Tidseffektivist

Hur blev jag en tidsoptimist?

Förr i tiden, i mina yngre år, kom jag ofta i god tid före utsatt tid vid möten. Nu för tiden kommer jag gärna precis i tid. Jag verkar inte längre ha tålamodet att vänta på någon elle något utan vill effektivisera min tid och göra nyttigare saker än att vänta.

Varför det har blivit så här är en bra fråga som jag ställer mig. Det är ju inte så att jag har väntat överdrivet länge vid avtalade möten. Däremot brukade jag alltid vara den som dök upp först på plats. Att bege mig i god tid är något som mamma lärt mig, men jag har "gjort uppror" och ger mig inte av förrän i sista stund nu, ibland även något sent.

Jag minns särskilt tiden när jag bodde ensam i min lilla etta. Jag sopade hellre golvet än gick till bussen då jag kunde riskera att behöva vänta tre minuter på den.

Första bebisrörelserna i magen?

2012-03-28

Tre eller fyra gånger, med flera dagars mellanrum, har jag känt ett lite starkare bubbel i magen. Jag har undrat om det var luft/mat i magsäcken/tarmarna eller om det kan vara så att det är bebisens rörelser som jag har känt. Det har känts lite mer än de vanliga mag-/tarmrörelserna, men jag är högst osäker på om det kan vara bebisens rörelser som jag har känt.

A har ibland lagt sin han på magen i hopp om att känna något, men han har inte uppfattat någon rörelse än. Själv har jag än så länge (vecka 18+2) inte känt något med säkerhet. Vi väntar fortfarande med spänning.

Trötthet

2012-03-11

Den senaste veckan har jag känt mig oerhört trött. Trots att vi har lagt oss i tid, runt kl. 22, så har jag varit mycket trött när väckarklockan ringt. Tydligen smittar tröttheten av sig för A har också känt sig trött.

Häromkvällen lade vi oss tidigt, kl. 21.30, för att jag skulle få sova ut och förhoppningsvis vakna utvilad. Jag vaknade strax före väckarklockan ringde och kände mig faktiskt ganska utvilad.

Jag längtar till en helg med mycket sömn och att jag ska orka med dagarna.

Inte roligt att berätta för alla

2012-02-24

Jag trodde att jag skulle känna mig lättad när jag berättat om graviditeten för nästan alla.

Men att berätta för vissa innebär först stress inför hur informationen ska tas emot. Sedan lättnad när det är gjort och jag trodde att det hade tagits emot väl. Därefter stress när jag insåg att vissa människor aldrig förändras och inte heller lär sig av sina misstag.

Det finns människor som inte är bra för min hälsa och därmed inte heller min graviditet. Människor i min närhet som inte bryr sig om mig som en vän (eller kanske inte ens som människa) och inte heller tänker på mitt bästa. 

Familj och vänner har alla blivit glada för vår och kanske för sin egen skull. Jag har mer än gärna svarat på nyfikna frågor eftersom jag vet att de ställs av omtanke och av personer som älskar och bryr sig om oss. Jag är oerhört tacksam för det stöd och den kärlek jag fått från er.

Fler får veta

2012-02-13

Jag har berättat om graviditeten för några av mina närmaste kompisar. De blev lite överraskade, men jätteglada för vår skull.

A skickade ett kort till sin mamma, sin farfar och farmor samt sin gammelfarmor. Hans mamma blev jätteglad. Hon har väntat på detta så länge och har sedan några år till och med slutat fråga oss om det.
A meddelade sin bröder på telefon, samtidigt råkade det bli eftersom de var på samma ställe. De blev nog inte lika överraskade utan det var nog mer väntat för dem, antagligen tänker de mer som oss och förstår våra funderingar.

Inte så lätt att bli gravid enligt vetenskapen

2012-02-02

I veckan råkade vi se ett avsnitt ur Vetenskapens värld; det blir en del teve om kvällarna under skidresan. De berättade hur ett barn blir till. Självklart vet vi redan hur ett barn blir till, men det man fick veta vad som händer i kvinnanskropp när spermierna kommer in. Det var mycket intressant och hade jag fått se det innan vi försökte bli med barn hade jag aldrig trott att vi skulle lyckas. Efter att ha sett programmet är jag otroligt tacksam över att det gick så fort för oss och att det hittills har gått bra.

