Golvläggningshelg

I helgen har vi lagt golv i inre och övre hallen.

Det var lite krångligt att lägga golvet i inre hallen eftersom några delar av trappan ligger mot golvet. De två delar där trappstegen ligger mellan fick vi bygga runt, men stolpen sågade vi av och sköt golvet inunder. Det verkade inte som trappan hade så mycket vikt på stolpen så det gick bra. Nu återstår första och sista plankan, men vi väntar på att få tillbaka sticksågen som är utlånad till A's pappa. Sedan ska vi sätta en metallist mellan inre hallens och vardagsrummets golv.


Golvet där trappan står mot golvet. Det blev ett litet hål i golvet på ena bakkanten, men man ser det bara om man tittar efter det.

Tyvärr blev det inte riktigt rätt nyans på golvet och skillnaden mellan glansen på lacken är märkbar. Men jag är mest irriterad på att träytorna inte var särskilt fina på golvet. Jag trodde att vi hade köpt ett fint märke med bra kvalitet.
Det är ovant att se golvet i inre hallen. Jag funderar på om det är för att det naturliga hade varit att lägga golvet längsgående i stället för tvären som en fortsättning på vardagsrumsgolvet som vi gjorde.

I övre hallen var det lite mindre krångligt att lägga golvet eftersom ytan är en rektangulär utan rör eller annat som ligger mot golvet, men det tog ändå lite tid att göra det. Hela golvet blev klart och A skruvade fast trösklarna till sovrummet och biblioteket. Det är över sex månaders sedan vi hade trösklar till dessa rum. Det är så skönt för det känns så färdigt.

Nu återstår för målaren att tapetsera och efter det kan vi spiks fast lister.

Paus

Nu har vi tagit paus från renoverandet två kvällar i sträck.

I onsdags åkte vi hem till föräldrarna efter jobbet. Det blev kinesisk "fondue" till middag, men när jag kom hem var jag tvungen att ta lite ost med kex eftersom jag redan var hundrig igen. Det berodde antagligen på att det inte var så mycket kött. Ändå åt jag en hel del fisk och mycket grönsaker. Jag hade blivit en dålig vegetarian eftersom jag hade varit konstant hungrig och därmed lättirriterad.

Igår bestämde vi för att ta en paus från renoveringen eftersom vi båda är väldigt trötta nuförtiden. Att jobba på dagarna och renovera på kvällar och helger under en längre period gör en slutkörd till den grad att allt känns ansträngande.

Även ikväll får huset klara sig utan renovering eftersom vi ska träffa vänner och bekanta över en drink. Det ska bli trevligt.

Vi har även bestämt att vi i helgen bara ska renovera på dagarna. Kvällarna avsätter vi för vila, mys och relationsomvårdnad. Det borde vara en lagom ambition.

I'm a material girl

Ibland kan jag känna mig så otroligt lycklig över huset; jag är stolt att vi lyckades köpa ett hus och glad för att vi gjorde det utan att känna att våra pengar bara går till huset utan att vi även har råd att resa. Jag är även stolt över det vi har lyckats åstadkomma med huset.

Men jag får enorma skuldkänslor för att jag känner mig så materialistisk. Det strider mot mina inre principer att vara lycklig över materiella saker, trots att jag kan känna genuin lycka över huset. Vad gör jag åt denna känsla?

Egentligen är det kanske en fullständigt normal känsla? Jag känner inte någon som inte är materialistisk. Alla är vi nog glada över någon materiell sak...

Hallprojektet går framåt

I helgen och på kvällarna i början av veckan har vi spacklat och slipat taket i yttre och inre hallen. Dels fanns det hål i taket sedan förut, dels blev det ojämnheter och hål i taket där vi tog bort väggarna. Nu har vi målat taket och balkarna med vit färg så taket anses väl färdigt nu.

Vi har även spacklat hålet i golvet som uppstod när vi tog bort väggarna. Nästa steg är att lägga golv i inre och övre hallen i väntan på att tapeterna ska komma upp på väggarna.

