Ny bebis - ny människa

I helgen lyckades jag för första gången somna AA utan att hon låg på mig. Dessutom kunde jag sitta på sängkanten sedan. När hon vaknade till gick det ibland att somna om henne bara genom att lägga sig bredvid henne och stryka henne över håret.
 
A och jag har fått kvällarna för oss själva, vilket har känts enormt lyxigt. AA vaknar till några gånger, men det har varit lätt att somna om henne igen.
 
Att AA är så mycket lättare och dessutom på bättre humör kanske beror på att utvecklingssprånget var över i fredags. AA känns som en ny bebis och själv känner jag mig som en ny människa, mindre stressad och lugnare.

Sent motorisk - tidig verbalt

AA är kanske långsam i sin motoriska utveckling, men med den verbala utvecklingen verkar hon tidig.

Redan för några veckor sedan berättade A att han tyckte att AA hade ett särskilt skrik när hon såg mig.

Och nu reagerar hon när hon hör sitt namn. Då vänder hon sig om mot den som uttalat det. Vad jag minns så var B ganska sen med det.

Hon har även fångat upp Cookies namn och ljudar k-ljud när hon ser honom.

När vi häromkvällen lekte i med mjukisdjur som föreställde hästar sa A ”häst”. Då lät det som om hon försökte säga samma sak.

Jag vet inte om det är vår vilja att tolka det så eller om det faktiskt är så.

Inte bara pappas flicka

Sedan några veckor tillbaka är det jag som går över till B om nätterna. B verkar inte ha något emot det. Kanske är hon för trött för att tänka klart eller protestera.
 
Jag tycker mig märka att hon blivit mindre pappig också. Kanske beror det även på att vi hittar på något tillslag bara vi två när vi gick på bio.
 
Självklart föredrar hon oftast pappa, men hon har nästan slutat protestera och vägra när det är jag som ska hjälpa eller göra något med henne.

Första klippet hos frisör

Igår var B hos frisören för första gången. A klippte sig först och under tiden satt B i frisörstolen bredvid och pratade, och berättade att hon ville ha rosa hår.

När det var B:s tur att klippas och satt hon still hela tiden. Efter klippningen fick hon lite rosa slingor i håret med hårmascara och dessutom lite glittersprej av frisören.

Jag tyckte att håret inte blev så rakt klippt, men ofta har B håret i en tofs så det syns inte. Men vill jag ha det ojämnt klippt så behöver jag ju inte gå till en frisör…

Olika barn: rörelser, mys och förändringar

Det är väldigt tydligt att mina barnen är olika.

B var ett väldigt ”snällt” och lugnt barn. Det var aldrig problem att byta blöja på henne eftersom hon alltid låg still på skötbordet. Fram tills hon slutade med blöja på dagen bytte vi alltid blöja på skötbordet, trots att hennes ben stack långt utanför skötbädden.
AA är desto mer rörlig. Redan nu vrider och vänder hon sig när hon ligger på skötbordet. Och det kan vara svårt att få på henne blöja och kläder för att hon ligger på sidan eller rör sig så mycket. Däremot är AA senare med att ta sig fram.

Men B var aldrig särskilt gosig. Andra föräldrar kunde krama och mysa med sina barn, men det ville aldrig B när hon var liten. Det är först det senaste året som hon har bett om kramar och mys.
AA omfamnar redan nu med sin lilla famn och det känns så himla mysigt. Hon kan borra in sitt ansikte mot bröstet eller ligga stilla i famnen och bara mysa.

B protesterade aldrig mot förändringar. Vi såg aldrig någon reaktion mot att börja dricka välling, börja äta mat eller när vi flyttade spjälsängen.
AA protesterar först, men verkar kunna acceptera det mesta: mat, välling, napp. Men att sova i spjälsängen har vi inte lyckats vänja henne vid än.