Men i natt drömde jag att jag fick missfall. Usch, vilken hemsk dröm! Jag hoppas att det inte blir en sanndröm.

Jag känner mig fortfarande tacksam för att vi kunde bli med barn så snabbt, men tänker nu vara försiktig med allt.

Inte så oroligt

2012-01-20

Jag trodde att jag skulle vara ganska mycket mer orolig över graviditeten än jag är. Samtidigt finns det alltid en tanke i bakhuvudet: kvinnor har fött barn i alla tider och det har ofta gått bra, särskilt i Sverige i modern tid.

Allra mest oroar jag mig över att barnet inte lever i magen. Det finns ju inget sätt att kontrollera detta som lekman.

Att jag skulle råka få i mig något som Livsmedelverket rekommenderar att gravid kvinnor inte ska äta oroar mig inte så mycket. Jag kollar ofta upp vad som gäller för fisk och ost, men det är svårt att hålla koll på allt. Dessutom tror jag inte att det är hela världen om jag skulle råka få i mig en liten bit av "fel" fisk eftersom det i andra länder finns helt andra rekommendationer för gravida kvinnor och där föder de flest ändå fullt friska och normala barn.

Andra barnmorskebesöket (hos en annan barnmorska)

2012-01-11

I måndags var jag hos en annan barnmorska, denna gång inom landstinget.
Efter en obehaglig cellprovtagning för tre år sedan är jag nu noga med valet av barnmorska om det inte gäller rutinärende som utskrivning av p-piller.

Denna barnmorska var lite äldre än den första. Jag fick lämna urin- och blodprov för att se om det fanns äggviteämnen urinen samt för att kontrollera blodsocker- och järnnivån. Hon kollade blodtrycket och vägde mig.

Jag fick inte så mycket muntlig information, men en hel del material att läsa igenom. Hon ställde många frågor om mig och mina levndasvanor samt hur jag upplevde/tyckte om saker och ting.
Hon ville inte säga vilken vecka jag är i eftersom det inte är helt säkert när min ägglossning ägde rum så jag ska gå till deras doktor på tisdag för att göra ett ultraljud så vi får veta hur långt gången jag är.

Men sen skulle jag inte träffa barnmorskan förrän efter "det riktiga" ultraljudet vecka 17/18. Det känns lite konstigt att vänta så länge till nästa gång.

Jag har bestämt mig för att gå till den barnmorskan på den privata mottagningen, men först ska jag göra ultraljudet på tisdag för att ta reda exakt hur långt gången jag är.

Oförståelse?

2012-01-06

Ni kanske tycker att det är konstigt att jag inte förstod att jag var gravid tidigare. Det gör jag också.

Men jag kände mig inte så gravid. Det enda jag kände var ömma bröst och det trodde jag berodde på att jag hade slutat med p-piller. Att mensen uteblir borde ju också göra en misstänksam, men innan jag började med p-piller hade jag så oregelbunden mens att det kunde dröja två månader så jag kände inte att det heller var konstigt.

Att jag gjorde graviditetstesten var mest för att se hur jag skulle förhålla mig till alkohol. Nu blev det ju fel första gången ändå eftersom jag inte trodde att jag var gravid. Förhoppningsvis har fostret inte tagit någon skada av den lilla mängd jag drack under julhelgen.

Först besöket hos barnmorskan

2012-01-04

I morse var vi på första besöket hos barnmorskan. Hon räknade ut att jag är i vecka åtta (7+5) och att barnet beräknas till 17 augusti.

Vi fick en hel del information om graviditeten och framtida besök/kontroller hos henne. Vi fick även ställa frågor, vilket vi givetvis gjorde. Barnmorskan skapade någon slags hälsoprofil för mig och verkade tycka att jag i princip kan fortsätta leva som jag gjort tidigare. Nu väntar vi på nästa besök då jag ska vägas samt ta blodtryck, urinprov och blodprov.

Barn = lycka!

2012-01-01

Kan man vara så lycklig att man inte kan sova? I så fall är jag det.