Golvad

I helgen fortsatte vi att åka runt till olika byggvaruhus i jakt på ett ekgolv som så mycket som möjligt ska vara likt vårt befintliga golv i vardagsrummet. Det har verkligen inte varit någon lätt uppgift.
Till slut blev det ett ekgolv i en nyans som är ganska likt vardagsrumsgolvet, men med en annan glans på lacket.

Vi köpte även ett ljust askgolv till övre hallen och gästrummet.


Ett steg tillbaka

Från början hade vi tänkt ha ek över trappstegen i trappan. Men sedan föll jag för en trappa i bild på DN Drömbostad. Det var en vit trappa med trappsteg som var så mörkbruna att de nästan såg svarta ut. A samtyckte så vi letade möjligheter att göra våra trappsteg mörkbruna.

Vi upptäckte att en tillverkare av laminat- och trägolv, Kährs, även tillverkar trappnosar till alla sina golv. Vi lyckades komma överens om ett av deras ett golv som var ganska likt det vi hade tänkt oss som trappsteg, och köpte golvet samt beställde trappnosarna.
När vi i helgen hämtade trappnosarna upptäckte A att det stod ett annat namn än det vi hade beställt och när vi kom hem och jämförde trappnosen med golvat var ytstrukturen helt olika. När vi åkte tillbaka för att lämna tillbaka trappnosarna visade det sig att vi hade fått rätt trappnosar. Kährs tillverkar helt enkelt samma trappnos för två olika golv. Butiken förstod att vi inte accepterar att trappnosen inte skulle se likadan ut som trappsteget så vi fick även lämna tillbaka golvet.

Nu är vi tillbaka där vi började. Vi letar olika möjligheter att lägga ek på trappstegen. Vi kanske till och med anlitar någon att göra det om det är prisvärt.

Tapet till hallen

Jag har glömt att berätta att vi valde tapet till hallen för två veckor sedan. Jag visste vad jag ville ha; en tapet som så mycket som möjligt liknar den vi tapetserade med i hallen i lägenheten i Karlskrona.

När jag kom till tapetbutiken var A redan där och han hade valt ut ett par tapeter som han tyckte om, bl.a. samma tapet som vi hade i Karlskrona, så för mig var valet lätt.

Jag har haft svårt att beskriva tapetens färg tidigare. Den är enfärgad och nougat skulle jag nog kalla färgen.

Nu återstår att träffa målaren som ska tapetsera. Sen ska vi ev. köpa tapeten själva och då räkna ut hur mycket som behövs.

Hantverkare...

Det här med att anlita hantverkare är verkligen jobbigt.

A har under ett par veckors tid försökt få tag i en målare som ska komma och titta på vad som ska göras för att sedan ge oss en offert samt en rörmokare och/eller golvläggare som göra samma sak. Målaren som skulle ha kommit för över en vecka sedan blev sjuk och har inte hört av sig sedan dess. En annan målare ska nu besöka oss imorgon. Övriga hantverkare säger att de ska återkomma, men gör inte det.

På grund av detta står mycket av arbetet still hemma.
En annan anledning till att vi inte gjort så mycket senaste tiden är att vi de två senaste helgerna haft övernattande besökare. Det är jätteroligt när vänner kommer och bor hos oss, men det gör såklart att vi inte jobbar på huset då.

Just nu funderar vi på att köpa in paketet för golvvärme själva och be grannen (som är rörmokare och har egen firma) koppla ihop det. Sedan kan vi lägga klinkers ovanpå själva.

Det finns ett par saker vi kan göra under tiden det inte händer något på hanverkarfronten: lägga golv i inre och övre hallen samt försöka göra något åt strömbrytaren som hänger ner från taket i den före detta klädkammaren i hallen. Golv ska vi leta i helgen i alla fall, så förhoppningsvis kommer processen att gå framåt och förändring ske i helgen.

Längtan efter skidåkning

Jag skulle så väldigt gärna vilja åka på en liten skidsemester snart.

Jag ser framför mig en långhelg i Sälen med A och kompisar som vill/kan följa med. Drömmer om härlig skidåkning på dagarna och trevligt umgänge på kvällarna.

Det som egentligen hindrar oss är mitt nya jobb. Det verkar som jag har mycket svårt att få ledigt, till och med för två dagar. Kanske kommer det att sätta stopp för hela resan...? Det vill jag inte!

