Förberedd?

Eller i alla fall, färdighandlad!

Igår åkte vi till Ikea, förhoppningsvis för sista gången på länge. Och i förra veckan beställde jag en del saker från lekmer.se och Allt för föräldrars webbshop.

Nu har vi inhandlat nästan allt som vi hade skrivit upp på listan över saker som vi "behöver" innan barnet kommer. Det känns skönt att inte ha det hängande över mig längre. Listan har legat här hemma ett tag och i och för sig fyllts på med mer saker lite då och då, men nu behöver jag inte bekymra mig om det längre.

Tullgarns slott

Idag besökte vi Tullgarns slott i sällskap med A:s före detta kursare. Både parken och slottet var väl värda besöket.

Eftersom vi kom fram dit kl. 13 hade en guidad visning just börjat så vi gick runt lite i trädgården först. Vi tittade på de biologiska dammarna, där slottets avloppsvatten renades på naturlig väg i små dammar med olika funktioner, engelska parken, lövteatern samt gästbryggan, där det tidigare funnits två badhus.

Visningen av slottet pågick i en timme som passerade fort. Guiden berättade på ett intressant sätt om slottet, dess inredning och "användare". Slottet har givetvis förändrats under olika användare, men även restaurerats under olika tider och pågående. Det var roligt att se att slottet och dess trädgård var så välbevarade.

Efter visningen tog vi en lätt lunch på slottskaféet. Tyvärr såg mackorna inte vidare fräscha ut, men de hade tre olika pajer på menyn. Både paj och mackorna smakade dock bra. Efteråt promenerade vi till orangeriet där vi tog en glass.
 
  
Gångvägen mot orangeriet och dammarna samt två foton vid dammarna.
 
  
Tullgarns slott från landsidan, båthamnen och utsikt från terassen mot sjösidan.
 
 
Tullgarns slott mot sjösidan och utsikt från orangeriet mot sjön.
 
Jämfört med Rosersbergs slott hade Tullgarn ganska många besökare som strosade omkring i trädgården och vi var en ganska stor grupp på den guidade visningen. Både slott och trädgård var i så gott skick. Dessutom finns det ett värdshus (lite för dyrt för oss), ett slottskafé och en servering i orangeriet.

En månad kvar

Idag är det en månad kvar till beräknad förlossning... Jag kan inte tro att det är så snart!

Min första cupcake

Igår gjorde jag cupcakes för första gången. Det blev chokladcupcakes med hallontopping. Receptet är av Mia Öhrn och publicerades i Buffé 6-7.

Det gick bra, men det var många olika moment. Det gick relativt fort ändå. Jag var lite osäker på om chokladsmaken skulle bli för intensiv med både blockchoklad och kakao. När jag smakade på smeten så var den nästan besk, så stark var chokladsmaken.

Smeten var svårare att fördela i formarna än vanlig muffinssmet eftersom den var så seg. Den gjorde det även svårt att avgöra hur mycket smet som var i varje form eftersom smeten byggde på höjden och inte flöt ut i formarna. Det skulle bli 12 cupcakes, men jag hade nog föredragit om man gjort dem lite mindre och gjort några fler i stället.

Varje cupcake fylldes med hallonmos blandat med lite av inkråmet från bakelserna. Sedan gjorde jag en topping på färskost blandat med florsocker, lite grädde (för att ge fluff) och passerad hallonpuré (för att ge färg). Jag tyckte inte att fyllningen tillförde så mycket, men att inte ta ut lite av inkråmet hade kanske resulterat i att en cupcake hade blivit för mäktig. Toppingen smakade för mycket färskost, men jag tyckte att den var god ändå.
 
Hallonen som jag använde kom från mammas kolonilott. Våra egna hallon mognade några dagar senare.
 
Chokladcupcakes med hallontopping
Toppingen blev inte lika fin som på bilden i receptet eftersom jag inte har någon sprits. I bakgrunden, skål med våra egna hallon.

