En doft av bebis

Man har ju alltid hört att bebisar luktar så gott. Det var inget jag märkte under B:s första veckor.
 
Sedan upptäckte jag att hon luktade kola eller vanilj. Det varade dock bara någon vecka.
 
Nu tycker jag att hennes hjässa, särskilt vid den främre fontanellen, luktar speciellt. Jag kan inte likna det vid någon annan doft, men det luktar gott, och jag snusar på B:s hjässa så ofta som jag får möjlighet.
 
En annan lukt som man ofta känner när man är nära B är lukten av blöjor. Och då menar jag själva blöjan - den luktar starkt kemiskt. I början glömde jag alltid bort var lukten kom från och fick många gånger lukta mig fram till blöjan. Jag har bara nyligen vant mig vid lukten.
 
Vi använder Pampers eftersom vi både fick gratisprover och de använde dem på Södra BB. Nu har jag fått veta att Liberos blöjor inte luktar så, men vi ska snart gå upp en storlek och de blöjorna ska inte lukta så här.

Perfekt amningsdag

Under några veckor på senare tid har det ibland varit svårt att amma B. Jag berättade det för sköterskan på BVC i måndags och hon försäkrade mig om att jag haft tillräckligt med mjölk. Att B upplevdes som frustrerad när hon låg vid bröstet berodde på att det är bebisars sätt att berätta att de är i en tillväxtfas och behöver mer mjölk.
 
Sköterskans tips var att ha en amningsdag - en dag då vi ligger i sängen med mycket hudkontakt och då B får fri tillgång till bröstet. Till exempel kunde hon sova medan jag läste.
 
Så vad passade bättre än amningsdag en dag som denna? Vi låg inte i sängen hela dagen utan det blev tre timmar. B somnade inte, men slumrade till vid bröstet. Annars låg vi och tittade på varandra. Det var riktigt mysigt, men lite varmt under täcket efter ett tag. Jag vet inte om det hjälpte mjölken att rinna till, men mjölkstockningen försvann hela. Om det verkligen var det jag hade i morse. Jag tror att det är mer ihållande.
 
Perfekt väder för amningsdag.

Stockning på mjölkvägarna

Det var länge sedan jag hade ont i bröstet under amning och jag mindes inte att det gjorde så ont. När B släppte taget upptäckte jag dock att jag fortfarande hade fruktansvärt ont och att jag dessutom hade några förhårdnader i bröstet - mjölkstockning.
 
Mjölkstockning får man om brösten inte töms ordentligt. B har ju fått bröstet många gånger under natten eftersom hon vaknade och jag inte orkade springa ner för att hämta den nya nappen. Kanske tömdes inte bröstet ordentligt när hon somnade ifrån. Dessutom är ju bröstet bart när man ammar och även kyla kan bidra till mjölkstockning. Jag fryser om nätterna om inte hela kroppen ligger under täcket.
 
Mjölkstockning brukar botas genom mer amning av det ömma bröstet och man kan lägga barnet till bröstet i andra positioner än vanligt. Så det blir en amningsdag idag.

På språng?

De två senaste nätterna har B vaknat fler gånger än vanligt. Natten till idag var det fem-sex gånger. Så här illa sov B inte ens under första veckan.
 
Jag har nog blivit lite bortskämd med sömn trots att jag har en liten bebis, men det känns tröstlöst när hon vaknar efter att ha sovit trettio minuter och jag själv fått tio minuter efter en timmes vakenhet.
 
Jag hoppas att det inte är hennes nya rutin utan att det är ett språng i utvecklingen. I någon av böckerna står att läsa att bebisar utvecklas i etapper som trappsteg - det är lugnt en period sen sker en snabb utveckling som följs av ännu en lugn period. I utvecklingssprången kan barnen bli lite oroliga.

Stort sömnbehov för mor och bebis

I helgen hade vi några av A:s kompisar på besök och övernattning. Det blev en sen kväll, eller snarare natt, för mig och igår gjorde den sig påmind. Jag var så trött på eftermiddagen att jag inte kunde hålla uppe ögonlocken. Jag hade tur att även B var trött så vi gjorde den nyupptäckta sovproceduren.
 
