Ännu en boklös sommar

Före varje sommar tänker jag att jag ska läsa böcker under sommaren, men nästan lika många somrar blir det inte av. Och inte heller denna sommar.

Denna sommar var målet att åtminstone läsa de populärvetenskapliga tidningar som A prenumererar på, Illustrerad vetenskap och Allt om historia. Vi har en hög av tidningar liggande som jag inte har hunnit läsa. Meningen var att jag skulle läsa på sommarstället i Karlskrona, men där hann jag bara läsa en enda tidning. Och nu är jag inne på nummer två.

Jag har även länge velat läsa fortsättningen på Snabba Cash av Jans Lapidus, Aldrig fucka upp, men inte heller det ser ut att bli av på ett tag...


Annorlunda vardagkväll

Igår kom svärmor och svägerska på besök till Stockholm. Det var jätteroligt att ses, prata och äta middag.

De var och shoppade tillsammans med A på Forum Nacka under dagen. På kvällen åkte vi till Sickla köpkvarter. Det är praktiskt när affärerna stänger kl. 20 så att man hinner shoppa efter jobbet. Jag hittade en svart klänning med vita prickar till 70 % rabatt som jag inte kunde motstå. Det fanns även en del andra fina klänningar, men det känns inte rätt att köpa klänningar, som visserligen är fina, men som man inte behöver och fortfarande kostar ganska mycket.

Det blev sen middag hemma och bläddrande i fotoalbum innan vi la oss.
Jag fick Biotherm Lait de douche i sen födelsedagspresent. Lyx att unna sig om kvällarna efter att ha renoverat?

Tyvärr kunde vi inte erbjuda en skön natts sömn. De fick sova skafföttes (skrivs tydligen så enligt SAOL) i soffan, som tur är soffan lång, så de behövde förhoppningsvis inte trängas alltför mycket. Dessutom var Cookie som vanligt aktiv tidigt på morgonen, så han började jama när det fortfarande var mörkt. Lite senare på morgonen, men fortfarande tidigt, gick A och jag upp för att gå till jobbet.
Nästa gång vi har långväga gäster hoppas jag att vi har ett gästrum att erbjuda i alla fall.

Strävhårig

När man slipar spackel är det omöjligt att undvika att dammet tränger in överallt.

Efter att ha slipat och man snyter sig är snoret vitt, halsen torr och man hostar för att man har andats in damm trots att man använt andningsskydd. Det som utsöndras i ögon har blivit vitt av att man har fått damm i ögonen.

Dammet är mycket finkornigt, som mjöl, fast mycket lättare. Trots att vi tejpade alla springor runt båda dörrarna låg det ändå damm utanför och hela sovrummets golv såg ut att vara täckt av snö.
Även jag var täckt av damm, på kläder, på armar, i ansikte, i hår. Värst är att få det i håret, för överallt annars på mig går det att tvätta bort, men kl. 22.30 på kvällen kan jag inte tvätta håret (eftersom jag inte har någon hårfön och då får lägga mig med blött hår). Jag borstar bort så mycket som möjligt med händerna. Men dagen efter känns håret strävt, antagligen för att håret torkas ut av spackeldammet. Och jag som redan har torr hårbotten...

Jag längtar till att få tvätta håret och göra en inpackning. I vanliga fall brukar jag tycka illa om att tvätta håret eftersom det känns som ett projekt som kräver tid; tvätta, torka, forma.

De senaste hårprodukterna är Apoliva Shampo för normalt hår, Apoliva Balsam för normalt hår och L'Oréal Elvital nutrigloss Intensive shine hårinpackning.
Schampot och balsamet fungerar bra för mig som har torr hårbotten. Jag behöver inte oroa mig för mjäll.
Hårinpackningen använder jag sällan, bara när jag tycker att håret känns torrt och glanslöst.


Apoliva Schampo och Balsam för normalt hår samt L'Oréal Elvital nutrigloss Intensive Shine hårinpackning.