Nästa gång jag använder detta recept blir det mindre och fler cupcakes utan fyllning. I stället tillför jag hallonen i toppingen.

Mammaledighet

Jag har varit mammaledig sedan två veckor och är det fram till förlossningen. Jag har inga särskilda planer förutom att ta det lugnt och utföra en del ärenden.

Många har undrat vad jag ska göra under denna tid och kanske trott att jag skulle vara sysslolös. Men jag har inga problem med att hitta saker att göra. Det kan vara hushållssysslor, som att städa, rensa och tvätta fönster, trädgårdspyssel, sociala aktiviteter, gå på stan eller ärenden, som att gå till frisören och optikern.

Nu när det inte är så mycket tid kvar återstår att införskaffa allt som kan behövas framöver.

Trött och tung

Jag vaknar tidigt, någon gång mellan kl. 4 och 5, nästan varje morgon. Ibland somnar jag om, ibland går jag upp för att kissa och somnar om, men ibland kan det dröja två timmar innan jag somnar om. Ändå vaknar nästa gång jag kl. 8.30 varje morgon. Då brukar jag känna mig väldigt trött, men försöker alltid ta mig upp ändå. Det brukar ta cirka 20 minuter.

Jag brukar även känna mig mycket trött en period på eftermiddagen. Igår eftermiddag hade jag tid att vila och fick en powernap med en trött Cookie i sängen. Trots det kände jag mig lika trött på kvällen, men det dröjde lite längre än vanligt innan jag somnade.

Ibland undrar jag hur jag med denna trötthet ska orka ta hand om ett barn. Jag inser då att jag verkligen måste följa barnet sovmönster för att få någon vila och sömn. Förhoppningsvis är jag inte heller lika trött när jag inte är gravid längre.

Kroppens tyngd börjar kännas av i benen nu. Det går långsamt att gå och det drar lite i insidan av låren. Jag har nog tur att det inte är en varmare sommar. Då hade jag förmodligen svullnat ännu mer och känt mig ännu tyngre. Jag undrar om tyngden bidrar till min trötthet.

Nu är det bara fem veckor kvar till beräknad förlossning. Jag har tur som inte känner av graviditetens påfrestningar förrän nu. Tänk om jag hade haft så här under en längre tid...
 
Magbild 2012-07-21

På kurvan igen

I morse träffade vi barnmorskan igen. Denna gång behövde jag inte ta några prover. Det enda vi gjorde var att mäta mitt blodtryck, lyssna på barnets hjärta samt mäta livmodern. Nu hade livmoderns mått ökat med två centimeter så nu är jag inom intervallet på kurvan igen, men på den nedre gränsen av den. Det känns bra.
 
Barnmorskan kände även efter hur barnet låg. Hon ligger fortfarande med huvudet nedåt, men hon är inte fixerad än. Barnmorskan måste känna ganska hårt för att kunna känna barnets huvud, vilket jag tycker känns ganska obehagligt. Även barnet reagerade med sparkar, men jag antar att det inte är någon fara eftersom hon säkert gjort det hundratals gånger.

Pontus by the sea

I tisdags blev det födelsedagsmiddag på Pontus by the sea. Det är ingen idé att gå till restauranger som har kött som sin specialité när jag ändå måste välja helt genomstekt kött.

 

Jag fick en virgin bellini till att börja med. Den var lite syrlig, men god.

 

Till huvudrätt valde jag torskryggen som var underbart god. Även övriga beställde fisk/skaldjur och alla var nöjda med sina val.

 

Till efterrätt valde jag blåbärsclafouti (den var som en lite mer kompakt sockerkaka) med flädersorbet. Kakan serverades varm och var lagom söt för min del. Flädersorbeten var nog gjord på fläderbär och inte fläderblommor som jag förväntade mig. Den passade bra med kakan, men var lite för söt att äta ensam.