Små framsteg mot rörelse

AA har de senaste veckorna försökt resa sig på alla fyra och man ser tydligt på henne att hon vill ta sig framåt trots att hon ligger platt på mage. Häromkvällen skulle jag natta henne, men (som vanligt hos mig) somnade hon inte efter att hon hade druckit upp vällingen. Efter en stund lade jag henne på mage på mig, men hon vred, vände och snurrade sig. Flera gånger fick jag lyfta upp henne och se till att hon inte hamnade utanför sängen.

Och de senaste dagarna har hon kunnat stå själv med stöd. Tidigare har hennes ben inte orkat bära henne och det trodde jag inte de skulle göra nu heller. Men när jag ställde henne med magen mot och armarna på soffan så stod hon kvar.

Lite barnfritt, tack!

Jag känner ett nästan desperat behov av partid. Längtar tillbaka till tiden då vi kunde boka en resa över en långweekend. Men något som förmodligen är mer realistiskt just nu är en fika en eftermiddag när vi ordnat barnvakt ett par timmar.

Jag kan tycka att det är konstigt att behovet av partid är så påtagligt, men så inser jag att vi sedan AA föddes inte ens fått någon timme på kvällen för att prata och umgås. Det är full fokus på barnen från uppstigning till läggdags. Det är klart att det är tärande för ett förhållande.

Det är ju vi vuxna som prioriteras bort och måste anpassa oss – en självklarhet. Men även vi kan behöva umgås utan barn, men framförallt återhämtning och ny energi.

Mysig dag med dålig filmupplevelse

Idag gick B på bio för första gången. Vi såg "Alvin och gänget" med en mamma från föräldragruppen och hennes son som är lika gammal som B.
 
Filmen var tyvärr inte så bra. Den var inte heller rätt för deras ålder, så efter en timme blev B uttråkad och frågade när vi skulle äta och började klättra i stolarna.
 
Efter filmen år vi lunch, fönstershoppade lite och tog en fika. Det var så mysigt att göra något tillsammans med B. Jag har ju inte gjort det på jättelänge. Och B verkade också tycka det var roligt.
 
Jag hoppas bara att hon vill gå på bio fler gånger.

Nytt hår på G

Förra veckan upptäckte jag, till min stora glädje, att jag inte bara tappar hår utan att det även växer ut nytt. Först blev jag förvånad när jag upptäckte en liten tofs av frissigt kort hår vid hårfästet i pannan. Sedan förstod jag att det är nytt hår på väg ut. Och tur är väl det? För håret har blivit jättetunt efter graviditeten och hela höstens håravfall. Även frisören påpekade att jag hade en massa korta hårstrån.

Frukost på kvällen

De senaste dagarna har B fått en kvällsmacka i stället för välling. Hon gillade att få äta frukost på kvällen.
 
Egentligen vet jag inte hur mycket hon behöver mackan, men hon har antingen ätit upp hela mackan eller lämnat lite.
 
Det är ju dags att fasa ut vällingen och det vore otroligt skönt att slippa göra en välling per kväll i alla fall. Det känns konstigt att tänka så när vi så gärna ville att AA skulle acceptera vällingen.

Lättare med napp

Jag tar tillbaka det jag skrev om att nappen inte underlättar våra liv. De två senaste nätterna har AA delvis sovit med napp. Varje gång hon vaknat har hon somnat om på en gång när hon fått nappen i sin mun.

Det känns som om det kommer att gå att få henne att sova i spjälsängen snart. Det gäller att vänja AA vid den innan sängbotten behöver sänkas för då kan jag tänka mig att det blir svårare för henne att vänja sig vid den.

AA verkar ha förstått att nappen ersätter mitt bröst. Förr fick hon mitt bröst när hon var gnällig. (Det fanns egentligen inte något alternativ.) Nu kan man ge henne nappen och hon blir lugnad.

Jag har påbörjat avvecklingen av amningen. Det går mer än ett dygn mellan amningarna på varje bröst, så snart kan jag nog sluta helt.
 