För bara två dagar sedan upptäckte jag ett nytt lätt och praktiskt sätt att somna B. Vi har sedan länge haft för vana att rulla ihop en filt som vi lägger runt henne (som ett bo eller baby nest) när hon sover dagtid. Jag lägger henne där, stoppar den nya nappen (MAM) i hennes mun och lägger mig nära henne (på andra sidan filten). Jag lägger en hand på hennes bröstkorg och låter henne greppa ett finger på min andra hand. Så ligger jag tyst och stilla medan hon i början sparkar lite och har öppna ögon, men efter bara en liten stund somnar hon.
 
Det är så skönt att ha funnit detta smidiga sätt att somna B! Förr gick jag runt med henne i famnen, gungandes, men det kunde ta lång tid innan hon somnade. Dessutom börjar hon bli tung så jag hade nog inte klarat av det om någon månad. Mycket är det nog även tack vare den nya nappen.

Ingen reaktion av sprutorna

Ingen märkbar reaktion av gårdagens sprutor idag heller. Av den första sprutan syntes bara en liten, liten röd prick. Där den andra sprutan togs var det några små röda fläckar, men under dagen försvann de och kvar blev även här endast en liten röd prick.

Tre månader - sprutor

Idag är B tre månader gammal. A följde med till BVC idag eftersom bebisar vid tre månaders ålder får två (frivilliga) sprutor.
 
Först vägdes och mättes B som vanligt dock. Hon väger nästan 5 500 g, är 60 cm lång och har ett huvudomfång på 40 cm. Hon ligger på medelkurvan för alla måtten.
 
Sköterskan tycker att B är en stadig bebis - hon håller huvudet bra och sitter bra med hjälp. Till jul skulle hon kunna sitta med vid bordet i barnstol. Hon kunde även få SMAKA julmaten, dvs. en fingertopp doppad i sås eller slicka på ett äpple.
 
Sedan var det dags för sprutorna. Det var dels kombinationsvaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta, Hib (Haemophilus influenzae typ B) polio och hepatit B (den sista eftersom pappa åker till Hongkong), dels vaccin mot pneumokocker. Sköterskan meddelade att särskilt den andra sprutan gjorde ont. B började gråta redan vid första sticket och vid andra sticket blev det än värre. Efter några minuter gick det över i alla fall. Jag tyckte att det var jobbigt att se att B hade så ont. Man kan få några olika reaktioner på vaccinen, men än så länge har jag inte märkt något särskilt på B.
 
Vi fick även veta att det ökade dreglandet och att B stoppar handen i munnen förmodligen inte beror på tänder utan på att hon nu är i en fas då hon hela tiden vill stoppa händer och andra saker i munnen och att det ökar dreglandet.

Tänder på väg?

Den senaste veckan har Bianca dreglat mycket mer än vanligt. Dessutom stoppar hon handen i munnen ofta. Så vi gissar att hon börjar känna av att tänderna är på väg upp.

Eftersom hon dreglar så mycket har vi börjat använda haklappar i tyg för att vi inte hela tiden ska behöva byta hennes kläder som hon blöter ner annars.

Tidigare fick hon tugga på en bitleksak i form av giraff som hon fått, men nu har vi köpt bitringar till henne.

Den ena är från NUK och är för bebisar från tre månader. Jag tyckte att den såg enkel ut att hålla själv för henne eftersom hon inte har börja greppa medvetet än. Bitringen verkade dock alldeles för tunn för att hon skulle bli nöjd.

Den andra bitringen är från MAM och för bebisar från två månader. Bitdelen är lite större och vattenfylld så att man kan kyla den. B verkar tycka bättre om dem eftersom den är större.

Eftersom hon inte kan hålla bitringen själv måste vi hålla den åt henne. Dessutom dreglar hon förskräckligt mycket när hon har den i munnen så jag försöker använda den på henne när hon ligger på rygg.

Vi får se när första tänderna tittar fram.

Inget sovmönster

Jag trodde att jag började kunna urskilja ett sovmönster hos B, men när jag kände mig nästan säker förändrades det igen.

De senaste nätterna utom natten till idag har B sovit från natt ända till morgon, kl. 22-23 till kl. 10-10.30. Hon har generellt sovit bra om nätterna. Men natten till idag vaknade hon fyra-fem gånger. Jag hoppas att det inte är en ny vana.

Sedan trodde jag att hon efter att ha varit vaken runt två timmar på förmiddagen sov en-två timmar, och att hon sov särskilt bra under promenader. Igår sov hon dock bara 30 min när jag hade planerat långpromenad på drygt 1,5 h.

Därefter trodde jag att hon brukade vara vaken ytterligare två-tre timmar för en halvtimme-en timmes sömn. Och eventuellt en liten tupplur på 30 minuter under tidig kväll.