 

Vi fick en trevlig kväll med god mat och vi blev mycket trevligt bemötta. Däremot tror jag inte att vi återvänder eftersom utbudet på menyn var begränsat.


Tankar om förlossning

Förlossningen närmar sig alltmer; det är endast drygt fem veckor kvar till beräknad förlossning. Av någon anledning känner jag mig lugn inför denna stora händelse, vilket är väldigt olikt mig. Antingen beror det på att jag inte kan veta (eller riktigt förbereda mig för) vad som väntar eller så är det för att jag kommer att bli hysterisk när det väl är dags. Det blir som det blir och jag kan inte redan nu veta hur jag reagerar och vad jag kommer att tycka och känna.
 
Jag har läst det mesta som jag har fått via barnmorskorna som jag träffat samt boken som jag fått låna av en kollega. Ju mer information jag tar in desto bättre känns det trots att det inte bara är positiva saker som jag läser. Det är bra att till exempel veta att det finns olika förlossningsställningar, men jag kan inte redan nu vet vad jag kommer att föredra och när jag väl är i den situationen tror jag inte att jag kommer att minnas särskilt mycket av vad jag har läst. Jag hoppas att A hjälper mig med den biten...
 
Jag tycker ändå att jag har kommit långt i mina funderingar kring förlossningen. För ett år sedan hade jag nog aldrig kunnat tänka mig att föda ett barn utan då var kejsarsnitt i princip det enda alternativet. Jag ville inte heller ha ännu ett ärr på magen. Nu har jag insett att en vaginal födsel är det bästa för mig och barnet, och att det är en upplevelse som jag gärna vill vara med om. Även kejsarsnitt gör ont och måste läka. Men så finns det givetvis situationer där man inte kan välja och då känns det bra att förlossningen sker i Sverige där vården är så bra.
 
Jag har ännu inte skrivit förlossningsbrevet som man lämnar till barnmorskan/undersköterskan när man kommer till förlossningsavdelningen. Däremot har jag en hel del tankar kring vad jag ska skriva. Det är nog bäst att jag sätter igång med skrivandet snart för jag tror att jag kommer att ändra i det många gånger fram tills det är dags.

Sista 20-talsfödelsedagen

I dag fyller jag 29. Det blir sista födelsedagen på 20-tal och även sista barnlösa/-fria födelsedagen.

Jag har under så pass lång tid tänkt mig själv som trettio att det känns som jag är där nu. Det är nästan så jag inte kan tro att det är sant att jag inte passerat 30 än.

Hur firar man sin sista 20-talsfödelsedag då? Ingen aning, jag brukar ju inte fira så mycket överhuvudtaget. Dessutom jobbat A. Så det blev en ganska vanlig förmiddag med tvätt, dammsugning och några minuters ogräsrensning. Efter lunch åkte jag till Nacka forum för lite (som blev ganska mycket) shopping och nu är jag på väg till restaurangen där mamma, A och jag ska äta middag. Övriga familjen är bortrest eller jobbar.

En ganska vanlig dag och ganska vanlig födelsedag, men jag är så nöjd ändå.

Mördarjakt

Detta är första sommaren som jag har planterat blommor i rabatterna och därför även första sommaren som jag har märkt av mördarsniglarna. De äter av nästan allt, men i vår trädgård har de främst varit på jordgubbsplantorna och petuniorna.
 
De äter av blommor, blad och bär. Det är främst petuniorna som har tagit skada; på många av plantorna har de ätit så mycket att det enda som finns kvar är lite gröna pinnar som sticker upp ut jorden. Jag vet inte om petuniorna klarar det. Det ser ut som de är döendes och jag undrar om de kommer att klara sig.
 
Jag har under de senaste veckorna försökt få A att gå på snigeljakt morgon och/eller kväll, men jag förstår att han inte är särskilt lockad av uppdraget. Själv har jag väldigt svårt att gå ut då eftersom jag blir så illa stungen av myggen och dessutom blir jag ganska så äcklad av sniglarna och av att döda dem.
 
