Sängflyttar

Vi har under en tid haft svårt att få B att sova i sin egen säng i sitt eget rum. Det började när vi var i Karlskrona, så det kanske var för tidigt att sova i eget rum borta. Vi hade tyvärr inget val; eftersom rummen i sommarstugan är så små så får inte resesängen plats i ett rum där det finns säng.
 
Efter en månad hemma hade A och jag ett varsitt förslag som förhoppningsvis hjälper B att så småningom sova i sin egen säng till att börja med och senare kanske i sitt eget rum.
 
A ville testa om det hjälpte om vi sov i gästsängen, alltså i samma rum som B. Vi fick lite olika resultat varje natt: en natt sov hon ensam i vår säng medan vi sov i gästsängen, en natt sov hon med oss i gästsängen, en kväll lyfte vi över henne från vår säng till spjälsängen och därefter till gästsängen mitt i natten, en natt somnades hon i gästsängen, lyftes över till spjälsängen för att sedan flyttas tillbaka till gästsängen.
 
Vi har nu givit upp och ska testa mitt förslag: att flytta tillbaka spjälsängen till vårt rum. Ikväll somnade hon i vår säng (som de flesta kvällar) och det gick inte att flytta henne till spjälsängen. Vi får se om det går att flytta henne innan vi lägger oss senare ikväll.
 
Jag känner mig ofta trött trots att jag får många timmars sömn. Efter den natten utan B i samma säng som oss märkte vi hur mycket mer utvilade vi kände oss. Det är en stor anledning till att vi vill få B att sova i egen säng igen. Någon som har något annat förslag på vad vi ska göra?

Äta SJÄLV

B har ju strulat med maten på sistone och vi kom ju fram till att det var vår mat hon ville ha.
 
Det har hänt att hon även vägrar den - när vi matar henne. För nu har vi även upptäckt att hon helst äter själv och självklart med händerna.
 
Det blir mycket att tvätta av och torka upp efteråt. Först ska kläderna borstas av, munnen torkas och händerna tvättas, sedan ska brickan på hennes stol, sitsen och golvet torkas av. Det kommer nog vara så en tid framöver och jag har accepterat det. Självklart förstår jag att det måste vara så för att hon ska lära sig äta ordentligt.
Jag är glad och lite stolt över att jag klarar av det, att jag inte får panik eller blir galen. Jag har extremt svårt för kladd, smuts och oordning.

MIN flicka

Efter en arbetsvecka med B är hon redan mammig. Att det skulle vända så fort var oväntat. Särskilt eftersom min teori om B:s gnällighet denna vecka gick ut på att B saknade sin pappa.

Skor!

B har fått sina första par skor. Det var en tidig födelsedagspresent från mostern som är bortrest både när hon fyller år och vid firandet.
 
Eftersom många butiker har helgstängt under sommaren åkte jag till stan med B i måndags utan mostern. Det var även bra tillfälle att försöka hitta något på rean. Vi mötte upp med mamma och pappa.
 
I barnskobutiken mättes B fötter och vi fick veta att hon har storlek 20. Expediten tog fram några lära-gå-skor som var helt täckta, men jag ville ha ett par sandaler eftersom B är varm av sig. Då visade hon ett par sandaler som hade täckt tå och stadig häl, vilket man ska ha när man inte kan gå än. De passade visserligen och modellen var som jag hade tänkt mig, men färgen, matt silver, var inte särskilt fin. När jag frågade om andra färger påstod hon att de var de enda hon hade kvar i den storleken. När jag sa att det fanns fler färger i webbsortimentet så gick hon ändå och kollade.
 
Under tiden hittade jag ett par likadana skor, fast blå. Varför kan min flicka inte ha ett par fina blå sandaler. Är den färgen helt reserverad för pojkar?
 
När expediten kom tillbaka hade hon två par skor med sig: ett par mörklila och ett par ljusgrå med en blå rem. Jag valde de sistnämnda paret som jag tycker ser könsneutrala ut, men jag tror de är för pojkar eftersom är bilder av bilar på innersulan. Om B skulle få en lillebror skulle han kanske kunna använda dem.
 
Det såg mycket komiskt ut när B provade skorna. Först provade hon en högersko. Man såg att hon tyckte att skon var tung för hon släpade foten i golvet. Sedan när hon båda skorna på fötterna överkompenserade hon och lyfte fötterna jättehögt i stället. Stackarn, hoppas hon vänjer sig vid skorna snart.

Upp-och-ned-vända-världen

Igår var det supermysigt att vara ensam med B. Hon var på strålande humör och allt gick som en dans.
 
Idag verkade ingenting stämma för henne. Hon var gnällig och ville vara NÄRA mig större delen av dagen. Hon vägrade äta lunch och dessutom blev hon väckt av en skrikande unge när vi åkte buss. Tur att mamma kom på besök och hjälpte mig att få i B lite mat, vid tretiden.
 