Antingen var den senaste dagen ett undantag eller så har hon nya vanor. Jag hoppas på det förra.

Världen är liten på öppna förskolan

Man kan nog tycka att jag är lite lätt manisk med öppna förskolan. Jag är inte där varje vecka, men åtminstone varannan vecka. Och det gäller bebistiderna på båda de öppna förskolorna som jag besöker.

Det beror på att ingen av mina vänner skaffat barn än. Så vill jag ha vänner med barn är öppna förskolan det bästa sättet. Dessutom kan B leka och umgås med deras barn när hon blir äldre.

Den ena öppna förskolan går jag till med föräldragruppen och det är alltid någon mamma där som jag känner. Annars finns där andra mammor som man kan hänga med.

Den andra öppna förskolan är den som ligger närmast oss och där lyckades jag alltid vara när ingen annan var där till i onsdags. Då lyckades jag träffa fem andra mammor. Jag pratade ganska mycket med en av dem och det visade sig att vi gått på samma skola. Det är ingen jag känner sedan tidigare eftersom hon är några år äldre...

Vi flyttade båda från det området som vi är uppväxta i till Nacka. Stockholm är inte så stort ändå.

Nytt äventyr på stan

Idag var det dags för ett nytt äventyr på stan. Jag behövde shoppa lite saker.

Eftersom det inte gick så bra senast hade jag kallat in förstärkning i form av mamma.

Det gick riktigt bra, både resorna och shoppingturen. Jag hade inte behövt oroa mig och jag känner mig inte beroende av mamma nästa gång. B har lite mer fasta sovmönster nu som jag kunde anpassa mig till.

B sov under resan in till stan och under en timmes shopping. Sedan besökte vi pappa på jobbet så att jag kunde amma och byta blöja på B. Vi satt kvar en stund och gick när vi märkte att B började bli trött. Hon fick sin nya napp och somnade efter en stund på bussen och vaknade inte förrän jag gick av bussen här hemma.

Bebismys

2012-11-21
 
Det är först nu när B blivit lite större och mer stabil som jag upplever att man kan mysa lite med henne.
 
I början var hon liten och ömtålig. Då vågade man inte bära henne annat än med två armar runt henne.
 
Sedan blev hon lite större, men då var man fortfarande tvungen att passa hennes nacke.
 
Nu kan man bära henne "stående" bröst mot bröst. Hennes nacke är fortfarande något instabil, men hon håller upp huvudet själv. Jag brukar passa på att trycka henne lite försiktigt mot mig. Och så snusar jag lite på hennes hår på hjässan eller i nacken.
 
Jag längtar redan efter den dag då B kan krama mig tillbaka. Då blir det riktigt gosigt!

Den perfekta nappen?

2012-11-20
 
Vi har testat nappar av två olika märken tidigare (Philips Avent och Tommee tippee). B har accepterat dem ibland och ibland inte, men jag vet inte vad det berott på.

Jag vill gärna att hon ska ta nappen eftersom det kan vara en bra och praktisk tröst om hon är ledsen, särskilt om vi inte är hemma. Nu börjar jag känna att tiden snart rinner ut för oss om vi vill att hon ska vänja sig vid napp.

Så vid senaste storhandlingen kom A hem med nappar av ytterligare två märken. Jag började med att koka den ena sorten (MAM) och provade den på B i eftermiddags. Den verkade sitta bra i munnen och hon började ganska snabbt suga på den och somnade efter en liten stund.
 
Jag ska testa lite till och se om den accepteras i fortsättningen.

När man skadar sitt barn

2012-11-19
 
A klippte B:s naglar (på fingrarna) i slutet av förrförra veckan, men redan i mitten av förra veckan var de långa och vassa igen. 

Det är mest jag som blir riven av henne. Ändå har jag varit tveksam till att klippa hennes naglar eftersom hon aldrig har händerna stilla och när jag haft möjlighet har jag inte haft möjlighet att hämta nagelsaxen.

Så idag kom jag att tänka på det igen. Nagelsaxen hämtades och tio naglar klipptes korta. Sedan behövde de vassa kanterna tas bort. Det gick bra och så var det bara den lilla tummen kvar. "Där fick jag ett bra tag." Klipp.