Idag var jag på Systembolaget för att köpa öl för att kunna sätta ut ölfällor. Jag letade efter en så hög procenthalt på alkoholen som möjligt för så billig penning som möjligt. 7,2 % för 10,30 kr är väl okej pris. Lustigt nog bad killen i kassan (lite försynt) om legitimation. Vad trodde han? Att jag höggravid, under 20 skulle ha två starköl till lunchen?
 
I kväll har jag satt ut en fälla i rabatten på framsidan och en vid bärbuskarna på baksidan. Sniglarna lockas av öllukten och druknar sedan i ölen. Jag hoppas att det ska fungera; jag tyckte att lukten var nästan kväljande, och jag hoppas att fällorna inte svämmar över av regnet som ska komma i morgon...

Drömmat?

I fredags gick vi tillsammans med ett annat par på den italienska restaurangen Sogni (=drömmar). Jag har gått förbi den några gånger och tyckt att den ser ut som en trevlig restaurang. Däremot är det en restaurang som jag aldrig tänker på när det ska bokas bord eller ätas middag ute.

I förrgår var det dess läge som avgjorde; den ligger nära biografen som vi skulle gå till efteråt. (Vi såg "Cockpit", men mer om det i ett annat inlägg.) Jag vet inte om det även var läget som var anledningen till att så många av övriga gäster var turister.

Tyvärr var servicen lite långsam, kanske för att serveringspersonalen inte är van vid så många gäster, men jag tycker att de verkade som tillräckligt många för att ta hand om de gäster och sittplatser som finns i restaurangen. En annan sak gällande serveringspersonalen var att den inte särskiljde sig från övriga gäster. De var klädda i svarta kläder, men i övrigt utmärkte de sig inte, vilket gjorde att man blev osäker när man skulle påkalla deras uppmärksamhet.

Till huvudrätt beställde jag Bigoli ai frutti di mare. Jag fick en lagom stor portion med tjock spaghetti med jätteräkor, musslor och bläckfiskringar i tomatsås. Ett stort plus för att skaldjuren som serverades inte var de som man köper på burk i affären. Det gjorde även denna rätt mycket prisvärd. Jag tyckte att det var lite för mycket peppar i tomatsåsen för min del. Även övriga i sällskapet, som beställde Delizie samt Bigoli Mare e monti, var nöjda med sina pastarätter.

Till efterrätt valde jag Creme brulée. Tyvärr var den lite menlös eftersom det brända sockret inte hade fått någon knäckig yta. Jag vet inte om det berodde på för lite socker eller för lite värme. Enligt sällskapet var både Tiramisùn och Limoncellon goda.

En helt klart godkänd restaurang som jag skulle kunna tänka mig att återvända till.

Semester på Gotland

Igår kväll kom vi hem från Gotland efter fyra dagars härlig semester där. Vi åkte tidigt i måndags morse och har haft ett ganska fullt schema, men har hunnit se mycket.

Måndagen började med sightseeing i Visby. Stan är ju inte så stor och vi gick lite på måfå. När vi ansåg oss vara färdiga med Hansestaden begav vi oss till Tofta strand. En sandstrand strax söder om Visby så det var lätt att ta sig dit så pass sent på eftermiddagen, men det blåste så mycket att vi inte kunde stanna längre än dryga timmen.
 