Lunchdejt i Hötorgshallen

Idag åt jag lunch med en före detta kollega i Hötorgshallen. Vi hade båda presentkort från jobbet som vi gjorde oss av med.

Det blev sushi på sushibar Ishi. Det var en positiv överraskning för mig eftersom man sällan får annat än lax, scampi och maki i lunchsushin. Men här serverades både tonfisk och havsräka i mellansushin för 105 kr.

Sushibitarna var lagom stora och man fick ganska väl tilltagna fiskbitar. Riset var inte smaksatt med för mycket vinäger och fisken var färsk. Tonfisken var lite, lite seg, men helt okej.

Om jag måste klaga på något så är det väl temuggarna eftersom de var jättesmå och det var besvärligt att gå för att fylla på då det är så trångt.


Åter i Italien

Igår blev det första återbesöket på Linguini. Eftersom restaurangen är så liten bokade vi självklart bord för ett par veckor sedan. (Regeln är nog att man alltid ska boka bord på alla hjärtansdag.)

Restaurangen var mer eller mindre fullsatt under hela vårt besök. Eftersom jag fick sitta så jag såg in i köket kunde jag se att de hade fullt upp hela tiden. Inte nog med att restaurangen var full, det kom beställningar på avhämtning nästan hela tiden. Och många beställde minst tre-fyra lådor.

Vi fick vänta över en halvtimme på våra förrätter - inte accebtabelt tycker jag. A beställde Bruschetta ai funghi som jag tyckte var lite för pepparstark. Jag beställde Carpaccio con ruccola och åt carpaccio för första gången. Jag tyckte inte att själva köttet smakade något, men tillsammans med ruccolan och parmesanen blev det en god smakkombination.

Därefter fick vi vänta ännu lite längre på huvudrätterna. Servitören förstod att vi hade väntat för länge; A fick en till flaska läsk och fyllde på mitt vinglas (men vinet var tyvärr bortkastat).
När maten väl serverades var det efterlängtat. A beställde Penne al Pepe som var jättegod. Min Linguini vongole var god, men smakade egentligen som Linguini del Golfo (som jag åt sist). Jag hade förväntat mig något som var olikt den rätten. Tyvärr var en del av musslorna inte öppna så de fick jag kasta, men jag orkadfe ändå inte äta upp all pasta. Eftersom vi båda blev så mätta blev det inte heller någon efterrätt.

Jag vet redan vad jag ska beställa nästa gång vi går dit. Men nästa gång ska inte vara på alla hjärtansdag. Och nu vet jag vad jag ska förvänta mig för smakupplevelse av pasta med skaldjur.

Mer träning - snyggare

Att träna på morgnarna är jättejobbigt för det är verkligen så svårt att ta sig upp ur sängen. Men när man väl står i salen och hoppar omkring känns det rätt okej och efteråt känner man sig jätteduktig.

Det känns som rutinen börjar sätta sig och kroppen börjar vänja sig vid träningen igen. Så snart kommer jag förhoppningsvis att vara "vältränad" igen och jag hoppas att jag i sommar återigen kommer att känna mig snygg. För det behöver man göra ibland.


Lite mer vietnamesiskt

I fredags var vi på en vietnamesisk restaurang för att äta middag med mamma samt moster och kusin som var på besök från England.

Restaurangen heter Thang Long Pho och nominerades till Gulddraken 2010 i budgetklassen.

Det var tur att vi var något tidiga. Vi hade inte bokat bord eftersom förra gången jag besökte dem var det nästan tomt på gäster. Nu satt det en del gäster när vi anlände och i väntan på övriga sällskapet fylldes restaurangen.
Jag tycker att maten var bra, men faktiskt inte lika bra som på Nem Nem Quan. I vietnamesisk mat ska det vara mycket färska kryddor, men här tyckte jag att de snålades lite med det så smakerna kom inte riktigt till sin fulla rätt.

De färska vårrullarna med räkor var något smaklösa, däremot var dumplings med fläsk spännande (och de ser inte ut som man tänker sig dumplings eftersom de är avlånga). Den bästa rätten var nudelpasta med biff, pakchoi, böngroddor och salladslök, som var bra tillagad. Vi beställde även friterad räkfärs på sockerrörspett, men jag tyckte att räkorna inte smakade särskilt mycket, dessutom var den lite mjuk och mjölig i konsistensen. Den vegetariska kycklingen, som serverades tillsammans med grönsaker, smakade nästan inget alls och hade även den väldigt mjuk konsistens.