Trots att jag fortfarande inte tagit in att jag ska bli mamma så är jag jätteglad att så är fallet. Jag kan ligga i sängen och le, men inte kunna somna.

A verkar också väldigt glad och lycklig och det tycker jag givetvis är härligt. Han tar reda på vad som gäller för föäldrapenning och -ledighet och har omprioriterat vad som är viktigt den kommande tiden. Han verkar verkligen tycka att det är viktigt att jag får vara föräldraledig så länge jag vill. Det är också nu det märks hur lika värderingar vi har och att vi vill ge vårt barn samma sak.

Men det viktiga framöver för mig blir nog att få tillräckligt mycket sömn eftersom jag redan tidigare har känt mig trött.

Graviditetstest 2

2011-12-30 (dag)

Två svaga streck - är det ett positivt resultat? Är jag gravid?

Det skulle förklara en del, till exempel varför brösten ömmar och har blivit större, men framförallt varför mensen har uteblivit sedan jag slutade med p-pillren för sju veckor sedan.
Samtidigt verkar det alldeles för otroligt att vi skulle bli med barn så fort efter att jag slutade med pillren.

Jag ska skaffa ett till graviditetstest idag så  att vi är på den säkra sidan. Denna gång blir det inte Hjärtats test eftersom jag har haft svårt att tyda resultaten båda gångerna. Jag trodde att det skulle vara helt tydligt...

Jag försöker att inte ställa in mig på något utan vänta på det tredje graviditetstestets resultat, men det är svårt.

Gravid!

2011-12-30 (kväll)

Nu har jag gjort det tredje graviditetstestet och kommit fram till att jag antagligen varit gravid ända sedan jag gjorde det första testet och jag vet inte hur länge innan dess.
Om vi (alltså jag) hade läst bipacksedeln mer noggrant första gången hade vi antagligen kunnat komma fram till det redan då.

Förståelsen har inte riktigt sjunkit in och det känns overkligt. Jag är även förundrad över att det gick så snabbt och lätt, och jag hade aldrig förväntat mig det. Det är väl kanske därför som det känns så overkligt.

Det blir nyårsfirande utan alkohol för min del nu och en hel drös med skuldkänslor för att jag druckit en del alkohol under julhelgen.

Nu blir det att boka in en tid hos barnmorskan för att få faktum bekräftat.

Gravid?

2011-11-18

I teorin kan jag väl bli gravid från och med nu, men jag gissar på att det dröjer ett tag till.

Barn eller resa

2011-12-02

Som jag skrivit tidigare kommer vi inte att gå igenom en process med IVF eller adoption om vi inte lyckas skaffa barn på egen hand. Det är fortfarande så jag (och jag tror även A) känner.

Om jag inte blir gravid kommer vi att fortsätta resa lika mycket, eller kanske mer än vi gör nu. Jag gissar att vi då kommer att fortsätta lägga pengarna på huset (men då på amortering när renoveringen är klar) och resor.

Om jag inte är gravid om ungefär ett år kommer vi förhoppningsvis att göra en lång resa. Vi har pratat om Maldiverna och jag skulle inte ha något emot en långresa till Australien. Det är ju nästan så jag inte vil bli gravid när man pratar om sådana resor.

Ingen menscykel i sikte

2011-12-15

Nu var det över en månad sedan jag hade min senaste blödning.

Innan jag började med p-piller var min mens mycket oregelbunden, så det beror säkert på det. Men sedan tonåren har jag gått upp i vikt. Har läst någonstans att låg vikt påverkar menstruationscykeln och kan göra den oregelbunden.

Jag gissar att jag inte är gravid ännu. Även om jag i vissa stunder otroligt gärna vill vara det. Egentligen har jag insett att det borde vara svårt för mig att bli gravid när jag just nu har en inneboende stress hos mig. (Vad den beror på tar jag bara upp mellan fyra ögon.)

Första sparken i magen!

2012-03-29

I går kväll (vecka 18+2) kände jag för första gången med säkerhet att bebisen sparkade. Vilken upplevelse det var!

