Nästa grupp och sällskap på isen

Efter att hon kom hem från skridskoskolan i söndags meddelade AA stolt att hon flyttats till nästa grupp, orange.

Hon brukar vara glad när hon kommer hem därifrån, men nu var hon överlycklig. Värre är det när hon ska gå dit då hon högljutt brukar meddela att hon inte vill gå, varje gång fortfarande.

Det har dock blivit något lättare att gå dit med henne efter att en flicka från samma avdelning på förskolan börjat i skridskoskolan. Dessutom passerar man flickans hus på väg till ishallen så de har sällskap, åtminstone på vägen hem.

Ommöblering

I förrgår natt sov barnen för första gången tillsammans här hemma, utan att de skulle ropa eller komma över till oss. De hade kommit fram till detta själva efter att fått veta att de behöver 20 stjärnor* vardera för att få en ny kontroll till PlayStation. Vi har föreslagit detta tidigare, men de har då inte velat det.

B sov på en madrass på golvet i AA:s rum och som vanligt, upp för att kissa under natten. Sedan lade hon sig och somnade om. Därefter sov hon till strax före klockan sju och AA vaknade kort efteråt. 

Eftersom de båda tittat på melodifestivalen lade sig båda senare än vanligt. Det blev därför ingen vanlig nattning med läsning och sång. B lade sig ungefär en halvtimme efter att AA lagt sig. Då hade AA redan somnat.

Försöket gick mycket bra. De bestämde sig för att sova tillsammans även framöver. Nu har vi flyttat in AA:s säng till B:s rum och gjort AA:s rum till "lekrum". När AA meddelar att hon vill vara i fred får hon vara ostörd i lekrummet.

Igår följde vi den vanliga nattningsrutinen för AA, men i det gemensamma sovrummet. Nattningsproceduren av B gjordes en halvtimme senare i vårt sovrum. Sedan gick hon in för att lägga sig i sin säng i rummet där AA redan sov. I morse verkade det som att de tyvärr väckte varandra redan runt klockan 5, men förhoppningsvis leder den nya möbleringen till bättre sömn för alla långsiktigt.

*Belöning med stjärnor införde vi i höstas för att få sova mer ostört. Varje gång något av barnen sover en hel natt utan att ropa eller komma in till oss får det en stjärna. När man fått tio stjärnor kan man få en liten present som man själv väljer eller tjugo stjärnor för en liten större present.

Mer självständig

B har sedan en vecka tillbaka börjat gå till skolan utan förälder. Hon går tillsammans med grannen som också går i samma klass.

Det frigör faktiskt en del tid för oss, särskilt nu när vi jobbar hemma. Och stressen att komma iväg på morgonen minskar markant eftersom vi inte har någon tid att passa för AA.

En del eftermiddagar går hon också hem själv från fritids. Det började hon med i höstas, men jag (och även hon själv) tyckte att det kändes lite jobbigt att hon gick ensam i vintermörkret. Dock föredrog hon det framför att bli hämtad lite senare och samtidigt som AA.

Att B klarar av mer saker själv innebär ju mer tid och mindre stress för oss, men det innebär också att hon är på väg (om än långsamt) mot mer självständighet.
Som många gånger i föräldraskapet har jag blandade känslor för detta. När hon ständigt behöver hjälp längtar jag efter att hon ska bli självständig, men nu när hon blivit mer självständig vill jag hålla kvar henne i boet...bara lite till...

RSS 2.0