Framsteg i sovrummet

(Fritt för feltolkningar.)

Vi gör små framsteg med renoveringen av stora sovrummet. Små framsteg är bättre än inga alls; ett tag kändes det som om inget hände.

Vi har rivit ner så mycket som möjligt av de gamla tapeterna, (ångmaskinen hamnade på vinden) och spacklat minst en gång. Nu ska vi slipa och gå igenom vilka ställen som ska bättringsspacklas.
Därefter ska vi grund- och vitmåla snedväggen och fönsternischen. Det var A som undrade om vi inte även skulle måla nischen, jag gick med på det eftersom man alltid kan tapetsera över om man skulle föredra det. Det gör även att vi slipper riskera en ful kant mellan nischens tapet och snedtakets vita färg samt en ful linje mellan nischens tak och vägg som inte är helt rak.

Efter att vi grundmålat bör vi bestämma oss om vi även vill måla taket för att det ska se fräschare ut.

Bortprioterar träning

Har bestämt mig för att inte träna denna vecka och i stället prioritera att jobba på sovrummet.

Men har ändå fått en del träning i sommar:
- Har vandrat 3,8 mil av Blekingeleden (med myucket träningsvärk i benen som följd)
- Har byggt fasad: Det blev en del armmuskler av att lyfta plankor

Förhoppningsvis förtvinar inte musklerna alltför mycket denna vecka...

(Hade ändå inte hunnit träna pga jobbet.)


Sommarsemester 2010 över

Jag kan inte förstå att mina tre semesterveckor redan är förbi; imorgon är det dags att börja jobba igen. Redan innan jag gick på semester förstod jag att tre veckor är för lite och kommer att gå fort.

Jag känner mig inte alls utvilad, men däremot ganska stressad, över att renoveringen tar så lång tid, men just nu främst för att sovrummet inte är i ordning än. Det hade varit skönt att ha ett rum färdigt, så att man kan koppla av där. (Fast antagligen kommer inte jag att koppla av för det.)

Jag känner mig inte redo för att börja jobba.

Längsta shoppingrundan någonsin

Igår kom en väninna till mig på besök. Vi fikade lite och pratade. Efter att hon hade gått hann vi inte göra mycket innan det var dags att göra oss i ordning för after work som en annan kompis till mig hade ordnat.

Idag var vi på "rek-runda" på bygg- och inredningsbutiker. Det blev en lång runda; vi åkta ca. kl. 10 och var inte hemma förrän efter kl. 20.
Egentligen skulle vi mest titta och jämföra priser så att vi vet vad vi ska ha och var vi ska handla t.ex. när vi väl byter lamkknappar och dörrhandtag. Men vi köpte även lite inredning till badrummet på undervåningen, lite Ikea-saker, dricksglas (eftersom alla glas har en tendens att stå odiskade i diskmaskinen när man behöver dem), fina kuddar till den nya sängen som vi också köpte. Den kommer om 4-6 veckor, så då ska väl stora sovrummet stå klart. Sovrummet kommer att se lyxigt ut...hoppas jag.

Imorgon har vi inga särskilda planer så då hoppas jag att vi kommer någon vart med sovrummet.

Förfall

Sedan vi flyttade in i huset har det knappt funnits någon tid att lägga på mig själv. Inga rutiner hinner följas utom de dagliga. Så naglarna växer au natural, fötterna får förhårdnader och jag är glad om jag får tvätta håret... Det känns nästan som om jag förfaller. Det kommer ta tid innan jag är tillbaka till mitt forna jag. Jag är glad om vi ska utanför tomten och jag får sminka och göra mig fin. Idag ska vi åka runt till flera bygg- och inredningsbutiker så jag ska strax göra mig fin.

Sommardag i Stockholm

Idag tog A och jag lite ledigt från renoveringen och begav oss in till stan.


Slottet på Waldemarsudde.


