Gemensamt intresse som försvann

Under en tid löste B korsord tillsammans med mig. Jag berättade vilket ord som skulle stå i raden och ofta stavade hon rätt på de ord som låter som de stavas. De ord hon hade lite svårare för ljudade jag tydligt eller hjälpte henne på traven.

I början var det B som var intresserad när jag löste korsord som jag hittade i tidningar eller annat som kom i brevlådan. Sedan övergick vi till appen Ztory som jag har på iPaden. Där gick det lite fortare för henne att skriva med tangentbord och jag behövde inte tyda hennes handstil.

Jag introducerade barnkorsord för B som blev väldigt förtjust, men givetvis behöver hon få mycket hjälp för att lösa dessa trots att hon påstår att hon löser dessa på egen hand.

Nu vill B inte lösa vuxenkorsorden tillsammans med mig längre. Så det var nog ett misstag att visa henne korsord för barn eftersom hon bara vill lösa dessa, trots att hon inte klarar av dem. De barnkorsord vi löser tillsammans går ju fort.

Det är synd att vi mist en gemensam aktivitet som vi båda uppskattade.

Endast nattsömn här

När semestern började slutade vi låta AA sova middag.

Ett par dagar in på semestern tyckte vi att hon var trött och gnällig på eftermiddagarna och lät henne sova middag ett par dagar, men då drog nattningarna ut på tiden. Sedan dess har vi slutat låta henne sova middag.

Nu efter ett par veckor har hon vant sig och sover lite längre på morgnarna i stället, vilket vi inte har något emot. Hon är inte heller lika trött på eftermiddagarna, men kan få en trötthetsdipp. Ibland vilar hon lite utan att somna.

När vi reser längre sträckor med bil kan vi låta henne sova, men då brukar nattningen på kvällen ta lång tid.

Morgnar med streamingtjänst

Sedan vi skaffade HBO Nordic för nästan två månader sedan har B kunnat stiga upp ensam på morgnarna och satt sig framför teven. (Förra gången vi hade HBO  Nordic hade de inget utbud för barn.)

Innan dess vägrade hon stiga upp utan sällskap. Hon kunde skylla på både mörkret och ensamheten. Av A kunde hon få låna mobiltelefon för att spela så han fick sova lite till, men jag steg alltid upp tillsammans med henne eftersom jag har svårt att somna om.

Nu är den kostnadsfria provperioden på HBO Nordic snart slut, men vi har nappat på en gratis provperiod hos SF Kids. B verkade rätt nöjd med även denna streamingtjänst och vi hoppas att hon fortsätter kunna stiga upp utan sällskap.

Vad som händer när denna provperiod är slut får vi se.

Nästan simkunnig

Under veckan som gått har B gått på intensivsimskola på Gustavsbergsbadet. Trots att den endast var fem tillfällen à 30 minuter gjorde hon stora framsteg.

Före simskolan vågade hon inte doppa huvudet under vattnet och kunde inte heller simma, men i teorin visste hon simtagen.
Nu efteråt kan och vågar hon doppa huvudet och simma några tag.

Nu gäller det att vi övar med B för att hon inte ska tappa vanan och kunskapen.

Hon står fortfarande i kö till den kommunala simskolan i Nacka och till hösten kan förskoleklasserna söka statliga medel för att eleverna ska kunna delta i simskola. Jag hoppas givetvis att hennes skola kommer att göra detta.
RSS 2.0