"Konstigt, det verkar inte som nageln klipptes av." Så hör jag hur B börjar gråta och jag ser att jag klippt henne i huden. Det börjar blöda och det verkar inte som det slutar. "Tänk om hon förblöder." Den realistiska delen av mig inser att hon givetvis inte kommer göra det. Men det gör så fruktansvärt ont att veta att jag skadat min bebis och ännu ondare att veta att hon har ont.

Jag spolar fingret i kallvatten och så får hon ett plåster som är alldeles för stort för det lilla fingret.

Första skratten

2012-11-17
 
Igår fick A för första gången höra B skratta. Hon skrattade tydligt tre gånger när A viftade med zebraskallran framför hennes ansikte. Hon har ett sött skratt även om det inte är ett jättesoligt skratt.
 
Zebraskallra från en före detta arbetskamrat.
 
Redan i torsdags skrattade B för första gången någonsin. Då låg hon på skötbordet och tittade upp på zebran i den utdragbara färgglada bilderboken som vi hängt upp bredvid skötbädden.
 
Zebror är kanske ett vinnande koncept?

Bloggarna

Nu har jag bestämt mig.

Jag kommer att fortsätta skriva på denna blogg och endast publicera bilder på familjen på den nya bloggen. Vi får se vilken av bloggarna som överlever...

Så här kommer några redigerade inlägg från nya bloggen för er som inte följer den.

Under jord

Jag har nu skapat en lösenordsskyddad blogg. Lämna en kommentar med epostadress om du vill följa den nya bloggen. Det går även bra att kontakta mig per epost eller på Facebook.

Jag har ännu inte bestämt hur det blir med denna blogg. Kanske publiceras inlägg om husprojekt här, men det dröjer nog ändå innan det händer något på den fronten.

Vi ses på den nya bloggen!

Hemlig eller inte?

Eftersom antalet läsare som följer bloggen minskat funderar jag på att lösenordsskydda den. Då skulle jag kunna lägga upp bilder på B. Jag gissar att alla följare är släkt eller vänner, och det är väl B som är mest intressant? Vad tycker ni?

Sjusovardag

Idag hade jag planerat att vi skulle till öppna förskolan kl. 12, på sopplunch och för att träffa andra mammor i föräldragruppen. Men B vaknade först då och efter vi bytt om, ammat och tagit oss dit skulle klockan ha hunnit slå ett. Så vi stannade hemma. Dessutom skulle mamma komma på besök vid tretiden.

B har sovit mycket idag. Totalt har hon nog bara varit vaken drygt fyra timmar. Skönt med sådana dagar, men hon har varit lite kinkigare idag.

Nu är jag bara orolig för om hon kommer somna för natten när jag ammar henne här bredvid och hur nattsömnen blir...

Hålla huvudet

Alldeles nyss höll B upp huvudet själv i över en minut när hon låg på mage. Tidigare har hon knappt visat tendenser på att vilja göra det så jag blev väldigt förvånad. Jag hade inte väntat mig att hon skulle hålla huvudet uppe redan, möjligtvis i slutet av månaden när hon är tre månader eller i början av nästa månad.

Vardagslycka

Vissa dagar behövs det inte mycket för att jag ska känna mig lycklig.

Idag vaknade jag av B vid åttatiden. Då hade hon sovit sedan halv ett! Innan dess hade jag dock varit olycklig eftersom hon vägrade sova efter två amningar och 40 minuters promenerade på bottenvåningen. Efter ytterligare en amning somnade hon i alla fall.

Trots att jag kände mig ganska utvilad ammade jag B i sängen efter att jag hade bytt hennes blöja. Vi somnade båda om och jag vaknade halv tio. Eftersom B sov vidare till halv elva kunde jag äta frukost, göra mig i ordning och förbereda dagen utan att bekymra mig.

När B vaknat bytte vi blöja och klädde på henne. Sedan ammades hon igen och i väntan på rapet somnade hon och sov ytterligare en halvtimme. Jag kunde få ännu lite mer gjort.

Vid lunchen kunde jag äta utan avbrott medan jag pratade med B som satt i babysittern. Under eftermiddagen låg B på soffan och vi lekte och "pratade".

Sedan tänkte jag ta en entimmespromenad, men eftersom B inte somnade förrän efter 30 minuter blev den dryga timmen och då hade jag nästan tappat känseln i fingrarna trots att jag hade vantar. (Vad gör man inte för sin bebis sömn?) När vi kom hem vaknade B till när vi kommit innanför dörren, men somnade om och sov en timme till. Ytterligare tid för mig att få något gjort.

