B bakar

I helgen fick B vara med och baka för första gången. Vi gjorde muffins med äpplen i kanel och socker som vi skulle ta med till min kusin som nyligen fått barn. (B var nyfiken på bebisen.)
 
Jag hade förberett äpplena och gjorde smeten medan B tittade på. Tanken var att hon skulle få sticka ner äpplena i smeten när jag hade skedat upp den i alla formar, men A satte henne på uppgiften redan när jag bara hade lyckats fylla ett fåtal formar.
 
B är ganska känslig mot kladd (är det något hon ärvt/lärt från mig?) så redan efter några äppelbitar ville hon få handen torkad. Därefter fick hon lite smet på fingrarna och ville återigen få handen torkad. A visade då att hon kunde slicka av smeten från fingrarna vilket jag protesterade mot eftersom hon skulle fortfarande hade äpplen kvar. Till slut tröttnade B, kanske för att hon fick oklara signaler om hur saker skulle göras, och gick iväg.
 
Just då kändes det som om jag hellre hade bakat ensam med B. Dagens läxa: gör klart för varandra vuxna hur ni vill gå till väga och ställ in dig på att det kanske inte riktigt blir som du tänkt dig.

B:s och vårt första utvecklingssamtal

Igår eftermiddag var vi på B:s och vårt första utvecklingssamtal.
 
Jag tyckte inte att det var särskilt givande möte. Det berodde kanske delvis på att vi inte hade egna funderingar eller problem som vi ville diskutera. Jag gissar att man inte kan säga så mycket om en tvåårings utveckling heller.
 
Det mesta av det pedagogen sa kände vi redan till. Hon
berättade hur B fungerar i gruppen, vad hon tycker om att göra och vad de fokuserar på just nu (det sociala samspelet). Hon berättade att de försöker att få barnen att prova själva och hjälpa varandra.
 
Jag inser nu varför mamma tyckte att utvecklingssamtalen i skolan inte gav henne så mycket. Jag var ganska duktig i skolan och hade inga särskilda problem. Det enda som det alltid anmärktes på var att jag var tyst.

Jobbig helg, jobbig jobbvecka

Helgen med B krävde en hel del tålamod och energi, men ändå minns jag den för de mysiga stunder vi hade. (Jag som trodde att jag var en obotlig pessimist.) Däremot känns det tungt att börja en ny arbetsvecka när sömn-, energi- och engagemangslagret tömdes. Mer helg, tack!

Äntligen fredag!

Vissa veckor kan onsdag redan kännas som fredag, men nu är det äntligen fredag! På riktigt!

Idag ska jag hämta B från förskolan. Det värmer ända in i själen när jag kommer till förskolan och får se B skina upp som en sol när hon får syn på mig. Ett av vardagens guldkorn som gör att allt slit faller av axlarna.

Däremot kan det från stunden vi lämnar gården bli en kamp med gnäll, skrik och tårar. Hon kan vägra gå hem själv och när vi väl kommer hem kan hon tjata om napp och kanin, gnälla oavbrutet och gråta massvis. Det blir en hel del lirkande, tröstande och avledning.

Förvånansvärt kan hämtningarna kännas mycket jobbigare än lämningarna, men jag hämtar endast en dag i veckan (i normala fall) så de eftermiddagarna värdesätter jag högt och försöker använda allt mitt tålamod för att vi ska få en fin stund tillsammans. Stunderna för dem i vardagen är alldeles för få.

Lite vardag med B

Det mesta i vardagen med B funkar ganska bra.

B brukar äta ganska bra. När hon inte tycker om maten, vilket är sällan, får hon i sig mindre. Hon älskar fortfarande att äta frukt och kan äta jättemycket av det. Frukostmackan kan ibland vara krånglig, men får hon ägg eller gröt till går även det bra.

Efter att vi hämtat B från förskolan kan hon vara ganska trött och gnällig. Då tjatar hon på napp och kaninen som hon sover/myser med och vill gärna sitta framför teven. Jag försöker involvera henne i matlagningen. Det tar längre tid, men B verkar tycka det är roligt.

Det brukar gå ganska lätt för mig att somna B. Jag håller mig till rutinen och hon somnar oftast efter några vaggvisor. Så vi får sköna kvällar efter middagen med lite lek eller bad, nattning och därefter egentid.

Mycket mer tid än så får man tyvärr inte med B under vardagarna.

Ytterligare en våning

I fredags kom beslutet från Nacka kommun om att vi får montera ett takfönster på vinden. Det var väntat eftersom handläggaren ringt och pratat med A tidigare i veckan. Handläggaren meddelade även att vi inte behöver bygglov för inredning av vinden eller installation av trappan. Detta trots att vi tidigare frågat kommunen och det var just de byggloven vi behövde, däremot vart de då osäkra på behovet av bygglov för takfönster, men vi klagar inte.