Tyvärr var inte A hemma, men även om han hade varit det är det inte säkert att han hade hunnit känna det, men det råkade i alla fall hända när vi pratade i telefon så han fick höra min reaktion och beskrivning omedelbart.

Först kändes det som ett bubbel i nedre delen av magen så som jag känt tidigare. Jag lade genast min hand på det området där jag tyckte att jag hade känt det och fick direkt en liten spark till svar. Det kändes lite läskigt eftersom det kändes som i filmen Alien, men samtidigt kände jag mig jätteglad.

I telefonen påminde A mig om att jag nu fick veta att att bebisen lever. Det har ju varit min största oro hittills så därför kände jag mig så otroligt lycklig. Jag blev nästan tårögd. Nu blir den största oron över om bebisen är frisk och normal.

Efter första sparken kände jag efter en liten stund ytterligare en liten buffning.


Magen 2012-04-01.


Första sondering av barnvagnsmarknaden

2012-03-24

I dag var i en butik för att titta på barnvagnar för första gången. Butiken är en familjeägd butik i Orminge. Paret som äger butiken har tre egna barn, men jag uppfattade även de två unga tjejerna som jobbade i dag som mycket pålästa. En hel ny värld öppnade sig för oss.

Vi pratade med den kvinnliga butiksinnehavaren och hon kunde förklara skillnader mellan vagnarna och kunde även se vad vi behöver. Hon demade främst Bugaboo Cameleon.

Vi förklarade att vi inte ville ha en barnvagn för både nyfödda (upp till cirka sex månader) och sittande barn. Den får gärna inte vara så tung eftersom jag inte är så stark, men vi gärna vill ha fyra hjul med två snurrhjul (swivelhjul) fram. Vi frågade om ståbrädor, hopfällning.

Till sist frågade vi om biltransport och fick lära oss att det heter babyskydd för de minsta. Vi fick lära oss att man kan spänna fast babyskyddet antingen med bälte eller Iso fix eller med både och. Eftersom vår bil är så ny visste vi inte ens om vi hade Iso fix (vilket vi efteråt upptäckte att vi har).

Ensam är effektiv

Igår hann jag med mycket mer än vanligt efter jobbet. Om det berodde på att A inte var hemma vet jag inte, men det var nog en av anledningarna.

Efter jobbet hann jag åka till en pappershandel i Gamla stan. Därifrån fick jag en liten, men välbehövlig promenad till Slussen.

När jag kom hem blev det middag på måndagens rester och söndagens våfflor. Efter maten och disken hann jag både med ett telefonsamtal till en kollega och måla naglarna samtidigt.

Samtidigt som jag tittade på Rapport hann jag även med ett skönt fotbad.

Efteråt hann jag med ett telefonsamtal till mamma innan jag tog tag i projektet med receptpärmen. (Jag är långt ifrån färdig med pärmen, men nu återstår inte mer än tre flikar.) Efter telefonsamtalet med A var det ändå dags att gå att lägga sig och få lite skön och mycket nödvändig sömn.

En vanlig eftermiddag/kväll (när A är hemma) skulle jag vara nöjd om jag hade fått hälften av detta gjort.

Skön helg!

Vilken lång och skön helg vi hade. Vi hade inga måsten eller tider att passa.

I lördags hade vi tänkt köpa utemöbler på Ikea, men de fanns inte inne så det blev mest fönstershopping av dagen. Vi var även på Värmdö, i en butik som har stort sortiment av utemöbler. De utemöbler som vi använt fram till nu kommer vi att lämna tillbaka till A:s kollega som nu efter nästan två år äntligen flyttat till hus. Vi är tacksamma för att vi fått låna dem två somrar och därför kunnat lägga pengar på annat under tiden.

Vi hade även tänkt hämta upp ljusrampen till köket som vi beställt, men den fanns på lagret och var inte uppackad än. Däremot inhandlades ett våffeljärn och redan på söndagen bjöds vänner in på våffellunch. Efteråt tog vi en promenad i det sköna vädret.

En riktigt lugn njutarhelg!

Pyssel=tenta?

Mina pysselprojekt har blivit lite som tentor är; man gör hellre ALLT annat än tar tag i det man ska.

