Tjat om läxor

Jag trodde inte att vi skulle behöva tjata om läxor redan nu, särskilt eftersom B har lärt sig läsa tidigt och dessutom tyckt att det varit roligt. Fram tills nu har läxor bestått av läsning av någon lättläst text (eller bok) ibland med tillägg av nonsensljud eller öva att skriva en siffran.

De senaste veckorna har läxan utökats något så att den utgjorts av läsning flera, eller helst varje, dagar. Då har hon hittat på ursäkt efter ursäkt för att inte göra läxan: hon vet inte vad hon ska läsa, hon kan/orkar/vågar (läs: vill) inte välja bok, hon har ont i halsen, hon är trött... Ursäkterna är oändliga!

A och jag har nog svårt att förstå detta beteende. För oss var det en självklarhet att göra läxor och vid så ung ålder var det inget vi ifrågasatte. Jag tror att vi, på grund av det, har ännu svårare att argumentera med henne och hjälpa henne att hitta motivation.

Dessutom tappar jag hoppet. Om hon redan nu beklagar sig så djupt över att läsa en kvart - hur kommer det att vara om några år?

Jag hoppas att hon mognar, vänjer sig, hittar motivation eller vad det än är som behövs för henne att ta sig igenom skola och utbildning - utan att jag ska bli tokig.

Fotboll i regn och rusk

B:s fotbollsträning utomhus fortsätter månaden ut. Jag trodde att den skulle sluta efter åtta tillfällen efter terminsstart liksom förra året.

Tyvärr har B tappat lite intresse och glöd av att spela i mörker, men framförallt i kyla och regn.

I januari börjar inomhusträningen. Jag hoppas att det då kommer att kännas kul igen.

Saknad tand

I torsdags var B hos tandläkaren för rutinkontroll. Tänderna undersöktes och röntgades.

Efter att B tappade sin senaste mjölktand har det fortfarande inte kommit ut någon ny tand. Det är den tand som B slog i som liten.
Tandläkaren tyckte att den var lite sen, men eftersom han inte heller kunde se anlag till den ska en panoramaröntgen göras om två veckor. Tyvärr fanns ingen tid att göra det vid samma tillfälle.

Efter undersökningen fick B och AA varsin rosa tandborste.

Rullande R överallt

Under den tidiga hösten har AA lärt sig att uttala rullande R. I början var rullningen lite otydlig och det hände att B retade henne trots att det bara var månader sedan hon själv lärde sig.

Sedan klarade AA att uttala lösryckta ord som börjar på R och nu rullar R:en även mitt i orden när hon pratar på. Eftersom hennes R är så markant rullande kan det ibland bli lite komiskt.

RSS 2.0