Långsam renovering

Förra helgen beställde vi heltäckningsmatta till vinden och i förra veckan fick vi veta att leveransen sker först i slutet av april.
 
För att renoveringen inte ska stå helt stilla har vi beslutat oss för att sätta upp räckespinnarna på ens sidan av trappan. Det är tidsödande att mäta och justera för att kunna sätta upp varje pinne. Den andra sidan lämnar vi öppen för att kunna få upp den fem meter långa mattan.
 
A har lagt golvet i det lilla förrådsutrymmet och även satt socklar på tre sidor därinne. Vi har lyft in en del av det som ska förvaras där och det börjar redan bli fullt.

Mindre och mindre pappig

Jag upplever att B är mindre pappig nuförtiden.
 
Jag har fått vara med vid nattningarna, de jag kunnat vara med på. Trots att hon under förberedelserna säger att jag inte får vara med är hon lugn när hon väl ligger i sängen. Igår kväll fick jag natta henne ensam, A var med under förberedelserna, men kom inte in och B ropade inte heller efter honom.
 
Och i lördags hade hon blivit jätteledsen när jag ensam åkte för att handla. Kanske förstod hon att jag skulle just handla och ville följa med. Det var hjärtskärande att höra att hon storgråtande har gått efter bilen ända till förskolan och att A därefter burit hem henne lealös i famnen.
 
Jag hoppas såklart att hon inte ska behöva bli så ledsen, men att hon är mindre pappig i alla fall.

Vecka 30 - tredje barnmorskebesöket

Idag var jag hos barnmorskan igen. Blodtrycket låg på 60/90, s/f-måttet på 26, blodsockret på 4,4, järnvärdet på 115 och barnets hjärtslag på 148. Denna gång tyckte barnmorskan att blodsockret var så pass lågt att det var dags att äta. Hon anmärkte även på att järnvärdet kunde vara lite högre.
 
Jag tycker att barnmorskan verkade både stressad och lite förvirrad, men hon var noggrann i alla fall. Hon kallade på en annan barnmorska för att kontrollera s/f-måttet som hon tyckte var lite för litet. Jag följde kurvan, men låg närmare nedre gränsen än medelkurvan. Hon jämförde med kurvan under förra graviditeten och blev lite lugnad.
 
Hon sa att hon inte kommer skicka mig på tillväxtultraljud om inte s/f-måttet är under den undre kurvan. Hon gav mig ändå en tid för mätning om två veckor om det skulle behövas. Ordinarie tid är om tre veckor.

Tio veckor kvar

Jag har svårt att förstå att bebisen är beräknad att vara här hos oss tio veckor. Så lite tid kvar, så mycket att göra. Och mentalt har jag inte hunnit förbereda mig alls, varken för förlossning eller tiden efter. Det är alldeles för mycket med vardag, jobb och renovering. Jag längtar till att föräldraledigheten ska börja och tempot blir lugnare.

Ljuset i slutet av vinden

Den senaste tiden har vi ägnat "mycket" tid åt vinden. Alla väggar och snedtak är målade, vi har monterat den första trappinnen. Idag jämnade vi ut golvet, vilket behövdes göras på grund av nivåskillnader, och beställde dessutom heltäckningsmatta. Leveranstiden på mattan är minst nästan två veckor. Fram till dess ska vi göra klart allt runt hålet i bjälklaget, lägga laminatgolv i den lilla del som är tänkt för förvaring och förbereda för el.

Sällskap nästan hela natten

De två senaste kvällarna har både A och jag nattat B. Detta för att hon ska tillåta mig att lägga henne även när A är hemma. Dessa läggningar har gått snabbt, men det kan bero på att hon har varit trött. Annars brukar det ta uppemot en timme för A att natta henne.

Den senaste veckan har hon i princip krävt sällskap av någon av oss nästan hela natten. Om vi går därifrån medan hon sover ropar hon på oss inom en halvtimme.

Vi tror att B måste lära sig somna själv utan vårt sällskap för att även kunna somna om själv. Just nu har vi inte ork att ta tag i detta eftersom det blir sena kvällar för oss på grund av vindsrenoveringen. Men för att A och jag ska få bättre sömn och för framtiden behöver B lära sig detta snart.

Halvmålat

I helgen hann vi måla gavel- och de byggda innerväggarna. Det blev mycket ljusare än jag hade tänkt mig, men ändå fint.
 
Här har vi hunnit måla två slag på väggen till garderoben och ett slag inne i garderoben (men det är svårt att se på bilden.
 
