Små steg framåt i köket

I helgen fäste vi alla handtag på överskåpen i köket. Det tog en hel del tid eftersom vi mätte och mätte och mätte innan vi borrade hålen. Vi kom fram till att det var bättre att mäta två eller tre gånger och bara borra en gång i stället för att göra fel och bli tvungna att köpa nya skåpsluckor.
Nu fungerar skåpsluckorna som de ska och är lite lättare att öppna med handtagen.

Vi har även beställt tapeter till köket. Vi har inte särskilt mycket väggyta så det blev bara tre rullar. Det blev en ljusgrå QuickUp-tapet från Duro.
Vi har börjat riva ner tapet, men har inte kommit så långt än. Vi behöver säkert minst två kvällar till innan vi kan sätta upp Wall cover som vi också försåg oss med i helgen.
Jag hoppas att vi hinner sätta upp tapeterna nästa helg, men det är kanske inte så troligt.

Efter att väggarna i köket är tapetserade ska vi sätta upp några vita skivor i mellanrummen mellan skåp och väggar. Därefter är det dags att lägga nytt golv.

Missnöjd med fint lack

Nu har jag använt Rose shell några gånger och tyvärr är jag ganska missnöjd med detta lack.

Det började inte så bra. Första gången som jag skulle använda lacket satt skruvkorken fast så jag kunde inte använda lacket. Vi fick ta hjälpen av en insexsnyckel för att öppna flaskan eftersom lite av lacket hade fastnat i skruvgängorna vid förslutningen.

När flaskan väl var öppnad och jag lackade naglarna visade det sig att lacket är oerhört svårt att använda. Lacket blir strimmigt på nageln och det krävs minst tre lager för att det strimmiga ska försvinna.

Färgen är fin på lite bleka händer. Den ljusrosa färgen har även ett knappt märkbart skimmer.


Mavala rose shell på naglarna.


Jag har svårt att bestämma mig om lacket ska få följa med till återvinningscentralen nästa gång eller om jag ska ge det ännu en chans...

Examensmiddag på Hälsingborg

Igår kväll bjöd A och jag syster på middag för att fira att hon skrivit klart och presenterat sin uppsats och därmed snart tar sin (andra) examen.
Jag hade bokat bord på restaurang Hälsingborg som jag hört gott om och som vi kunde få en gratis huvudrätt hos eftersom A hade fått Eat Sweden i 30-årspresent.

Det börjar med att servitrisen inte hittar vår bokning i sin inte oorganiserade pärm, men de har lediga bord så vi får sätta oss. Restaurangen är ganska mysig särskilt i "biblioteksdelen" där vi väljer att sitta.
Det visar sig att menyn som finns på deras hemsida inte är aktuell eftersom menyn som tilldelas oss skiljer sig från den på hemsidan.

A beställer pasta med oxfilé medan syster och jag tar gös med risotto. Under tiden som vi väntar på maten hör jag att en annan gäst klaga på att hans kyckling inte är varm. När maten kommer in är alla rätter dekorerade med likadana "morotstrassel". Jag blir något besviken på att gösen är stekt med något liknande frityrsmet eller panering. Alla rätterna smakade okej, men inte mer än så.
Under tiden som vi äter huvudrätten håller servitrisen i två tallrikar och visar sin kollega vad en gäst hittat i maten. Vad det är ser jag inte, men helt klart oacceptabelt.

Till efterrätt beställer A och syster varsin tiramisù och jag en pannacotta. De lovordar tiramisùn medar jag undrar hur gammal min pannacotta är. Botten av den är seg och jag tror att antingen är det toppen av den och att den stått så i kylen och fått en hård yta eller att gelatinet sjunkit så mycket att det bildats en seg botten. I övrigt är pannacottans konsistens något för seg.

Det är inte en restaurang som jag återvänder till.

Mer om hemmafruandet

Igår var det artiklar i olika tidningar om en undersökning som visat att många unga kvinnor svarat att de vill vara hemmafruar.
Någon uttalade sig om att det kan bero på tv-serier som Desperate housewives och realityprogram som Svenska Hollywoodfruar.

Jag kan verkligen förstå att man vill vara hemmafru, trots att det kanske inte borde vara så i jämställdhetens Sverige. Men tänk så mycket tid de unga kvinnorna kan lägga på att försöka leva upp till alla ideal som finns; de ska se bra ut, göra massa intressanta saker och vara duktiga på allt.
Jag känner igen mig så väl, trots att jag haft mina tankar kring att vara hemmafrulångt innan tv-serierna kom till. Men just nu känner jag mer än någonsin för att stanna hemma. Det beror kanske på att vi har ett helt hus nu, men jag vet att det även finns andra orsaker.