  
S:t Clemens kyrkoruin och domkyrkan S:t Maria; tornet samt huvudingång
 
  
S:t Katarina kyrkoruin
 
  
S:t Hans ruin, Almedalen och en gränd i Visby
 
  
Botaniska trädgården
 
 
Tofta strand och S:t Drottens ruin

I torsdags gjorde vi norra Gotland. Vi började med visningsturen av Lummelundagrottorna. Det var spännande att se så stora grottor i Sverige, men varken dem eller droppstenarna var lika imponerande som på Aruba (såklart). Därefter fortsatte vi norrut till raukområde där vi klättrade på raukarna (A på de stora och jag på de riktigt små) och vi såg även Gotlands största rauk, Jungfrun. Vi fortsatte sedan norrut till Fårö. Där besökte vi först raukområdena Digerhuvud och Langhammar innan vi körde till stranden Sudersand, men där blåste det värre än på Tofta så vi fortsatte till Fårö fyr. Sedan tog vi oss tillbaka till Gotland och körde förbi Slite och dess fåtal raukar innan vi tog oss tillbaka till Visby.
 
  
Droppstenar i Lummelundagrottorna samt den ursprungliga ingången
 
  
Grausne norra raukområde
 
 
Gotlands största rauk, Jungfrun
 
  
Utsikt från klinten där Jungfrun står
 
 
Digerhuvud raukområde och fiskeläge
 
  
Langhammars raukområde
 
  
Sudersand samt Fårö fyr och dess strand

I onsdags var det dags för södra Gotland. Första stoppet var Klintehamn där vi stannade i hamnen och tittade mot Stora och Lilla Karlsö. Vi stannade även kort i centrum samt Gannarve, en skeppssättning strax söder om orten. Även därifrån hade man utsikt mot Karlsöarna. Sedan fortsatte vi mot öns sydspets och stannade vid Hoburgsgubben, den mest kända av raukarna. På väg norrut stannade vi till i Hemse och fortsatte sedan till Ljugarn (som visade sig bli min favorit på Gotland). Där tog vi en glass i deras lugna lilla hamn och tog en promenad i Folhammar naturreservat med dess klapperstensstrand och små raukar. Tyvärr mulnade det just då så det blev inget besök på Vitvär strand. I stället körde vi mot Visby och stannade till vid Roma klosterruin. På kvällen blev det middag med nyanlända syster och hennes pojkvän.
 
  
Utsikt mot Karlöarna från Klintehamn hamn och Gannarve samt skeppssättningen vid den senare
 
  
Husrygg vid Hoburgen, utsikt från Husrygg och Hoburgen
 
  
Bilder från området kring Hoburgen
 
  
Utsikt från Ljugarn hamn samt Folhammar naturreservat
 
  
Allén mot Roma kloster, Roma kungsgård och Roma kloster

Igår, sista dagen, passade vi på att se de sevärdheter i och nära Visby som vi missat eller inte hunnit tidigare under veckan. Först besökte vi Gotlands fornsal där man bland annat kunde se fornminnen som grävts upp ön. Därefter åkte vi norr om staden för att titta på växterna och äta en liten lunch på Krusmyntagården. Sedan bar det av söderut till Högklint naturreservat där det blev en ganska lång promenad med några stopp vid olika av naturen skapade fenomen. På väg tillbaka till Visby stannade vi till vid butikerna och aktiviteterna olika på Leva kungslador innan vi lade oss för att sola och vila i Visby. Innan vi körde på färjan tillbaka till Nynäshamn hann vi även avnjuta en sista gotländsk glass.
 
Krusmyntagården
 
  
 
Bilder från Högklint naturreservat

Tvättstugan blir även skötrum

Vi har sedan vi kom hem från Malmö arbetat med att göra om tvättstugan lite då och då.

Det satt våtrumstapeter på väggarna, men nästan varje skarv hade lossnat lite och eftersom det inte gick att limma fast dem rev vi ner tapeterna i stället. Därefter målade vi två lager våtrumsfärg och sedan två lager av en grön nyans som vi valt.

Senast lyfte vi ut diskbänken. Nästa steg är att sätta in de nya bänkskåpen från Ikea och koppla in vattnet.

