5 x firande

I förra helgen var vi i Karlskrona för att fira svågrarnas och svägerskans födelsedagar, både i för- och efterskott. Det passades även på att fira AA:s och kusinens födelsedagar.

AA fick så många paket att det nog hade räckt som födelsedagsfirande om hon inte vetat om att det kommer bli fler. Hon blev så glad över varenda present, men allra gladast över en liten leksakshund i bur som hon fick av farmor.

Karlskrona bjöd på lika härligt väder som här hemma och det blev en väldigt trevlig fest.

Även B var glad och nöjd med både farbröder och lekkamrater att busa och springa runt med. Hon blev dock lite avundsjuk på innehållet i en del av AA:s paket. Det var nog lättare att acceptera när det var saker hon själv inte var intresserad av.

Inskolning i förskoleklass

Idag var B på sin första inskolning i förskoleklass. Den skedde i halvklass och vi föräldrar fick gå med in. Sedan lämnade vi klassrummet och väntade utanför.

 

Efter en stunds samling visade läraren vilka utrymmen som fanns och sedan fick de välja vad de ville göra. B valde att rita och pärla. Hon hann pärla ett armband till sig själv och påbörjade ett halsband som hon får slutföra imorgon då nästa och sista inskolning sker, då i helklass. Förskolepersonalen kommer att ta med barnen dit så då behöver föräldrarna inte följa med.

 

B var bestämd med att hon ville gå i skolan nu och ville inte gå till förskolan efteråt. Jag försökt uppmuntra henne med att hon kommer att få gå till skolan varje dag efter sommaren. Jag tyckte att det var en mysig stund att få en pratstund med B på våg till och från skolan. Inser nu att det sällan blir av. Förhoppningsvis blir det fler i framtiden…

 

B fick en lärare som har arbetat med förskoleklasser i 20 år. A var på föräldrainformationen förra veckan då hon förklarade att hon tyckte om att arbeta med denna åldersgrupp så vi antar att hon är väldigt engagerad. Idag hörde jag från andra föräldrar som har äldre barn prata mycket gott om läraren och en av fritidspedagogerna. Den andra fritidspedagogen är en man som hälsade helt kort på informationsmötet. Vi är inte annat än nöjda med de vuxna för B:s klass.



Klassindelning

I förra veckan fick vi klassindelningen för nästa termins förskoleklasser.

B hamnade i samma klass som de "vilda" pojkarna på sin avdelning på förskolan. Vad vi fått höra kommer en av flickorna i klassen från den andra avdelningen.

Vi tycker att det är lite tråkigt att hon inte fick någon tjej som hon redan känner i sin klass. De flesta från förskolan ska ju börja i samma skola. Jag hoppas att hon ska känna sig tillräckligt trygg med den andra flickan från förskolan.

Förskoleklasserna kommer att umgås mycket med en annan klass. (Det blir fyra klasser.) Och i den klassen känner B grannflickan och en annan flicka från sin förskola.

Vi har fått höra att skolan sätter ihop klasserna på egen hand och därför inte längre lyssnar till förskolepersonalens åsikter eller tittar på andra faktorer. Det kanske är detta som orsakat att B inte har någon flicka som hon redan känner i sin klass.

Succé med fotbollen

B var på sin första fotbollsträning igår. Hon var överlycklig när hon kom hem och sa att hon älskar det. Även jag blir lycklig av att höra att vi hittat något hon tycker om att göra.

A berättade att B hade varit den enda av tjejerna i gruppen som spelat medan de andra snarare lekt fotboll. Hon hade fintat, sprungit och gjort mål. I sin iver hade hon till och med tagit bollen från en lagkamrat som inte var snabb eller hade entusiasm nog och dessutom gjort mål.

Vi får se hur länge hon vill fortsätta med fotbollen. Det kommer vara ytterligare tre tillfällen i vår och fem tillfällen i höst. Nästa säsong får hon i så fall börja i fotbollsklubben så kallade utvecklingslag.

Första egna barnkalaset

I helgen var AA på sitt första barnkalas. Det var dessutom på ett lekland. Födelsedagsbarnet går på samma avdelning som AA, men fyllde fem år i förra veckan. (AA fyller tre år om en månad.) 

B var på sitt första kalas några månader efter att hon hade fyllt tre år, men hon gick på en avdelning med mer jämnåriga barn.

B var lite avundsjuk eftersom det alltid varit hon som gått på kalasen hittills. Hon frågade även om hon fick följa med. Det hade nog inte slagit henne att AA skulle få gå på sina kompisars kalas.

Blivande fotbollsmorsa?

Vi har anmält B till knatteskola i fotboll. Det var lite sent påkommet så tyvärr har hon redan missat en lektion.

B har alltid varit duktig med bollar, vilket vi påmindes om när hon i Valborg spelade just fotboll med något äldre släktingar. När vi frågade om hon ville börja i fotbollsskola blev hon jätteglad. 

Och jag blev jätteglad när hon fick plats eftersom hon tycker att det är roligt och dessutom har talang för det. Jag tycker det är bra att hon får testa för att se om fotboll är något för henne.

Varifrån hon har fått talangen är dock osäkert. Jag tror att A är helt okej och kan spela fotboll medan jag är nöjd över att jag inte är bollrädd och ställde upp på idrottslektionerna när jag var yngre. B:s morfar har tidigare spelat fotboll, så kanske har hon fått det från honom.
RSS 2.0