Vi besökta Prins Eugens Waldemarsudde. Slottet var mycket vackert med utsikt över Stockholms inlopp och i rummen stod många vackra krukväxter och det hängde många tavlor främst av kända svenska konstnärer. Utställningarna Läke Konst samt Ring och krona pågår. Det var främst för den senare som jag ville passa på att besöka museet.
Läke Konst är en utställning med medicinska bilder från 1400-talet fram till nu. Jag tyckte att det var en del otrevliga bilder, men växtbilderna var fina.
Ring och krona pågår med anledning av kronprinsessbröllopet förra månaden. De har samlat ringar och kronor från olika epoker och stilar. Det var bl.a. många ringar från W. A. Bolin. Jag fastnade för Blossom 2 som jag tycker var speciell, vacker och spännande.


Blossom 2, Kollektion Oscar Magnuson, W. A. Bolin.


Efteråt tog vi en mjukglass i Kungsträdgården och fönstershoppade lite.

Efter att ha ätit sen lunch tog vi oss till Fotografiska. Där pågår utställningar med foton av bl.a. Annie Leibovitz, Lennart Nilsson och Vee Speers. Deras foton var både vackra, tänkvärda och intressanta.


Fasad del 1 avslutad

Nu är fasaden klar för denna gång. Det firade vi genom att åka till föräldrarnas kolonilott och grilla i eftermiddags. Innan dess blev det två vändor till återvinningscentralen. Många är ohyfsade där och tränger sig i bilkön. Det gör mig jätteförbannad, så när det hände en andra gång sa jag faktiskt till.

Visst syns det vilken del av fasaden vi har bytt?
Vi har bestämt oss för att även byta den övre raden med plankor, dvs. de snedställda plankorna, så fortsättning följer. Men först vill vi nog vila oss lite och göra klart stora sovrummet.

 


En månad i huset

Idag är det exakt en månad sedan vi flyttade in i huset. Det känns som vi har bott i huset länge; som om vi redan bott in oss trots att det fortfarande finns några ouppackade flyttlådor. Jag trivs jättebra och kan tänka mig att bo här länge.

Idag har Caroline, Jonas, Sarah och Alexander varit här och hälsat på. Vi fikade på baksidan tills det blev för varmt och gick in i stället. Det var jättetrevligt att få besök av dem. Sarah var lite ledsen i början, men blygheten släppte och hon lekte både med Cookie och A.

Fasadfunderingar

Imorgon kommer vi att bli klara med fasaden! Efter att pappa hjälpte till med målningen av plankor idag, medan mamma rensade i rabatterna, lyckades A spika upp alla plankor och jag måla de delar som sitter högt upp och som kräver att man står på stege, i stället för plattformen som är något stadigare.
Imorgon ska vi bara måla lite till och köra de gamla plankorna till återvinningscentralen. Vi kommer nog att behöva åka dit minst två gånger, tur att det ligger så nära. Det har då tagit exakt en veckas intensivt arbete. Vi har säkert jobbat 10 timmar per dag utom de dagar vi handlade material och på min födelsedag. (Vi har knappt hunnit göra något på stora sovrummet.)

Ändå funderar vi på att passa på att även byta den översta delen av fasaden. För även där finns det plankor som ser ruttna ut. Vi ska vila oss lite och fundera lite till. Det vore skönt att ha det gjort och slippa göra det nästa år samtidigt är vi rätt less på det.

Har även tankar kring färgkombinationen på fasaden. Just nu är huset ljusgrått (nästan vitt) med blå knutar och detaljer. Inte särskilt smakfullt, tycker jag. Men när vi tog bort den gamla fasden upptäckte vi att det kunde vara värre; tidigare var huset beigerosa.


Högen med gamla fasadplankor


Om jag fick välja fritt skulle jag välja att huset var mellangrått med vita knutar, men det passar egentligen inte särskilt bra till vårt orange betongtak. Realistiskt sett vore det självklart lättare att byta färg på knutarna, någon färg som passar till taket. Så det är färgen på dessa som jag funderar på.
Behöver man ansöka om bygglov för att måla om knutarna?