Jag tror och hoppas att dagens strul beror på en tand som är på väg upp. Efter denna tand hoppas jag att det dröjer innan nästa kommer, så vi får lite lugnt ett tag. Och kanske kan få B att sova i sin egen säng igen...

Vuxenmat gäller!

B har upptäckt vår mat, alltså den maten som A och jag äter. Hon vägrar äta sina barnmatsburkar, men så fort vi ger mat från våra egna tallrikar äter hon och gapar dessutom JÄTTESTORT.
 
Det gick även bra att ge henne lunch utan att jag själv åt. Så det kanske helt enkelt är så att hon vill ha hemlagad mat och mat med mycket smak. Jag har ju inte lagat bebisanpassad mat de senaste dagarna eftersom det inte var tänkt att hon skulle äta av den.
 
Till frukost dissade hon gröten så nu får hon en macka med leverpastej som pålägg.
 
Veckans mat är anpassad efter B (bortsett från en grillkväll med vänner). Får hoppas hon tycker att det smakar!

Slut på familjesemestern

Imorgon återvänder A till jobbet. Det känns konstigt att veta att jag ska vara ensam med B igen. Det känns som det blir som förut samtidigt som det känns främmande.
 
Det har varit bekvämt att vara två eftersom B är snabb nu för tiden. Den ena har kunnat ägna sig åt B medan den andra förberett mat eller fått något annat gjort. Dessutom har det varit praktiskt att vara två vid blöjbyten; B ligger aldrig still på skötbädden. A har ju tagit ett stort ansvar för B så jag undrar hur det ska gå framöver...

Restaurang Museet

Det blev ett lyckat första barnfria restaurangbesök. Jag hade bokat bord på restaurang Museet till en ganska tidig tid så att vi inte skulle komma hem för sent. När vi kom var endast ett bord upptaget, men när vi gick var alla bord på uteserveringen upptagna.

Servicen var något ouppmärksam, men inte förkastlig.
 
Vi valde att inte beställa förrätt och det var nog tur, annars hade jag inte orkat huvudrutten. Men jag var sugen på att beställa ostron.
 
Till huvudrätt beställde jag citronrisotto med skaldjur och fick en underbar och lite för mättande rätt. Skaldjuren var scampi och scallops; scampin var något menlös medan scallopsen var bra. Risotton var smakrik och jag kunde inte få nog. Jag ville fortsätta äta trots att jag var proppmätt, men jag gav upp och fick lämna kvar lite på tallriken.
A beställde lammrostbiff med potatiskroketter med manchego. Den var också jätteglad och smakrik.
Syster beställde efter mycket om och men grillad tonfisk som var mycket fräsch, men inte speciell på något sätt.
 
Till efterrätt valde vi creme brulée. (Syster och jag delade en.) Den var också god.
 
Hit skulle jag vilja återvända för maten!

Första riktiga barnvaktandet

För första gången hade B barnvakt med läggning igår kväll. Tidigare har mamma passat B någon eller ett par timmar dagtid. Eftersom jag fyllde år erbjöd sig mamma att sitta barnvakt, så A och jag passade på att göra vårt första barnfria restaurangbesök sedan B föddes.

Det kändes nervöst när vi gick hemifrån, men B vinkade glatt åt oss när vi gick. Jag kände mig även nervös inför läggningen eftersom A brukar somna B genom att ligga i vår säng och mysa. De senaste gångerna vi lagt henne i vagnen att somna har hon blivit väldigt olycklig.
 
kl. 20.17 fick jag sms där mamma meddelade att B sov. Hon sov fortfarande när vi kom hem strax före kl. 22 och vaknade första gången kl. 2. Det hade gått jättebra att passa och hon hade somnat i vagnen.
 
Nu känns det tryggare inför nästa gång, men B skulle kunna vara i en helt annan fas och på ett helt annat humör som gör att det inte alls fungerar.

Första stegen!

Igår tog B sina första steg! Hon stapplade fyra steg mot A. Det kändes som ett helt fantastiskt ögonblick. Både A och jag kände oss så upprymda.

Vi har märkt att B står längre och längre stunder så det dröjer kanske inte så länge tills hon börjar stappla omkring.

10-månaderskontroll

Igår var vi på BVC för att mäta, väga och göra 10-månaderskontroll. Det blev lite senare eftersom vi varit bortresta så B har redan hunnit bli tio och en halv månad.
 
B väger nu 8 410 g, är 72,5 cm lång och har ett huvudomfång på 44,5 cm. För längden ligger hon på medelkurvan medan både längden och huvudomfånget ligger på kurvorna under normalkurvorna. Vi är förvånade att B är "så lång" när varken A eller jag är långa.
 