Nu återstår att måla allt det som ska vara vitt, det vill säga snedtak och väggliv.

Innerväggar på plats

Vi är äntligen färdiga med allt slipande, i alla fall av väggarna. Innerväggarna är på plats, vi har spacklat och slipat skarvarna mellan gipsskivorna. Nu återstår att grundmåla dem. Nytt foto kommer förhoppningsvis i helgen.

Vild bebis i magen?

Jag kan fortfarande ibland känna oro inför bebisens ankomst. Kommer den att vara lika mycket vaken som den tycks vara i magen? Kommer det att vara en (vild) bebis som aldrig är still?

Rörelserna är så pass annorlunda mot graviditeten med B. Hon rörde sig lite då och då och hade en eller två perioder per dag då hon rörde mer på sig.

Under denna graviditet har jag främst känt mer intensiva rörelser under eftermiddagar och kvällar strax innan vi går för att lägga oss, men även mycket däremellan. Dessutom är det ofta vi känner regelbundna ”ryck”, troligtvis hicka.

Noll tålamod

I helgen märkte jag att jag hade väldigt lite tålamod med B. Hon fick trötta och oengagerad tillsägelser utan att det alltid var nödvändigt. Efteråt ångrade jag mig alltid och kände mig som en dålig förälder.
 
Jag hoppas att det var något övergående (på grund av graviditeten?) och att jag kan vara mer uppmärksam på det framöver.

Ingen graviditetsdiabetes

I förmiddags gjorde jag glukosbelastningstestet. Jag var lite nervös över att det skulle visa att jag har graviditetsdiabetes eftersom jag hade läst att det innebär förhöjd risk för havandeskapsförgiftning.
 
Jag hade inte fått äta sedan igår kväll när första blodprovet togs vid tjugo i nio. Det provet visade på normalt värde. 4,2 och det ska ligga under 6.
 
Därefter fick jag dricka en väldigt söt sockerlösning. Tack och lov hade jag kommit ihåg att ta med en lime, annars hade jag nog haft väldigt svårt att få i mig ungefär en halvliter av blandningen.
 
Två timmar senare fick jag gå tillbaka för att ta ytterligare ett blodprov. Detta prov visade 6,7 och det ska ligga under 8.
 
Sedan var det äntligen dags för frukost (och en dryg timme senare lunch)! Har nu två lite ömma fingrar.

Större omfång

Redan för någon vecka sedan upptäckte jag bristningar i huden över och under naveln. Jag trodde inte att de skulle synas redan eftersom de syntes sent under förra graviditeten och att huden då vant sig från förra gången. Men det kanske är tvärtom man ska tänka?
 
Däremot upplever jag inte att magen är så stor som jag tyckte för några veckor sedan. Det är ju trots allt bara drygt tio veckor kvar till beräknat förlossningsdatum. Dock har jag största tillväxtperioden framför mig.
 
B rösten är redan sedan tidigare större än i slutet av förra graviditeten. Jag hoppas bara att de inte blir mindre efteråt än efter förra förlossningen.

Inga positiva bieffekter?

Jag tycker naglarna är svagare nu än före graviditeten. Vid förra graviditeten var naglarna i mycket bättre skick.

Dessutom tappar jag fortfarande hår, vilket jag hade slutat med vid detta laget under graviditeten med B.

Jag kan definitivt inte se lika många positiva bieffekter av denna ggraviditet.

(H)öra på magen

Igår kväll satte B örat mot min mage för första gången. Hon tog initiativet själv och sa "höra mage". Så fint!

Jag frågade henne om hon hörde något och sa "dunk, dunk". Är osäker på om hon hörde något. Hon tyckte att jag skulle "höra" själv.

Sedan satte hon handen på magen och fick känna bebisen sparka. Man kunde se på hennes min att hon blev förundrad. Hon sa "sparka doink". Dessutom klappade hon magen efteråt .

Jag har ju försökt få henne att känna bebisens sparkar tidigare. Till en början var hon ovillig, sedan otålig, men de sista gångerna har hon hållit kvar handen. Däremot vet jag inte om hon har uppfattat sparkarna.

Väg(g)en framåt

I helgen hann vi bygga en halvvägg som är till för att dölja förvaring. Nu återstår att bygga väggen till garderoben.
 
Den blir lite svårare eftersom jag vill ha en skjutdörr till den. Vi har funderat och diskuterat en hel del för att komma fram till någon lösning, men ännu inte lyckats helt och hållet.

RSS 2.0