Därefter återstår att sätta upp lite Elfa-hyllor på väggarna och vi väntar fortfarande på att hantverkare ska göra något åt ventilationstrumman som de delvis rev när de bytte frånluftsvärmepumpen.

Vi ska även köpa en skötbädd och annat som man kan behöva i ett skötrum, vad nu det kan vara. Dessutom ska vi kanske införskaffa en torkställning som man kan hissa upp i taket.

Gravidsymptom

Jag tänkte ta upp några av de besvär som jag har eller har haft på sistone på grund av graviditeten. Egentligen har jag inte haft det alltför jobbigt eller lidit alltför mycket så jag kallar dem hellre för graviditetssymptom eller -biverkningar.

Trötthet/problem med sömnen
Jag känner mig inte särskilt mycket tröttare än vanligt. Däremot har jag svårt att somna om på morgnarna vilket gör att jag blir trött på eftermiddagarna. Jag ska försöka vila eller sova en stund på eftermiddagarna när jag har möjlighet när A börjar jobba igen och vi inte har så många projekt på gång hemma.

Nästäppa och näsblod
Nästäppa är något jag har känt av varje natt och morgon under den senare hälften av graviditeten. Det finns inget att göra åt det eftersom det beror på slemhinnorna. Jag har även blödit ganska mycket näsblod mitt under graviditeten, men det gjorde jag ju även i mina tonår så det har jag inte lidit alltför mycket utav.

Svullnad
Viktuppgången har stannat av på plus 9,5 kg. Mamma gick tydligen inte heller upp så mycket mot slutet när hon var gravid med syster. Jag märker att jag har blivit ganska svullen i sommarvärmen; ringarna är alldeles för små nu och jag får lätt märken i huden efter till exempel strumpor.

Foglossning
Jag är glad att jag inte besväras så mycket av foglossning. Jag känner mest av det när jag sitter i soffan och när jag vänder mig i sängen. Jag känner mig lite öm i nedre delen av ryggen och har svårt att röra mig.

Halsbränna
Jag kände mycket av halsbränna och sura uppstötningar för några veckor sedan, men det gick över. Kanske lärde jag mig att äta lagom stora portioner?

Lätt att bli andfådd
Minsta ansträngning gör mig trött och det har blivit ännu lite jobbigare i värmen, men det är synd att klaga. Det är väl ganska självklart att kroppen känner av den extra vikten som den inte haft särskilt lång tid att anpassa sig vid.

Jag vaknar fortfarande av kramp ibland och inte heller det går att göra något åt. A brukar bli väckt av mitt jämmer och hjälpa mig att massera vaden och sedan somnar vi oftast om.

Allt som allt är det inte alltför jobbigt och jag tycker att jag har kommit ganska lindrigt undan.

Gravidpaket

I dag kom gravidpaketet från Allt för föräldrar. Det innehöll tidningen Gravidguiden, värdecheck på 10 % hos Allt för föräldrars webbshop, värdecheck på en body och 25 % rabatt hos KappAhl samt en informationsbroschyr om gravidförsäkring från Trygg Hansa. I princip fick jag det som utlovats, varken mer eller mindre.
 
Innehållet i gravidpaket från Allt för föräldrar som kom med posten.
 
Se även utdrag från inlägget "Gratis gravidboxar":
Jag ska bara kort kommentera Gravidpaketet från Allt för föräldrar. Det mesta av innehållet får man tillgång till redan vid registrering eftersom man utnyttjar erbjudandena via internet. Det gällde till exempel gratis hakklapp och 20 % rabatt hos Lingon & blåbär, 40 % rabatt hos minbebisbok.se, värdecheck på 220 kr hos Mom2moM samt 51 % rabatt på bitringssmycke och 10 % rabatt på webbshopen hos Allt för föräldrar. Det jag reagerade över är att för att få hakklappen från Lingon & blåbär måste man betala frakten. Det jag nu inväntar av själva paketet är värdecheck på gratis body och 25 % rabattkupong hos KappAhl samt tidningen Föräldraguiden Gravid. (Eftersom innehållet kan variera är det inte säkert jag får detta i paketet.)

