2014-10-29 Spreading the word...a little

I förrgår fick svärmor som första utomstående veta om graviditeten. A kände nog att det var lite orättvist att min familj fick veta om graviditeten med B så tidigt medan hans mamma fick veta först när de tolv "osäkra" veckorna gått.
 
Då var det ju så att mina föräldrar bjöd på ostron och hur skulle jag annars ha tackat nej till dessa som jag alltid intagit med njutning? Vi valde att berätta först efter vår skidresa för att inte oroa svärmor i onödan och hade det inte varit för ostronen hade detsamma gällt min familj.
 
Nu får min familj (ovetandes) vänta lite på den glada nyheten.

Obefogad och onödig oro?

Jag trodde inte att man kunde känna oro för att barnet i magen rör sig FÖR mycket. Det är stor skillnad jämfört med B och det känns som bebisen är vaken nästan hela tiden.
 
Det är även ganska stor skillnad i hur de rör sig. På dagarna känns det som bebisen i magen rumlar runt medan på kvällarna är det mest sparkar. Med B var det alltid sparkarna som kändes. Jag vet inte om moderkakans placering spelar någon roll. Nu ligger den i nedre bakkant och förra gången i övre bakkant.
 
Men det kan väl inte vara något fel bara för att bebisen sparkar och rör sig så mycket?

Måla, men färg och var?

A har varit ledig två dagar denna vecka för att arbeta med vinden. Han har hunnit göra klart fönstersmygen som vi påbörjade i helgen, sätta fog i de flesta vinklar, återställa golvet vid trappan och spackla det mesta av väggarna.
 
Efter att vi har slipat tänkte vi måla väggar och tak eftersom det är lättare nu innan innerväggarna är på plats. A hade tänkt sig måla vitt medan jag helst skulle vilja måla med en färg som är "neutral". Jag tänker mig att det kan bli för ljust och bländande med vitt på sommaren när solen skiner. En del vitt kommer det ändå vara med vitmålade takstolar och vita räckespinnar runt hålet i bjälklaget. Jag vill dessutom att heltäckningsmattan ska vara offwhite, som i klädkammaren.
 
Sedan är frågan även var vi målar vitt och var vi målar med färg. På övervåningen har vi målat snedtaken vita och tapetserat de lodräta väggarna, men på vinden är det snedtaken som utgör de stora ytorna. De lodräta väggarna är endast cirka 20 cm höga, vilket skulle bli väldigt mycket vitt och väldigt lite färg och förmodligen se konstigt ut om vi gör på samma sätt som på övervåningen. Och den del av taket som är horisontell är en smal remsa på cirka 30 cm, ska den vara vit som i övriga huset?

Ett matkrångel mot ett annat matkrångel

B äter bra igen. Jag känner en otrolig lättnad över att hennes matvägran varade så kort period. Jag har hört om andra barn som äter ”dåligt” i månader.

Däremot kräver hon nästan alltid youtube på en mobiltelefon för att äta i lugn och ro. Om vi inte ger henne det slutar hon äta och skriker som i panik ända tills hon får sin vilja fram. Det händer att hon glömmer bort telefonen (men sällan) och då kan hon äta bra och med matro ändå.

Jag vet inte riktigt hur vi ska vänja av henne från mobiltelefonen. Just nu har vi varken strategi eller ork att ta tag i det.

2012-10-21 Så trött

Jag känner mig oerhört trött nuförtiden och gissar på att det beror på graviditeten. När jag kommit igång på morgnarna och kommit till jobbet skulle jag gärna vilja sova, så brukar det inte vara i vanliga fall.

Jag är väldigt ovan vid denna trötthet eftersom jag inte kände så vid förra graviditeten. Det är möjligt att jag var tröttare efter mer än halva tiden när jag var sjukskriven och kunde sova hur mycket jag ville.

Jag hoppas att det går över snart eller att jag åtminstone blir piggare i vår när det blir ljusare igen. Fram till dess får jag försöka lägga mig tidigare. Vet dock inte hur det ska gå till med allt som behöver göras efter att B har somnat.

2014-10-12 Okunskap

Inskrivningssamtalet hos barnmorskan är om en dryg månad eftersom det är andra barnet. Kontrollerna av andragångsmammor är inte alls lika "hård" utan man förutsätts ha koll. Men jag har inte alls koll! Jag har glömt det mesta. Dessutom har de ändrat rekommendationerna sedan B föddes. Till exempel fick man då äta varmrökt lax under graviditeten och bebisar rekommenderades sova med sina föräldrar (nu är rekommendationen att de ska sova för sig själva). Vad mer har ändrats?