Jag erkänner att det känns lite sorgligt att veta (tror jag) att jag aldrig kommer att amma igen. Jag kan redan nu känna en saknad av att ha en liten bebis. Samtidigt känner jag en frihet och ett slags ljus i tunneln av att småbarnsåren äntligen är över snart.

Återinvigning av nappen

AA accepterar nappen nu.

Det var i fredags kväll som jag testade att stoppa in den i hennes mun efter att hon sugit på fingrarna. Jag blev förvånad när hon höll den kvar. Men jag såg inga tydliga sugrörelser.

Jag vet inte om det är onödigt att introducera nappen nu när hon är åtta månader eller om det faktiskt kommer att underlätta våra liv. Om knappt två år är det ju dags att avveckla den igen.

Idag var första gången som hon sov med nappen. Jag tyckte mig inte märka att hon sov mindre otroligt med den.

Däremot blir hon lugn (och väldigt gosig) när hon är trött och gnällig. Men hon somnade inte när vi var i vardagsrummet.

Det känns som om AA blir mer och mer som en vanlig, inte så besvärlig bebis. Jag hoppas bara hon inte får för många konstiga rutiner som är svåra att bryta.

Kvällsvälling

Sedan förra veckan dricker AA välling på kvällen innan A lägger henne. Jag har hållit mig undan för att inte hon ska bli påmind om amning.

Igår var första kvällen som jag var i samma rum när AA drack sin välling. Helt plötsligt kändes hon så stor: hon höll vällingflaskan själv.

AA var helt fokuserad på sin välling och liksom tidigare kvällar drack hon upp den utan problem. Det verkar som om hon är väldigt förtjust i vällingen nu.

Att AA dricker välling innan hon somnar tar dock inte bort hennes behov av närhet om nätterna. Hon vill ändå ligga vid bröstet. Men natten till i måndags sov jag hos B andra halvan av natten och då vaknade AA ungefär en gång i halvtimmen.

Jag antar att det snart är dags att vänja av AA vid bröstet, men det verkar svårt när AA inte vill ta napp.

Tidiga morgnar för familjen

Fram tills denna vecka har jag utan (större) problem kunnat ”smita” iväg från AA på morgnarna. Denna vecka har hon dock vaknat varje morgon. Vare sig hon har suttit fast i bröstet eller inte så har hon vaknat när jag stigit upp.

Dessutom har B vaknat när A stigit upp från hennes säng för att ta AA på morgnarna. Så det har blivit tidiga morgnar (kl. 6.30-7) för alla tre denna vecka.

Jag hoppas att AA kan sova vidare när jag stigit upp nästa vecka, eller i alla fall när detta utvecklingssprång är över.

Första natten utan blöja

Natten till idag sov B utan blöja för första gången.

Redan för nästan ett år sedan hände det att hon ibland vaknade med torr blöja. Framåt sommaren kunde nattblöjan vara torr flera morgnar i sträck. Och efter sommaren har blöjan oftast varit torr på morgnarna.

Vi diskuterade, vid några tillfällen, om eventuell avveckling av nattblöjan, men det var både resor och bakslag som gjorde att vi avstod. Därefter har vi nog, helt enkelt, glömt och kanske även blivit för bekväma att göra något åt saken.

Redan i förrgår kväll frågade B om hon skulle sova utan blöja, men då hade hon druckit mycket på kvällen så vi vågade inte. Hon drack sedan mer under natten, men vaknade ändå med torr blöja.

Igår kväll tänkte vi att vi skulle låta henne sova utan blöja. B upprepade frågan från i förrgår kväll, då gick vi såklart med på det. Och i morse vaknade hon med torr blöja.

Vi sätter ofta på B blöja före längre resor, till exempel med bil, om vi inte skulle hitta någon toalett, eller om hon inte skulle kunna kissa på flygplanstoaletterna. Blöjan har dock alltid varit torr efter dessa resor.

Det vore väldigt skönt om B var helt blöjfri och det verkar som om hon själv är redo för det (och har kanske varit ett tag). Att det sedan kommer bakslag är antagligen naturligt.

RSS 2.0