Ännu ett år har gått

Igår fyllde jag år, 27 år.

Jag har svårt att känna att jag är en vuxen person, vilket jag antagligen bör betraktas som vid detta laget. Samtidigt har jag alltid varit lillgammal på något sätt och tagit ansvar tidigt. Nu när jag närmar mig 30 bör jag även inse jag även att jag faktiskt ÄR vuxen.

Gårdagen passerade ganska stillsamt. Att fylla år mitt i sommaren innebär alltid att vänner och ibland även familj är bortresta.
Det blev en halv dags jobb; A spikade på med fasaden och jag städade inomhus. På eftermiddagen hade jag bjudit in syster och vänner på tårta och om det var fint väder bad och strandhäng vid sjön. Det var bara en vän som kunde dyka upp och eftersom det inte var särskilt fint väder blev det bara en promenad till sjön innan det var tårtdags.
På kvällen blev det middag på Den gamla och havet, mycket fisk och skaldjur såklart. Jag tog en pasta med skaldjur, den var jättegod. Däremot tyckte jag att desserterna som de andra beställde inte var särskilt speciella. Jag tyckte att restaurangen inte riktigt levde upp till förväntningarna.

Jag fick en luftballongstur av A. Det har jag alltid velat åka, särskilt över Stockholm som är så vackert. Jag fick nagellack av min vän; förhoppningsvis får jag tid att använda dem snart. Av syster fick jag en shoppingrunda på Forum Nacka, när jag nu har tid för det...

Mitt livs andra ögonkräm

När jag fyllde 25 år var det dags att införskaffa livets första ögonkräm. Det dröjde ganska länge innan jag faktiskt köpte krämen. Ögonkrämer är ganska dyra produkter så jag gick till apoteket för att köpa en inte alltför dyr kräm. Det blev CCS ögongel.

Idag använder jag Biotherm Aquasource ögongel som jag fick som gåva vid köp av ansiktskräm för rätt länge sedan. Den känns lätt och går snabbt in i huden, till skillnad mot CCS ögongel som bildade en tunn hinna på huden som gjorde att man inte kunde sminka sig runt ögonen. Jag märkte inte heller någon effekt av CCS ögongel. Biotherm Aquasource har minskat den första antydan till fina linjer som jag hade och även dämpat de mörka områdena som jag har under ögonen.

Biotherm Aquasource ögongel.


Två renoveringsprojekt

Redan innan vi åkte till Karlskrona hade vi börjat ta ner den gamla tapeten i stora sovrummet. Det är två lager tapeter och den understa lossnar inte från väggen där det inte är spacklat så det blir mycket pillande som kräver mycket tid. Vi ska till Jula för att köpa någon slags maskin som med hjälp av ånga ska göra att tapeten släpper från väggen. Jag hoppas att den gör arbetet mycket lättare; vi har mycket tapet att ta bort i huset.
I sovrummet ska vi bara byta tapet och golv samt montera in en bra rullgardin.

I måndags påbörjades renoveringen av fasaden. Det första steget var att såga ned plommonträdet som stod intill och som är orsaken till att vi måste byta delar av fasaden.

 
Vinterbild med plommonträdet och sommarbild där A sågat ner större delen av trädet.


Så här dåliga är plankorna.


A tog ner en planka som referens för gårdagens inhandling av plankor. Vi lånade bil med dragkrok av föräldrarna och hyrde en släpvagn på Statoil. Egentligen är det billigare att hyra på OkQ8, men det verkade som man var tvungen att boka släpet via telefon och efter att ha telefonköat drygt 10 min gav vi upp och valde Statoil i stället. Efter att ha lastat av de nya plankorna fyllde vi släpet med plommon- och fläderträd som vi sågat ned på tomten. Nu ska vi köpa materiel som behövs, bl.a. arbetsbockar och penslar samt färg på Flugger. Vi håller oss till samma målarfärg som den gamla.