Vi träffade även läkare som undersökte B och fick veta att hon växer och utvecklas normalt.
 
Nästa besök på BVC är när B är ett år och då blir det vaccination igen.

Middagssovning

Vi har beslutat att B endast ska sova en gång dagtid varje dag eftersom det var så svårt att somna henne om kvällarna. Vi har endast försökt tre dagar så varken hon eller vi har inte riktigt kommit in i det än, men det går ganska bra.
 
Att hoppa över den tidiga sovningen går bra, även om vi märker att B är trött en liten stund kring kl. 9.30. Jag trodde att det var den sovningen som skulle bli svår att utesluta, men hon klarar av att vara uppe ända till kl. 11.30-12. Då är hon rejält trött.
 
Tyvärr sover hon inte så länge, cirka en timme och femton minuter, uppemot två timmar hade varit önskvärt. Som det är nu blir hon trött igen på eftermiddagen och vi låter henne sova en liten stund då för att hon ska vara uppe till kvällen.
 
Vi lägger henne fortfarande runt kl. 20 om kvällarna och nu är det mycket lättare att somna henne. I morse sov hon tills kl. 7.50, annars har vi väckt henne strax efter kl. 7.30.
 
Jag hoppas vi vänjer oss vid de nya rutinerna snart.

Svårt med sömn

Vi har ganska länge haft det lite struligt med B:s sömn På olika sätt.
 
När jag kom hem från Nederländerna var det svårt att somna henne i spjälsängen, främst om kvällarna. Så det har blivit promenader så att hon har kunnat somna i vagnen. På kvällarna har vi sedan lyft henne till spjälsängen. Detta har fortsatt.
 
Andra natten i Karlskrona började hon dessutom vakna mitt i natten utan att vi kunnat somna om henne i spjälsängen. Så fort vi lagt henne mellan oss har hon somnat. Det innebar då att A, B, Cookie och jag sovit i en enkelsäng större delen av nätterna, alla utom en natt.
 
Sedan vi kom hem har B fortsatt även med detta. Så nu för tiden måste vi ofta somna henne med barnvagnspromenad, lyfta över henne till spjälsängen om kvällarna och dela säng med henne om nätterna. Detta tär lite på oss eftersom vi får mindre tid över till och för oss själva samt att vi sover lite sämre.
 
Ikväll vägrade hon dessutom ligga i barnvagnen när det var sovdags. Det tog stackars A en och en halv timme att somna B. Jag hoppas att inte även detta ska fortsätta.

Gå, gå, snart

B har ganska länge gått längs med möbler, men den senaste tiden gör hon det jämt och nästan utan problem. Hon låter gärna oss hålla sina händer så att hon kan gå och på sistone räcker det ibland att hålla en hand.
 
Hon kryper gärna till trappan och klättrar i den. Hon är fort där och hon klättrar fortare nu. Än så länge har hon inte trillat i trappan, men vi står alltid bakom henne. Dessutom kan hon stå själv några sekunder ut gången.
 
Det verkar som om det inte dröjer alltför länge innan hon går själv. Då får vi fullt upp!

Pottpremiär

Jag har länge velat att B ska börja använda potta, men jag har tyckt att A verkat motvillig och därför givit med mig och inte försökt övertala honom. När han fick höra att en släkting, som är drygt en månad yngre än B, redan i vintras kunde sitta på potta verkade han mer positiv.

Därför köpte vi en potta samtidigt som vi köpte bilbarnstolen och tänkte att vi skulle börja använda den när vi kom hem från Karlskrona. Vi brukar behöva byta på B efter frukost nästan varje dag därför tänkte vi att det skulle vara lättast att börja med potta då.

Idag hann B äta frukost och även borsta tänderna utan någon antydan. Vi provade att sätta B på pottan ändå, men hon förstod inte vitsen och ville resa sig upp. Cirka en halvtimme senare, när jag höll på med annat, kom första krystningen. Jag lyfte upp B med en gång och satte henne på pottan och gav en leksak till henne. Hon verkade fortfarande inte förstå vitsen, men efter en liten stund slutförde hon det.

Får man vara stolt över något så trivialt och basalt?

På väg hem

Efter två härliga och avkopplande veckor i Karlskrona är vi nu på väg hem. Mestadels har vi haft fint eller hyfsat väder. Fina dagar har vi stannat vid sommarstugan, bjudit dit folk och solat. Vid dåligt väder åkte vi istället och hälsade på släktingar. Vi har hunnit träffa släkt och vänner, men även solat, läst och tagit det lugnt.
 
Dock är det alltid skönt att komma hem till huset, sova i sin egen säng och vara i sin egen hemmiljö.
 
Stort tack till svärmor för boende, umgänge och barnpassning! Det är så roligt att ses och vi är så tacksamma att vi får låna sommarstugan.

RSS 2.0