Så min receptpärm ligger kvar på golvet i arbetsrummet och recepturklippen ligger spridda över golvet. Jag har fortfarande inte rört något av det så det är fliken Efterrätter som jag har fastnat på.

Däremot har jag klistrat in alla framkallade foton i fotoalbumet. Jag har dessutom (med systers hjälp) rensat garderoben trots att det har varit ett projekt som har varit LÄNGE på min att-göra-lista.

Det känns skönt att listan kortas ner i alla fall.

Bilen såld

Redan igår eftermiddag/kväll lyckades A få bilen såld till i stort sett det pris som vi lagt ut den för. Vi hade tänkt storhandla på kvällen så vi fick skjuta upp det till imorgon när vi har den nya bilen.

Så var den biten avklarad i alla fall! Det gick fort och ganska smidigt (i alla fall för min del).

Ren gammal bil till salu

I helgen körde vi vår befintliga bil till biltvätten. Det är inte ofta vi är där med den: andra gången under knappt två års ägande. (Förra gången var för dryga året sedan när vi skulle gå på bröllop.)

Väl hemma på garageuppfarten städade vi ur bilen: dammsuga, torka, putsa, skrapa... Eftersom vi kört mycket till återvinningscentralen (senast i lördags) är det mycket småbitar och smulor i bilen. Det tog i alla fall inte alltför lång tid att få bilen ren och fräsch.

Nu ligger bilen till salu på blocket.se och redan igår fick A två telefonsamtal angående annonsen, efter bara några timmar. Även i dag har det ringt och mejlats om den. Så förhoppningsvis kommer det inte att bli något problem att få bilen såld.

Och på onsdag hämtar vi den nya fina bilen!

Olika huspyssel

I helgen hann vi även lite med huset utöver att köpa bil.

Vi köpte ett hörneluttag till köket som A satte upp i hörnet mellan de övre skåpen och enamello-skivan. Dessutom satte han alla elkablar i skåpet i kabellister eller stiftade dem så att det även är fint inuti skåpen.

Vi köpte även en lampa att ha över matsalsbordet (äntligen). Så nu är även den på plats. Den lyser något för starkt så det känns inte jättetrevligt att sitta där och äta till exempel, men vi får byta ut lamporna till lampor med lägre watt-styrka vid tillfälle.

A rensade ur och torkade kaminen. Jag tog askan och spred den runt olika blommor och bärbuskar. Vi får hoppas att de tycker om det.

Jag rensade även den stora rabatten på framsidan från ogräs och vi försökte sätta upp nät runt den så att tulpanerna skyddas från rådjuren, men det är fortfarande tjäle i marken så vi lyckades inte få ner pinnarna mer än några centimeter ner i marken. Så de trillade ner ganska fort. Däremot tryckte jag till en pinne igår eftermiddag och då gick den ner lite djupare och den stod fortfarande imorse. Jag hoppas få en fin vårrabatt att njuta av snart.


Spontant bilköp i helgen

I lördags passade vi på att besöka Toyota center och Torvalla bil (Mazda-försäljare) när vi ändå var ute och körde. På Toyota fick vi veta mer om att beställa en ny Toyota Avensis som vi var intresserade av. På Torvalla bil var det främst Mazda 6 vi var intresserade av. De hade två nya exemplar, en svart och en vit, Mazda 6 Takara edition som är en specialutgåva av bilen från 2011. Så de hade rätt bra pris på dem eftersom de antagligen vill bli av med dem nu.

När vi kom hem tittade vi på internet och hittade en silverfärgad Mazda 6 Takara edition (ända borta) i Kungsängen som vi tänkte titta på idag eftersom de inte hade öppet igår. Däremot hade Toyota center i närheten av oss öppet igår så vi tänkte passa på att provköra en Toyota Avensis så att vi skulle ha något att jämföra Takaran med.


Mazda 6 Takara Edition


När vi kom in i Toyotas bilhall tog det inte lång tid innan jag upptäckte en ny vit Toyota Avensis Black & white edition, en specialutgåva av bilen från 2011. Det var sista bilen och även denna var starkt rabatterad eftersom de vill göra plats för nya bilar. Efter en stunds fundering och lite rådslag bestämde vi oss för att slå till. Vi kom fram till att vi aldrig skulle få en så bra bil till ett så bra pris. Vi hade kunnat köpa årets Avensis i den färg vi önskat, men hade då fått betala 40-50 000 kr till. Vi bestämde oss för att välja till backsensorer och takrails samt vinterdäck (fälgar till dessa ingick).