Åter från Karlskrona

Igår kväll kom vi tillbaka från Karlskrona till vårt kära hus. Både A och jag har saknat huset och har redan idag påbörjat nya projekt. (Mer om det senare.)

Semestern i Karlskrona har varit relativt avkopplande trots att jag nästan konstant funderat på vad man kan göra med huset. Och jag har även inhämtat en del färginsipration av de villor vi sett längs vägarna.

Vi anlände till Karlskrona sent i måndags eftermiddag. Vi åkte hem till A:s mamma och fick middag och nycklar till sommarstugan. Cookie fick träffa hunden på (för) nära håll och eftersom han försökte springa iväg från den fick han den efter sig. Cookie fann skydd i ett träd, men ramlade ner eftersom han inte hade tillräckligt vassa klor. Vid det laget hade vi hunnit fram till honom och kunde rädda honom från stora, stygga hunden. Cookie morrade i en timme efter händelsen och vägrade fälla in sina klor, en av dem skadade han också.

På tisdagen gick vi på stan. Det tog inte lång tid eftersom den inte är så stor, men tyvärr fick jag inte se det nya hotellet som ligger vid hamnen. Jag köpte Biotherm aquasource ögongel för halva priset på Kicks och två teburkar (den ena hade jag spanat in för två år sedan). Därefter åkte vi tillbaka till sommarstugan och grillade med A:s mamma och syskon. A:s bror sov över i stugan.


Havet utanför sommarstället.


Onsdagen var en dag ägnad för avkoppling. Hela dagen låg vi vid sommarstugan och åkte bara iväg för att bada i Färskesjön, vid det laget var jag redan nedkyld så det blev inget dopp för mig, men A och hans bror badade. På kvällen åkte vi in till Karlskrona för att möte upp några av A:s och hans brors vänner. Det blev en lugn och trevlig kväll.

I torsdags besökte vi A:s farfar och farmor, och tillsammans med farmor besökte vi Museum Kulenovic Collection. En bred samling konst från olika kulturer och tidsperioder. Samlingen innehåll bland annat verk av da Vinci, van Gogh och Munch samt gamla porslinsföremål från Asien och lerfigurer från Afrika. Därefter åt vi lunch innan vi åkte till Långö. A och jag stannade inte länge eftersom vi sedan besökte A:s gammelfarmor.

I fredags och lördags vandrade A och jag 3,8 mil av Blekingeleden, från Mörtsjöåsen till Alnaryd. Denna gång var mycket jobbigare än förra gången vi vandrade. Vet inte om det berodde på värmen eller den höga takten. Redan första dagen var vi trötta och efter andra dagens vandring ångrade jag mig att vi hade gett oss ut alls...
Efter att ha duschat åkte vi till A:s mamma; fick middag och hämtade en del av de böcker som de ville bli av med på vinden.

  
Lyckebyån, skog och liten sjö i skogen.

  
Väg i skogen, Alljungen och övernattningsplats vid Alljungen.

  
Nedlagd skidbacke, Alljungen och Kroppasjön.

 
Nättrabyån och väg längs Nättrabyån.


I söndags satt vi ute i solen en stund innan vi packade och städade stugan. Efter att vi hittat Cookie, som fått gå ganska fritt under veckan, bar det var tillbaka till Stockholm.

Semester!

Idag har vi åkt bil till Karlskrona. Cookie klarade resan mycket bättre än förväntat. De första timmarna sov han i sin bur. Sedan fick han gå löst inne i bilen. Han kunde till och med gå på lådan som stod i baggageutrymmet. Jag hade hoppats på att vi kunde stanna för att fika med en vän till mig som är i Torsås under sommaren.

Vi stannar ungefär en vecka i Karlskrona och ska bo i A:s mammas sommarställe. Vi ska ta det lugnt, hälsa på A:s släkt och vandra Blekingeleden två dagar.

Därefter blir det två veckor byggande när vi åter är i Stockholm.