2014-10-06 Overkligt, igen

Det har nog fortfarande inte riktigt sjunkit in: att jag är gravid. Det känns lika overkligt, nytt och ovant som vid förra graviditeten.
 
Ännu har jag inte varit på inskrivning på MVC (som är om nästan en månad), vilket gör att det känns än mer overkligt. Jag fortsätter med folsyretabletterna som jag började med för fyra månader sedan och ska så snart som möjligt köpa Omega-3-kapslar.
 
Jag kan verkligen inte förstå att vi ska bli en till i familjen. Jag undrar hur B kommer att vara mot sitt syskon. Hur ska vi hinna eller orka med allt? Samtidigt känner jag enorm lycka!

2014-10-04 Bekräftelse och tacksamhet

Idag gjorde jag ytterligare ett graviditetstest, dels för att jag hade ett test kvar, dels för att bekräfta graviditeten. Eftersom mensen ännu inte kommit var jag övertygad om att det skulle vara positivt. Detta test visade mycket tydligt positivt.
 
Jag känner stor glädje och framförallt lättnad. Det känns ofattbart och overkligt att vi ska bli en till i familjen.
 
Att vi "kämpade" med att få barn i fyra månader känns som ingenting och helt normalt. Jag sänder mina tankar till de som efter månader och år av kämpande ändå inte blir gravida. Vår kamp är inte ens värd att nämnas i sammanhanget. Jag är oerhört tacksam att vi lyckades på egen hand och slapp alla typer av behandlingar. Och så är jag glad att åldersskillnaden mellan B och hennes syskon inte blir mer än tre år.

Små, men synliga framsteg?

Sakta, men säkert har det gått framåt på vinden den senaste veckan. Jag vet inte om det är jag som har stressat upp A eller om det är han själv som insett att vi inte har så jättemycket tid på oss. Hursomhelst har vi försökt att jobba de få tillfällen som funnits. Det blir inte mycket mer än tre timmar på en helgdag och drygt en timme på vardagskvällarna.
 
Nu har vi satt gips överallt utom i fönstersmygen som är nästa delprojekt. Vi har även satt gips runt den takstol som låg synlig mot gavelväggen i trapphålet. Vi har satt upp vitmålade träskivor på två sidor av hålet in i bjälklaget, en sida återstår. Jag har slipat stolparna (delar av takstolar som syns) så att de kan målas.

Levande inuti

Jag känner ofta bebisen röra sig i magen. Det känns förvisso fantastiskt, med en så livlig krabat som bekräftar att barnet i högsta grad lever (och förhoppningsvis har det bra). Men samtidigt är jag hela tiden på spänn eftersom det finns en oroande tanke som gnager. Jag är "bara" i vecka 21, vilket innebär att bebisen inte skulle kunna överleva i världen utanför. Den kontrasten känns jobbig att veta om.

2014-09-30 Plussat?

I morse gjorde jag ett graviditetstest som troligtvis visade vagt positivt. Jag avbokade tiden hos gynekologen och kommer göra ett nytt test i helgen. Om även det testet visar positivt kommer jag i stället att boka tid på barnmorskemottagningen på Södra BB. Om man gör sina graviditetskontroller där är man prioroterad en plats vid förlossningen. (Hur det fungerar rent praktiskt förstår jag inte.) Dessutom funkar det ju bra att göra besöken de dagar jag arbetar på Södersjukhuset.

Träning ordineras?

Trots att jag mått bra har jag känt av denna graviditet mer än förra. Jag känner av höfterna och bäckenet efter längre stunds stillasittande. Vissa dagar har jag återkommande magont. Andra dagar "drar" det ofta kring magen.
 
Jag gissar att det till stor del beror på att jag under förra gången hade tid att träna och röra på.mig. Denna gång har jag prioriterat bort det för att få vara med B.
 
Ändå är jag så lycklig över graviditeten och glad över varje rörelse som jag känner i magen.

2014-09-29 Hoppet har tänts

Efter att jag börjat med ägglossningstest har jag upptäckt att mensen varje gång kommit 12 dagar efter positivt ägglossningstest. Det innebär att den skulle ha kommit i fredags (2014-09-26), men fortfarande syns inte ett spår av den. Däremot ”känner” jag efter hela tiden för att analysera om den är på väg. Lite magont och illamående utvärderas och tolkas varje gång.

Nu när mensen inte kommit har hoppet om en graviditet tänts. Nu börjar jag i stället leta tecken på graviditet. Ömmar bröstet verkligen? Är det kanske graviditetsillamående?