Kanske det kommer en dag då man får testa hemmafrulivet, men det brukar kallas föräldraledighet:-)


Hemmafrudrömmar

Ibland brukar jag tänka på vad jag skulle göra om jag var hemmafru.
Livet hade givetvis varit enklare på många sätt, men hade det varit för enkelt och skulle jag bli uttråkad till slut? Jag vill ju gärna tro att det inte skulle bli så och under de tre månader som jag var arbetslös 2009 höll jag igång med olika saker hela tiden.

Om jag hade varit hemmafru hade jag varit mycket gladare och mer lugn. Jag hade varit utvilad eftersom jag skulle sova ut varje morgon. Jag hade dessutom varit mer vältränad eftersom jag hade tränat tre gånger i veckan.

Huset hade varit rent i varje hörn. Jag tycker det är skönt att städa lite varje dag. Om man bara har ett jobbigt städprojekt, t.ex. städa ugnen eller tvätta fönstren, under en hel dag så brukar det vara överkomligt.
Jag blir glad och harmonisk av ett fint och städat hem.

A hade fått middag på bordet varje dag. Jag hade haft tid att baka kakor och pajer och att lära mig olika maträtter och andra godsaker.

Jag hade haft tid att ta hand om trädgården och pyssla med alla mina projekt.

Eller är detta bara drömmar? Hade verkligeheten varit helt annorlunda?

Hemma och spelar piano

Idag jobbar A så jag har fått en skön dag alldeles för mig själv.

Jag började såklart med att ta sovmorgon. Även om den inte var överdrivet lång så var det skönt att få sova ut och vakna av sig själv.

Jag pysslade lite i trägården och gjorde lite hushållssysslor, inte onödigt mycket och inte så krävande saker.

Av någon anledning fick jag lust att spela piano när jag såg det, men jag väntade tills senare så att jag skulle hinna få lite mer saker gjorde innan.
Efter att ha satt in lite Islandsbilder i fotoalbumet tänkte jag att det var dags. Oftast känner jag för att spela piano när jag är ledsen eller arg, men då ska jag vara ensam också. (Att jag hade sådana känslor idag beror inte alls på A.)
Tänk att det var andra gången som jag spelade på pianot sedan vi flyttade hem det från föräldrarna. Det kändes så skönt att få spela, men det lät inte särskilt bra så förhoppningsvis hörde ingen (utom Cookie).

Det är märkligt att jag aldrig känner för att spela blockflöjt trots att jag lärde mig det under många år och blev ganska duktig. Det tar emot mycket mer att spela flöjt; kanske för att det var ännu längre sedan jag spelade flöjt än piano och för att jag vet att det skulle låta riktigt illa.

Ikväll ska jag bjuda A på middag på Nem nem quan som jag skrivit om tidigare. Eftersom han är duktig och jobbar och tjänar pengar är det väl det minsta jag kan göra.

Snart i form?

Äntligen går träningen bra!

I måndags tog jag mig igenom passet utan att tycka att det var jobbigt och jag kunde verkligen ta i och ut rörelserna. Jag hoppas att de återstående passen denna höst kommer att kännas lika bra.

Halvfärdigt

I helgen klippte vi ned busken på grannens tomt, men vi hann inte gräva bort "huvudroten". För inte nog med att det finns en jätterot under all buske, den har dessutom fått skott så att nya buskar börjat växa, till och med ett par meter från huvudbusken.
Vi började köra kvistarna i grentuggen, men insåg att det inte skulle gå eftersom det mesta av kvistarna är mjukt och sladdrigt. Dessutom skulle det ta alldeles för lång tid. Så vi började bryta kvistarna för hand och fyllde tre sopsäckar. Ännu återstår merparten av den stora kvisthögen. Vi får se när vi har tid att ta hand om den. Det blev väldigt tomt när vi klippte bort busken; det blev en några kvadratmeter tom plätt.

I köket hann vi ta ner alla överskåpen och sätta upp alla nya stommar, även den ovanför köksfläkten som A var tvungen att såga till. Dessutom är alla skåpsluckor utom den till skåpet ovanför fläkten på plats. Men vi har inte hunnit montera handtagen än.

De nya skåpen är något djupare än våra gamla. (På Ikea finns skåpen endast med ett djup så vi trodde att de var standardmått, men det kan ju vara så att våra gamla skåp var enligt gammal standard.) Nu har jag gott om plats för glas och porslin; jag får till och med plats med en hel del till.