Toyota Avensis Black & white


Så gick det till när vi spontanköpte en helt ny bil i helgen.

Belysning i köket

I helgen köpte vi en lampa att ha över matbordet. Jag önskade mig FL/Y från Kartell, men den visade sig vara lite för stor för vår smak. I stället blev det en PH 50 från Louis Poulsen. Nu sitter matbordslampan rakt över matbordet så att alla fyra sittplatserna runt bordet kan användas.
 


PH 50 i svart.


Lampan FL/Y i olika färger.


Vi bytte även ut lysröret i kökstaket mot en diodramp. Nu känns ljuset inte lika starkt som på ett sjukhus eller i ett klassrum som det gjorde tidigare. Tyvärr behövs en adapter för att koppla in lampan och den fick inte plats i dosan där elen kommer ut från taket så nu sitter det en svart klump bredvid rampen. Det är lite tråkigt att det behöver vara så. Vi funderar på att koppla in en till ramp bredvid den som vi kopplade in i helgen eftersom den befintliga rampen inte sprider så mycket ljus i hela köket utan mer fungerar som punktbelysning.

Vårt kök känns så komplett nu och jag har svårt att förstå att det är VÅRT kök. Det känns som om jag har fått ett fint kök från ett inredningsmagasin. Tänk att det är vi som ska få använda det...

Cookies första fågel?

Igår eftermiddag kom Cookie in med en liten fågel i munnen. Den var givetvis död.

Av någon anledning blev jag mer illa till mods än när han kom med möss i munnen. Då var vi i och för sig utomhus på A:s mammas lantställe. Men jag antar att det känns mer obehagligt eftersom fåglar fäller fjädrar.

Jag undrade hur han hade lyckats ta fågeln eftersom vi har börjat sätta bjällran på honom igen. (Nu när det är milt börjar folka öppna sina förråd och garage, och vår nyfikna katt skulle lätt kunna bli instängd så det är bra om man hör honom.) A:s teori är att Cookies kattkompis tagit fågeln och att Cookie fått tag i fågeln på det viset. En stund tidigare hade vi sett kattkompisen utanför vår tomt. Jag hoppas att kattkompisen inte blev arg och att de fortfarande är kompisar.

Brunch på Fotografiska

Igår var vi på Fotografiska för att bruncha. Det var klart och fint när vi åkte hemifrån så vi trodde att vi skulle få fin utsikt under brunchen, men när vi åkte över Danviksbron såg A att det var dimma över Saltsjön. Sån tur är sprack det upp efter att vi hade satt oss.

Jag tyckte att brunchen var helt okej, men inte anmärkningsvärd på något sätt. Utbudet var ganska litet, men det som erbjöds var bra. Jag tyckte att allt smakade bra, men några i sällskapet tyckte att det var för svagt kryddat.

Det kalla stod redan på bordet när vi anlände. Det var ett litet glas fruktdryck, några olika slags bröd med vispat smör, olika ostar och charkuterier, yoghurt med en god och lagom söt müsli.

Till varmrätt kunde man hämta grillade revbensspjäll, örtkryddad kyckling, ångad lax, bacon och korv och till detta kunde man välja olika stekta och tillagade grönsaker samt en puylinsgryta. Min favorit var pocherat ägg på spenat med hollandaisesås, brödkrutinger på surdeg och parmesan.

På efterrättsbordet fanns chokladterrine som inte var alltför söt, äppelpaj med citronsmak, rulltårta, sju sorters tårta och många olika sorters frukter.

Jag tyckte att brunchen var prisvärd, 325 kr inklusive inträde. (Bara inträdet kostar drygt 100 kr.) Detta pris gäller endast om man har förbokat. Däremot var brunchen inte alls särskilt prisvärd för A och mig eftersom man endast får 10 % i rabatt på brunchen om man har årskort.

RSS 2.0