Graviditetstest är inköpt och imorgon är det dags. Oroar mig samtidigt väldigt mycket för missfall.

2014-09-23 Uppgiven väntan

Det känns som jag är konstant spänd just nu eftersom jag vet att mensen brukar komma vid denna tidpunkt. Jag väntar, och hoppas att den ska utebli. Jag ska vänta till måndag. Då ska jag göra ett graviditetstest och om det är positivt avboka tiden hos gynekologen. Och vara lycklig över att jag till slut blivit gravid! Och hoppas att jag inte råkar ut för missfall.
 
Men i tankarna har jag ställt in mig på att mensen snart kommer. Jag har redan givit upp och vill dessutom slippa bli alltför besviken ännu en gång. Och om den kommer måste jag ändå ringa gynekologen för att senarelägga besöket.

2014-09-19 Ohjälpt

Igår var jag hos barnmorskan för att dryfta mitt problem med att bli gravid. Tyvärr hade hon inte så mycket hjälp eller råd att ge.

Hon kunde tänka sig att mina värden av sköldkörtelhormon är lågt, vilket är vanligt. För att mäta det kunde jag gå till en vårdcentral.

Om jag var väldigt angelägen kunde jag kontakta gynekolog. Jag fick kontaktuppgifter till två olika mottagningar.

Igår kväll pratade jag med en vän och före detta kollega som är påläst om ämnet. Hon kunde även tipsa om en gynekolog som är specialist inom fertilitet. Så nu är tid inbokad hos honom om en och en halv vecka.

Solo ett tag

Denna vecka är A bortrest på kurs och för första gången märker jag att livet som ensam förälder innebär nästan dubbelt så mycket arbete ('nästan' för att jag i vanliga fall gör den större delen av hushållssysslorna även om inte A håller med), trots att jag bara varit ensam med B en av tre kvällar.

På samma tid som vanligt ska man hinna städa, diska, dammsuga, tvätta, plocka undan och samtidigt ägna B uppmärksamhet under hennes vakna tid när man i vanliga fall är två att dela på arbetet och B. Det som blir lidande är tiden för avkoppling och återhämtning. Jag förstår att detta inte skulle fungera i längden, men nu återstår endast tre kvällar, varav två utan avlastning.

Jag avundas inte ensamstående föräldrar och är djupt tacksam för att vi är två personer som delar på ansvar och arbete. Att vi dessutom älskar, respekterar, visar varandra förståelse och gör allt för B och vår familj gör allt i livet enklare.

B kvällsmänniska

Har en teori om att B är kvällsmänniska. Hon visar nästan aldrig trötthet på kvällarna, men kan ibland sova rätt länge om morgnarna. Till vår irritation kan tar det oftast uppemot en timme innan hon har kommit ner i varv och somnar. Vissa morgnar och efter middagsvilan ibland vill hon helst ligga och dra sig i sängen.

Halvtid

Idag går graviditeten in i vecka 20 och endast halva tiden återstår.

Jag tycker att allt har gått bra hittills. Det är de senaste dagarna som jag har börjat känna lite värk i höft, rumpa och lår. Värken kommer främst när jag går och när jag ligger ner.

Annars funderar jag en hel del kring namn. Jag trodde att det skulle vara lättare när vi fick reda på att det troligtvis är en flicka, men det är minst lika svårt. Inte ett enda namn verkar duga för mig. Några listor återstår att kontrollera innan jag lägger det på is ett tag.

2014-09-11 Pessimistisk

Jag har fått veta att om det är kortare än fjorton dagar från ägglossning till mensens första dag kan det vara svårt att bli gravid. Detta eftersom ett befruktat ägg behöver den tiden för att fästa sig i livmodern annars kan det följa med mensblödningen ut.
 
När jag räknade efter kom jag fram till att jag som längst hade tolv dagar och som kortast tio dagar. Det gör att jag inte längre tror att jag kommer kunna bli gravid utan hjälp eller på helt naturlig väg.

Biverkningar av graviditeten

Jag tycker mig inte märka av någon positiv biverkan av graviditeten än. Jag har varken fått starkare naglar, vackrare hår eller bättre hud. Jag tappar lika mycket eller möjligtvis något mindre hår än tidigare och jag får oftare finnar och andra prickar i ansiktet.

Det blöder ganska ofta om tandköttet när jag borstar tänderna och jag blöder oftare näsblod.

Jag behöver få i mig mer vätska än vanligt. Så mycket mer mat än vanligt behöver jag dock inte, men lite sötsug hänger kvar.