Det blev fint och fräscht med vita, höga och högblanka skåpsluckor, men det kommer nog att se ännu bättre ut när ny tapet och nytt kakel är på plats. Vi har ännu inte bestämt när vi ska byta ut de undre skåpen.

Helgplaner för huset och tomten

I helgen ska vi få köksskåpen på plats och eventuellt försöka ta bort en buske på grannens tomt.

Det kan låta konstigt att vi är inne på grannens tomt och gör förändringar, men jag känner ansvar för busken som planterades av en tidigare ägare till vårt hus. Grannen uttryckte redan förra året att vi fick gör vad vi vill med busken eftersom de inte är på eller använder den delen av sin tomt.
Att busken är ful och spretig gör att jag känner mig ännu mer ansvarig för den. Vi kommer att ta bort den låga busken och ersätta den med en mer högväxande buske till exempel en syrén eller något annat som man kan låta växa. Jag har även funderingar på något som är vintergrönt så att vi får insynsskydd året runt.

Vi har redan fått städskåpet på plats och det tog nästan två kvällar, så jag undrar hur lång tid det tar att få upp alla de övre köksskåpen.
Igår hämtade A ut köksfläkten som vi hade köpt via en webbutik. Vi köpte köksfläkt av märket Electrolux. Den är rostfri och ganska diskret (liten). Vi valde en mycket tystgående köksfläkt eftersom de ofta har en tendens att ta mycket plats ljudmässigt
Vi har upptäckt att det är fler saker som vi behöver komplettera med från Ikea: ett litet skåp över städskåpet, sockel till städskåpet, handtag och hyllplanen som jag nämnde tidigare.

Snart renoveras köket

I söndags var vi på Ikea för att köpa nya överskåp till köket.

Det blev många paket att plocka ihop på Ikea och då var det bara halva köket; antagligen kommer vi dessutom behöva komplettera med fler hyllplan. Det gick i alla fall bra att plocka ihop allt trots att det var många hyllor att gå mellan. De hade alla varor på lager så det var skönt.

Vi har bestämt oss för att sätta igång med första etappen av köksrenoveringen. Den innefattar byte av alla övre köksskåp, städskåpet, köksfläkten, tapet, lister och taklampan.

Det blir vita högblanka skåpsluckor som går hela vägen upp till taket. Det är tänkt att vitvarorna ska vara rostfri i framtiden, och så även köksfläkten. Vi är även noga med att välja tysta maskiner. Jag önskar mig ljusgrå tapeter. Egentligen önskar jag mig även infällda spots i taket, men det är svårt att ordna utan att antingen riva ner taket eller bygga ner taket (så att det blir lägre). Och eftersom jag är resonlig så hoppas jag att vi hittar en låg, men lång ljusramp i stället.

Nu ligger alla Ikea-paketen på golvet i vardagsrummet och det kliar så i fingrarna. Det kommer ju bli jättespännande att få allt på plats och förhoppningsvis blir det en stor förändring i köket.

No faith

I går kväll såg vi Gasland, och jag förstod plötsligt varför jag inte tror på människan, mänskligheten eller godheten.

Filmaren intervjuade människor som fått sitt dricksvatten (kranvatten från brunn) förorenat på grund av utvinning av naturgas i närheten av deras hem. De bolag som stod bakom naturgasutvinningen brydde sig inte det minsta om dessa människor som blev allvarligt sjuka eller avled. De betalade för deras tystnad och ville börja utvinning i nya områden.

Att inte bry sig om människor, djur eller natur och endast agera för sin egen vinning (och även bolagens) visar människans hänsynslöshet. Att dessutom fortsätta sin strävan visar att människan inte lär sig av sina misstag.

Favoritöverlack!

Jag har sedan några veckor tilbaka börjat använda överlacket, Seche-vite. (Det betyder torka snabbt på franska.)

Lacket är dammtorrt på bara någon minut, men det är fortfarande mjukt då. Trots det är det ändå hållbart för när man trycker lite på det märker man att det sjunker ner, men sedan återfår lacket sin släta yta. Väldigt praktiskt!

Man ska stryka på ganska mycket på nageln, vilket jag fortfarande tycker är lite svårt eftersom det har en tendens att rinna ner vid sidan av nageln och det är inte särskilt snyggt.

Man ska endast stryka på ett lager så nu behöver jag inte måla naglarna så många gånger i veckan. Förr brukade jag försöka bättra på överlacket varje eller varannan dag för att det skulle hålla längre. Men med Seche-vite håller det ändå lika länge som det gjorde förr.
Lacket och ytan känns alltid bergfast. Det är på kanterna av nageln som lacket lossnar efter tre-fyra dagar.