Mer rivning i hallen

Nu har A jämnat till den del av väggänden som vi ska behålla. Så nu kan vi (nästan) se hur det kommer att se ut. Däremot behöver vi komma fram till hur vi ska göra med väggänden.
Ett tag funderade jag på att ha två hörnlister på kanterna, men eftersom väggen är så tunn skulle listerna komma så nära varandra att det skulle se konstigt ut.
Just nu funderar vi på att sätta en vit list på änden, men vi har inte hittat någon list med rätt bredd än. Detta är nog det mest hållbara alternativet.
Att bara spackla och försöka göra en jämn yta som fortsättning på väggen skulle inte vara tåligt. Dessutom blir det inget bra avslut för tapeten.

A har även knipsat av de stora spikar som stod rakt upp ur golvet och tagit bort den sista regeln som var mot väggen och som behövdes tas bort innan målaren kommer för att tapetsera.

I eftermiddag kommer målaren för att titta och sedan ge oss offert. Jag förbereder mig för en smärre chock prismässigt. Men egentligen har vi väl inget val eftersom det nästan är möjligt för oss att tapetsera vissa partier själva.

Snart i form

Nu känns det som att jag börjar komma igång med morgonträningen. Jag lyckas komma iväg (i sista stund) på morgnarna, trots att jag är oerhört trött. Men jag vill ju verkligen etablera rutinen och lyckas med träningen.

De två första gångerna kändes det i kroppen dagen efter. Första träning gav träningsvärk i benen och andra gången i bröst och skuldror.

Jag har ganska låga ambitioner med min träning egentligen. Att lyckas med träningen innebär för mig att jag går dit, genomför passet utan besvär och att jag klarar av att springa till bussen utan att tappa andan.

Uppföljning på de två senaste inläggen

Igår var A i kontakt med företaget där vi beställde stolarna. De kan inte leverera två nya stolar förrän den 22 februari. Egentligen gör det inget eftersom det nästan dröjer tills dess innan vi får borden. Men det är lite irriterande att det inte blir rätt från början och att vi inte heller kompenseras för detta. Under tiden får vi ha fyra stolar stående i vardagsrummet utan matbord.

När jag kom hem efter jobbet igår fick jag komma in i en annorlunda hall. A hade rivit nästan allt av väggarna som ska tas bort. Nu är det bara lite kvar innan vi kan anlita en målare som ska tapetsera, men innan dess måste vi även välja tapet. Eventuellt bör vi fixa tak och väggar, men det kan gå efter att tapeterna är på plats också.

Rivning i hallen

Igår började A riva väggarna mellan yttre och inre hallen (medan jag sysselsatte mig med stolarna).

Han tog bort valvbågen och det känns jättebra eftersom jag alltid har tyckt att den var ful. A tog även bort en stor del av väggarna. Trots att det fortfarande står väggar och andra rester kvar känns hallen redan mycket större och mer öppen.

Idag är A ledig och jobbar med hallen. Förhoppningsvis har det hänt ännu mer tills jag kommer hem.

10 blev 9 blev 8

Igår levererades de stolar som vi ska ha både till mat- och matsalsbord. Det skulle vara fem lådor med två stolar i varje.

Redan när jag lyfte den första kartongen misstänkte jag att den bara innehöll en stol. Och mycket riktigt, när A öppnade kartongen som tredje kartong fanns där bara en stol. Vi hade alltså bara fått nio av våra tio beställda stolar.

Lite senare började jag klä stolarna med överdragen. Då visade det sig att en av stolarnas ben var trasigt; en hel bit trä hade lossnat från den. Så av nio levererade stolar var en trasig.

Jag är ganska besviken på företaget. Vi betalade en del för stolarna och betalade även extra för hemleverans, då vill jag att ALLA stolar ska levereras HELA och fina fram till dörren. Jag hoppas att de kan leverera två nya stolar till oss snarast.


De nya stolarna.


RSS 2.0