Det krävs inte så mycket för att jag ska känna mig ansträngd, några turer i våra trappor räcker. Jag är även lite tröttare än vanligt, det märks tydligt nu när jag börjat jobba igen efter julledigheten.

Hur magen funkar behöver jag kanske inte berätta?

Tiden har i alla fall kommit ikapp bulan på magen, så jag upplever den inte vara så stor för att vara i vecka 19. Och jag känner mycket rörelse av bebisen.

Uppdatering: vindsprojektet 2015-12-08

Nu var det länge sedan jag avlade rapport om vårt vindsprojekt. Det har gått framåt en hel del, men en del syns inte så mycket.

Vi har om kvällar och när B sovit middag att upp någon eller några gipsskivor. Nu återstår endast ett litet hörn, runt fönstret och fönstersmygen.

I helgen passade föräldrarna B så att vi kunde arbeta med hålet i bjälklaget. Vi har förberett med reglar, jämnat till ytor och A har målar skivorna som ska dölja isolering, m.m. i bjälklaget.
Det har varit mycket tankeverksamhet och diskussioner för att lösa det på bästa sätt.

En frisk bebis

Idag var vi på rutinultraljudsundersökning. Vi fick träffa en jättetrevlig barnmorska som utförligt berättade om allt hon tittade på: organ, skelett, ansiktsdrag...

Allt såg bra ut och bebisen har växt som den ska sedan KUB-undersökningen. Vi frågade även om könet och barnmorskan trodde att det var en flicka. Jag blev glad, men jag är mest lättad och glad över att det såg bra ut. Liksom förra gången blev jag lite tårögd när barnmorskan sammanfattar med att allt ser ut som det ska.

2014-09-02 Hjälp inkallas

Så var väntan slut igen och den slutade tyvärr på samma sätt som förra gången, och gången dessförinnan. Mensen kom, men denna gång var blödningen så liten att jag undrar om det skedde någon ägglossning. Häromdagen gjorde jag ett graviditetstest som visade negativt. (Det hade dock passerat bäst-före-datum eftersom det legat kvar sedan jag blev gravid med B.)

Nu har jag bokat tid hos barnmorskan för att se om vi kan få någon hjälp.

Matvägran

B har börjat bli väldigt svår med maten. Det är svårt att få henne både att sätta sig vid bordet och att äta det som serveras trots att hon kan tycka om maten.

När vi ropar att middagen är klar vill hon inte sätta sig vid matbordet. Oftast börjar hon gråta och skrika efter napp. För att få henne att sätta krävs oftast både napp och att vi visar tecknat på mobiltelefonen. Ibland duger inte ens det.

Från att tidigare villigt och nyfiket ha smakat nästan all mat har hon gått till att knappt ens vilja äta det hon tycker om. Oftast försöker vi truga med det som vi vet att hon tycker om för att hon ska börja äta. Ibland lyckas det och ibland inte. Vi blir nöjda om hon äter det mesta av en sak på tallriken.

Vi hoppas och tror att detta är något övergående och att hon får i sig tillräckligt under tiden.

Mycket rörelser

De senaste två veckorna har jag känt bebisen sparka varje dag. Det är en så otroligt mysig känsla. Även A har känt det.
 
Jag har en gång försökt få B att känna, men hon hade inte riktigt ro att vänta på något som hon inte förstod vad det var. En gång sparkade bebisen dock när B satt i min famn, men jag tror inte att B märkte det och gjorde hon det så förstod hon nog ändå inte vad det var.

2014-08-24 Saltcraving

Jag har börjat känna för att äta salta saker. Det är ganska ovanligt för mig att längta efter salta saker som ostbågar. Det är något som vi aldrig köper hem, så hittills har jag fått stilla salthungern med ägg- och kaviarmacka, makrillmacka och ostmacka. Så olikt mig!

Funderar på om det skulle kunna bero på att jag är gravid. Önskar givetvis att så är fallet. Om man vill ha salt sägs det ju att man är gravid med en pojke. Önskar, hoppas, vill att det ska vara sant.


Vitt "nyårsfirande"

I år blev det ett vitt nyårsfirande. Det började med att A och B lekte i snön på tomten. Det blev både pulkaåkning och en snögubbe.
 
å eftermiddagen åkte vi till föräldrarna för att på kvällen äta middag. Det blev dock ingen alkohol för varken A eller mig; A har beredskap och jag är ju gravid.
 
Vi avstod från att vänta in tolvslaget och gick i stället och lade oss. Vi vaknade dock till när fyrverkerierna var som mest intensiva, men B vaknade inte som tur var.

RSS 2.0