Nu är det bara att sköta igång med projektet vinden. Grannarna har redan frågat vad du är vi ska göra eftersom de har blivit meddelade att vi blivit beviljade bygglov, men inte vad det gäller. Vi har tur att ha grannar som är vänliga, trevliga, hjälpsamma, och inte sätter käppar i hjulen för våra projekt.

Eloge även till Nacka kommun för snabb handläggning och kommunikation i processen.

Underbara morgnar

Nu har jag lämnat B utan större problem två morgnar i sträck. Hon har får i sig frukost hemma, jag har fått borsta hennes tänder utan bråk och hon har (till slut) gått med på att sitta på pottan minst en gång. Hon har gått själv till förskolan utan att tjata om att bli buren. Igår visslade vi hela vägen dit och idag kom vi fram på rekordtid. Hon ler stort och vinkar glatt hej då. Då känner man sig inte som en hemsk förälder som tvingar sitt barn att vara på förskola hela dagarna.

Anfallen av stress

I början av veckan kände jag mig dränkt i stress.
Veckans första morgon kom jag sent till jobbet efter en lämning på grund av trafikläget. Samma dag kom jag hem ganska sent både på grund av jobb och kanske för att jag ville jobba in den förlorade flextiden.
Nästföljande dag stressade jag hem för att laga mat till B. Under middagen fick jag kände jag ett sånt starkt illamående att jag var orolig för att svimma utan att B skulle ha någon annan vuxen till hands. Aldrig har jag upplevt stress så negativt.

Efter sammanbrottet i tisdags har jag känt mig mycket mer lugn och försöker nu inte att stressa upp mig alltför mycket över tider och saker som ska göras.

Ett av livets vemod

Under helgerna ställer jag mig nästan alltid frågan varför jobbet får ta så mycket plats i livet. Innan B föddes hade jag inte något emot det, i alla fall inte lika mycket, men nu känns det så otroligt meningslöst att jobba fem dagar för att "leva" två dagar.

Varför får man inte mer tid med det som betyder allra mest i livet? Helgerna känns alltid korta och det är mycket som ska hinnas med. Jag känner mig tröstlös när jag inser att det ska vara på detta sätt i åratal framöver.

Jag vet dock inte hur mycket mer fritid jag skulle behöva för att bli nöjd. Jag skulle vilja göra hushållssysslor och trädgårdsarbete utan att det skulle inkräkta på tiden med B.

Hjulet har börjat snurra

Första veckan med lämningar och hämtningar har gått fort. Det blev inte enligt vårt planerade schema eftersom A var inbokad på möten och andra jobb,aktiviteter vissa lämnings- och hämtningstider. Det har dock fungerat bra och B är inte heller ledsen när vi lämnar henne om morgnarna.

Hörbara drömmar

Det hörs att B drömmer en del nuförtiden. Då och då hör vi henne prata i sömnen. Häromkvällen ojade hon sig så bekymrat att vi verkligen trodde hon var vaken. Det är lite sött när hon pratar i sömnen. Gissar på att det är alla intryck som hon får under dagen som ska processas.

B:s tvåårskalas

Helgen blev intensiv med besök av svärmor och tvåårskalas.

Vi hade bjudit in de vänner som har barn för att fira att B fyllt två år. Det var 15 vuxna och tio barn. Det var ganska intensivt, men roligt. Vi ordnade så att man kunde plocka ihop sin egen pastasallad och bjöd på alkoholfri bål, fruktsallad, inköpta tårtor.

Vi hade förberett fiskdamm för barnen. I andra änden av fiskspöet fick de en påse med torkad frukt och en pixi-bok (godis och en leksak för de lite äldre barnen). Jag var osäker på om barnen var för små för denna lek, men de verkade tycka att det var roligt.

Idag börjar verkligheten på riktigt

A börjar jobba igen och B ska gå i förskolan enligt det schema vi planerat. Jag kommer att lämna henne tre morgnar och hämta henne en eftermiddag i veckan eftersom det funkar bäst med mitt jobb. A lämnar två morgnar och hämtar två eftermiddagar, och mina föräldrar kommer att hämta henne något tidigare de två återstående efterdagarna. Både A och jag går ner något i arbetstid för att B inte ska behöva gå så långa dagar, särskilt inte nu i början.

I morse lämnade jag B och hon var lite missnöjd på väg till förskolan och vid själva lämningen, men det var varken skrik eller gråt. Det stack ändå till i hjärtat.

Nu får vi se hur lämnings- och hämtningshjulet snurrar. Sedan får vi se hur det blir med vabbandet.

RSS 2.0