Ännu ett ultraljud

I morse var vi hos barnmorskan för att följa upp förra veckans undersökning. Liksom förra gången undersöktes mitt blodtryck och barnets hjärtfrekvens. Denna gång kontrollerade hon även min blodsockernivå och vikt.

Så skulle hon återigen mäta livmodern; det resultat som fått henne att undra förra veckan. Denna gång visade det dig att det till och med minskat jämfört med förra veckan. Så min kurva avtog inte bara utan den dök även ner något.

Hon försäkrade mig om att allt förmodligen var som det skulle och att kurvor kunde gå upp och ner trots att barnet är normalt. Jag fick en remiss till ultraljudsundersökning senare under dagen. Trots barnmorskans lugnande ord började jag timmen före undersökningen känna lite oro.

Ultraljudsundersökningen visade att allt var bra med barnet. Hennes uppskattade vikt var 1,9 kg, cirka 100 g mindre än medelvärdet. En avvikelse på 5 %; avvikelser till 22 % är normalt. Det fanns mycket fostervatten runt henne och i hennes magsäck, precis som det ska vara. Jag kände mig så oerhört lättad.

Dessutom kunde barnmorskan fastslå att det är en liten flicka som är i magen. Hon låg redan med huvudet nedåt så det var förmodligen därför som måttet på livmodern minskat. Hennes armar och ben var på vänstra sidan av min mage (uppifrån sett) och rygg och rumpa på höger sida.
 
Det är inte mycket man ser på ultraljuden nu eftersom det är så trångt där inne.

Det blir spännande att se vilka resultat vi får vid nästa besök hos barnmorskan om två veckor.

Fasad som ny

Under de fyra senaste dagarna har A målat fasaderna på delar av huset och hela garaget. Jag hade gärna hjälpt till eftersom det hade gått fortare och varit mindre jobbigt för A då, men på grund av graviditeten ska jag hålla mig borta från utefärg som innehåller lösningsmedel. Jag fick hushållssysslorna, men ibland kände jag att jag inte bidrog.

Denna sista etapp av fasadarbete målades nedersta delen av huset. Tidigare somrar har vi arbetat högre upp på huset och då har det endast inneburit att vi behövt jobba på gavelsidan av huset, men nu var det tre sidor som skulle målas. I år målade vi även alla knutar och övriga blå detaljer på huset. Däremot målade vi dem inte blå utan grå. Hur jag till slut fick min vilja fram vet jag inte, men jag är jättenöjd.
 
 
Före och efter
 
 
Framsidan: före och efter
 
 
Garaget: före och efter
 
 
Baksidan av huset: före och efter

Vi behövde nästan inte byta några plankor; endast tre plankor på garaget var dåliga.

Grannarna har kommenterat hur duktiga vi är och sagt att den nya färgkombinationen är fin och mer modern.

Idag, när arbetet är nästan slutfört, hade vi planerat att cykla till någon sjö och sola eftersom vi trodde att det skulle vara lika fint väder som tidigare. Typiskt nog var det molnigt när vi vaknade.

Gratis gravidboxar

Nu har jag hämtat ut två gratis gravidboxar. Den ena "Baby box" från Barnens hus (Babyland) och den andra "Baby to be" från Apoteksgruppen. För att hämta ut dem behövs endast registrering på deras hemsidor. Jag inväntar även "Gravidpaketet" från tidningen Allt för föräldrar. Nedan följer en kort utvärdering av boxarna.