Lacket är ganska blankt. Det ser lite ut som wet-look.

Jag tycker om detta överlack eftersom det gör att jag kan vara lite latare och inte behöver vänta så länge på att det ska torka. Dessutom håller det ganska länge.


Seche-vite.


Brunch på Hasselbacken

I söndags åt vi brunch på restaurang Hasselbacken tillsammans med två kompisar.
Vi anlände kl. 12 och då var det lugnt i matsalen och inte heller hade vi problem med trängsel kring buffén. När vi lämnade restaurangen däremot var det kö till de olika bufféborden och ljudnivån i matsalen var hög. Så ett tips är att gå tidigt om ni vill gå dit.

Till maten ingick vatten, kaffe och te. Ville man ha något utöver det så fick man beställa och betala separat för det.

På bordet med kalla rätter fanns flera olika sillar, lax, räkor samt olika anrättningar på fisk och skaldjur. Jag tyckte inte att det var något särskilt, men helt okej. Självklart är det alltid gott med räkor.

På bordet med varma rätter fanns en jättegod rotsaksgratäng och en god viltgryta. Det fanns även äggröra, köttbullar, prinskorv, amerikanska pannkakor. Även det kallskurna stod på detta bord, men det var ett ganska magert utbud.

På bordet med sötsaker fanns fruktsallad, marängsviss, smoothie och olika slags tårtor. Tårtorna var inget att hurra för direkt, men marängsvissen och smoothien var okej.

På brunchbuffén fanns det inte så mycket alternativ för vegetarianer, så det är inte så bra ställe för er som inte äter kött/fisk.

Premiär!

Igår kväll tände vi kaminen för första gången.

Det tog en stund innan A fick eld på det. De två första försöken blev mest rök av tidningspapper. Sedan försökte han med bark och då gick det hur bra som helst. Elden började snabbt ta sig i veden och det dröjde bara någon innan minut tills vi hade en riktig brasa.


En tänd brasa.


Det blev riktigt varmt framför glasen på kaminen, men ovanför eller vid kaminens andra ytor var det endast lite varmt. Vi gjorde bara en liten brasa och la inte in mer ved så huset hann inte bli varmt. Det var bara vardagsrummet som var varmt; vi kunde till och med ha altandörren öppen för att vädra.

Första gången/gångerna kommer det att lukta lite bränt eftersom kaminen är ny och eftersom lös fogmassa ramlar ner kan det skramla lite i skorstenen. Det luktade en hel del i huset efter både tändningsförsöken och på grund av att kaminen är ny, och det luktade fortfarande brasa i morse. Men jag hoppas att det försvinner och att det efter ytterligare några gånger inte kommer att lukta alls.

Ingen effekt

Jag har märkt att kroppens postiva förändring som påbörjades när jag började träna igen efter sommaren nu har gått tillbaka efter två veckor med endast ett pass varje vecka. Tänk att det går så fort. Att komma i forma tar tid, men att förlora den tar ingen tid alls.

Jag hoppas verkligen att jag ska kunna träna två pass i veckan fram tills vi åker så att jag kan visa upp mig på stranden utan att skämmas. Nu gäller det nog att anstränga sig och att hitta motivationen och disciplinen. på morgnarna.

En utmärkelse?

Till mig? Åh, tack så mycket och vad snällt av dig, Malin!

Till utmärkelsen hör 5 obligatoriska frågor som jag ska svara på:

1. Varför började du blogga? För att jag saknade skrivandet och för att jag ville dokumentera husletandet och därefter renoverandet.

2. Vilka bloggar följer du?
Jag följer inte särskilt många bloggar alls faktiskt. Det är endast de tre som är länkade till höger.

3.Vilka favoritfärger har du?
Svår fråga eftersom det beror på vad färgen ska sitta på. Rött, lila, guld, svart, vitt, brunt...

4. Vilka favoritfilmer har du? Jag tror inte att jag har så många favoritfilmer. Amélie och Pianot, och så tycker jag om att skratta och gråta till Ice age-filmerna. Jag har säkert missat någon given favorit nu... Hayao Miyasakis filmer är också härliga.

5. Vilket land drömmer du om att besöka? Australien, Egypten, Indien. Sen finns det en hel hög andra länder som jag gärna åker till; Ungern, Irland, USA, Norge, Tyskland, Frankrike, Österrika, Tanzania... Listan är nog oändlig!

Jag skickar vidare utmärkelsen till följande 5 bloggar som jag gärna läser:
(Eftersom jag endast följer tre bloggar och en av personerna redan svarat på frågorna blir det två bloggar:)
- Elin.
- Liebfrau

RSS 2.0