Första officiella besöket

Igår fick vi det första officiella besöket till huset. Det var mamma, pappa och syster som kom och hälsade på. Syster hade gjort och tagit med sig en jättegod blåbärspaj och vi hade vaniljglass och jordgubbar till.

Det var första gången som A och jag satt på uteplatsen och använde den till annat än att såga. Det var skönt att få lite vila och intressant att få höra deras idéer om möblering av vardagsrummet och om förändringar av trädgården. De hade en massa idéer samtidigt som de sa att vi inte skulle stressa och ta en sak i taget.

Klädkammaren - före och efter

Nu är klädkammaren äntligen färdigrenoverad, efter två veckor av icke-intensivt arbete! Vi har tagit bort den gamla inredningen, målat om, bytt socklar och dörrfoder samt monterat Elfa-hyllsystem. Visst blev det bra?

Före

  
Klädkammare till rakt framifrån, till vänster och till höger.


Efter

  
Klädkammare rakt framifrån, till vänster och till höger.


Även Cookie älskar klädkammaren, men mest för den mjuka mattan som är så skön att ligga på. Han vet ännu inte om att han inte kommer att få vara i klädkammaren mer.

Redo för sommar 2010

Det blir nog ingen beach 2010 än. Jag är en badkruka och badar sällan i Sverige, men förhoppningsvis blir det beach 2010 senare i år.

Gårdagens träning blev säsongens sista. Nu går jag på semester och kommer jag inte träna förrän efter semestern.

Säsongens träning har varit ganska tung. Jag tycker att jag aldrig riktigt kommit tillbaka efter alla förkylningar, m.m. Men kroppen ser faktiskt ut att vara i trim och konditionen är något bättre. Rent träningsmässigt borde jag vara i min bästa form någonsin egentligen eftersom jag svettas fort och mycket. Det sägs ju att det är de vältränade som gör det. Eller är det bara en tröst för oss som gör det?


Rea, rea, rea

Det är rea överallt på stan. Så det är helt omöjligt att gå ett ärende utan att gå in någon butik.

Jag har inte handlat överdrivet mycket egentligen och två köp var ju till och med planerade. De två senaste veckorna har jag köpt:
- två Biotherm ögonkrämer för halva priset, till A, på Åhléns (impulsköp)
- två klänningar för halva priset på Oasis (impulsköp)
- en Lancome ögonskuggepensel för halva priset på Kicks (impulsköp)
- Scratch nails Nail food till ordinarie pris
- två påsar med bomullsrondeller för 35 kr

Det är väl inte så farligt?

No more lägenhet

Formellt sett är idag utflyttningsdagen från vår lägenhet idag, men A lämnade nycklarna till husvärden redan i tisdags i samband med avflyttningsbesiktningen. Lägenheten var då färdigstädad och många gånger renare än när vi flyttade in. Husvärden anmärkte på de många hålen i väggarna, av vilka vi gjort några, och tyckte att vi skulle spackla igen dem. Med tanke på vilket skick vi övertog lägenheten, så vägrade A göra detta. Så nu gör husvärden det själv.

Nu har vi ingen lägenhet längre och kommer inte att åka dit mer. Känns bra!


Tandläkarbesök

Hade inte haft ont i tanden de två senaste dagarna, men igår hade jag min tid hos tandläkaren. Hon kunde bekräfta att det var min visdomstand som hade orsakat värken, men som tur är kommer jag inte behöva dra ut den. Tanden växer något snett, men ändå relativt rakt. Tandköttet har öppnat sig för att släppa ut tanden, men tanden har bara kommit fram lite grann. Eftersom det nu är ett litet hålrum under tandköttet fastnar det saker där och det är det som orsakat smärtan. Jag kommer att få värk när tanden växer, och det gör den långsamt, så under ett par år kommer smärtan att återkomma i omgångar. Då ska jag borsta med Corsodyl, ett antiseptiskt munvårdsmedel.

RSS 2.0