Det första A kommenterade om Baby-boxen var att det förmodligen inte fanns så mycket i den eftersom den var så lätt. Baby box innehöll 2 nappar från Philips Avent, 1 mjuk skallra och Mitt barns första år (fylla-i-bok) från Fisher-Price, 4 babyblöjor och 12 våtservetter från Pampers, ett paket trosskydd från Always, 1 schampo-prov från Clearasil, 1 provnummer på Vi föräldrar, erbjudande från Natusan, utskick/erbjudande från Goboken, erbjudande om gratis fotomugg från Vistaprint och informationsfolder från Oral-B. Från butiken fick jag även 1 napp från Tommee tippee, skyddande bebiskräm och hudkräm från Weleda och värdecheck på 1 body i butiken när jag hämtade ut Baby-boxen.
Jag upptäckte i efterhand att värdechecken på en body hos Barnens hus samt erbjudandet från Natusan redan slutat gälla. Den förra vid månadsskiftet för några dagar sedan och den senare redan vid årsskiftet. Jag undrar hur de ställer sig till detta...
 
 
Baby box och dess innehåll

Baby to be var mycket tyngre, men lite mindre i storlek. Den innehöll 1 napp från Philips Avent, 1 set med hudkräm, skumbad och hudolja från Sebamed, 1 paket tuggummi från V6, 1 burk Probi frisk kosttillskott, 2 Föräldrar & barn (tidningar), 2 Pappa (tidningar), 15 % rabatt på lekmer.se och en Baby to be-handbok från Apoteksgruppen.
 
 
Baby to be och dess innehåll
 
Jag ska bara kort kommentera Gravidpaketet från Allt för föräldrar. Det mesta av innehållet får man tillgång till redan vid registrering eftersom man utnyttjar erbjudandena via internet. Det gällde till exempel gratis hakklapp och 20 % rabatt hos Lingon & blåbär, 40 % rabatt hos minbebisbok.se, värdecheck på 220 kr hos Mom2moM samt 51 % rabatt på bitringssmycke och 10 % rabatt på webbshopen hos Allt för föräldrar. Det jag reagerade över är att för att få hakklappen från Lingon & blåbär måste man betala frakten. Det jag nu inväntar av själva paketet är värdecheck på gratis body och 25 % rabattkupong hos KappAhl samt tidningen Föräldraguiden Gravid. (Eftersom innehållet kan variera är det inte säkert jag får detta i paketet.)

Föda utan rädsla?!?

Jag har fått låna boken Föda utan rädsla av en kollega. Det är en ganska kort och lättläst bok om hur man kan tackla smärt och känslor vid förlossning.
 
Boken är indelad i tre delar. Den första delen handlar om rädsla och stress. Kapitlet ämnar ge förståelse för det så att man kan hantera det.
Andra delen handlar om fyra verktyg som författaren beskriver. Dessa är andning, avspänning, rösten och tankens kraft. Författaren går igenom hur man kan använda verktygen i de olika förlossningsfaserna.
Sista delen vänder sig även till den som ska vara med under förlossningen. Den beskriver hur man kan ge stöd och stötta den som ska föda.
 
Jag tyckte att boken var bra och jag kände mig ännu lite tryggare efter att ha läst den. Innan jag läste boken var jag övertygad om att jag måste lära mig andas rätt, t.ex. med psykoprofylaxandning, men efter att ha läst boken känns det som att det inte är lika viktigt längre. (Vi funderar på att gå en webbaserad psykoprofylax-kurs.)
Dessutom tyckte jag om att boken även vände sig till den som ska stötta under förlossning eftersom jag kände mig otrygg på hur A skulle vara under förlossningen. Nu när jag vet att han har läst boken och tagit till sig dess innehåll känner jag mig mer lugn.
 
Däremot kändes det som att A blev mer uppjagad över förlossningen efter att ha läst boken, men det är endast baserat på de kommentarer som han fällde under tiden som han läste boken. Han kanske tog åt sig av informationen i början av boken medan jag bara betraktade det som bakgrundsinformation. Det sista jag behöver är att bli orolig över förlossningen och bredvid mig ha en man som tycker synd om mig.

RSS 2.0