Så idag har hon varit glad och inte varit ledsen eller kinkig förrän på kvällen och jag behövde inte bära runt henne heller förrän på kvällen.

Tålamod!

Jag har alltid tyckt att jag har dåligt tålamod och att A är väldigt tålmodig. Jag tycker inte om köer, jag har lite till övers för ouppfostrade barn och jag blir irriterad på ineffektivitet. Däremot kan A pedagogiskt förklara invecklade saker för oinsatta och klarar av att vänta. Efter att B kommit till världen har mitt tålamod förändrats något.

Jag tycker inte att jag har alltför dåligt tålamod trots allt - inte när det gäller B. Så länge jag inte är trött klarar jag av hennes skrik, gråt och otröstlighet. Däremot har jag svårt för hennes hysteriska gråt/skrik, men det är för att det gör ont i mammahjärtat då.

Eftersom jag även haft dåligt tålamod med barn på senare år trodde jag inte att det skulle gå så pass bra. Men jag inser at det även kan bero på att det handlat om barn jag inte känner. Det var länge sedan jag var fäst vid ett barn och då klarade jag av mer om det gällde det barnet.

Nytt byggprojekt?

Jag känner mig sugen på att inreda vinden. På sistone har jag ofta funderat på hur jag vill inreda den och olika lösningar på problem som finns där.

Men att starta ett byggprojekt just nu är nog ingenting jag egentligen vill. Dessutom är det övre badrummet före på listan.

Tankarna visar kanske att jag saknar renoveringsprojekten, är redo för nästa projekt eller vill ha ett eget rum för A och mig, men det kommer dröja lite till och sedan kommer jag förmodligen sakna denna tid.

Partid, egentid, bebistid

Det är inte många minuter av dygnets timmar som är egentid. Och den tiden ägnas främst åt hygien som att duscha och borsta tänderna. Jag tror att det handlar om 1,5-5 % av dygnets totala tid. (Ofta är det dem lägre siffran som gäller.)

Det tråkiga och sorgliga är att ännu mindre tid är partid. Det handlar inte ens om en halv procent per dygn. För det mesta blir det bara lite gos framför TV:n och ibland hålla hand i sängen innan vi somnar. Det blir helt enkelt inte så mycket romantik i vardagen.

Det blir desto mer bebistid. Vi prioriterar B just nu och det får vara okej för tillfället. Denna tid varar inte för evigt - B är bara liten en gång och inte under särskilt lång tid egentligen. Dessutom är det ofta väldigt mysigt.

Men ibland saknar jag tid för kramar och känner mig begränsad när jag måste be A ta hand om B för att jag ska kunna plocka ögonbrynen.

Kärleken till B

Innan B föddes hade jag svårt att föreställa mig hur jag skulle kunna älska henne så mycket. Visst förstod jag att jag skulle göra det, men det gick inte att förstå hur det skulle kännas.

Jag jämförde det mina känslor för min första bebis (Cookie). Det gick ändå inte att föreställa sig det.

Nu när B är här känns det så självklart att hon är viktigast på jorden. Jag älskar henne så otroligt mycket och jag vill att hon ska må bra och vara glad. När hon skriker för att hon har ont gör det ont även i mig och det gör mig förtvivlad att jag inte kan få det onda att försvinna. Det finns inget viktigare än B.

Bara mamma och pappa

B har nästan bara velat vara hos oss föräldrar på sistone, särskilt kvällstid. Tyvärr är det ingen annan som får bära henne då.

Förra veckan ville B inte ens vara hos A. Hon grät och skrek hysteriskt, men så fort hon kom i min famn tystnade hon. Samtidigt som det kändes bra att veta att B kände sig trygg hos mig kändes det jobbigt att behöva vara med henne varje minut. Dessutom tyckte jag synd om A som gjorde allt för att B skulle vara hos honom. Självförtroendet måste ha fått sig en törn, liksom jag fick under första månaden.

Dagtid har hon kunnat bäras av andra. I lördags hade vi några av mina kusiner på besök och tre av dem bar B utan att hon blev ledsen.
Kvällstid har ingen annan fått bära henne än A eller jag. Mamma fick inte bära henne i söndags när vi var där på middag. Min kompis fick inte bära henne i måndags när A jobbade över och jag hade bjudit in henne för lite hjälp med B eller middagen. A:s farfar fick inte bära henne igår kväll när han var på besök.

Jag hoppas att detta är en fas och att den går över om inte alltför länge.

RSS 2.0