Gråt som metod

B har börjat använda gråt som utpressning. Hon både hotar med det, "om jag inte får (göra) x så gråter jag" och gråter för att få sin vilja igenom.

Med hoten får hon aldrig sin vilja igenom eftersom vi säger att man inte gör så och inte låter henne få igenom sin vilja. Det kanske är därför som hon använder sig av hot ganska sällan.

Däremot kan hon brista ut i tårar och gnälla för att få något. Detta sätt är ganska effektivt för att få AA att ge med sig, trots att vi påpekar att man inte gör så och berättar för AA att hon inte behöver lämna ifrån sig (lek)saken. Men liksom hoten ger vi föräldrar inte efter för B:s önskningar när hon gråter.

Vi gissar att B (omedvetet) har kommit fram till att vi (ibland) gör AA till viljes när AA gråter och att B därför gör på detta sätt.

Ganska accepterade barnvakter

AA har mer och mer accepterat sin mormor och morfar som barnvakter, men hon protesterade fortfarande vid senaste tillfället när de övernattade hos oss.
 
När det inte handlar om att sova och tiden runtomkring uppskattar hon att vara med dem. AA är glad när hon leker, äter och åker på utflykter med dem.
 
Däremot blir det lite svårare när det kommer till sömn. Förra gången åkte vi när AA sov middag och när hon vaknade hade inte mormor kommit än. Hon var då ledsen över att morfar (och B) var de som var där när hon vaknade.
Vid nattningen var hon återigen ledsen trots att det var mormor som var vid hennes sida. (Det blev B som fick natta sin lillasyster innan hon själv nattades av mormor.)
 
Efter de var på utflykt har det dock gått jättebra. När mormor har varit barnvakt och AA vaknat efter att hon sovit middag har hon varit jätteglad över att mormor är den som varit där.
 
Förhoppningsvis ska det gå ännu bättre framöver. I juli blir det återigen en eftermiddag och kväll med mormor och morfar som barnvakter.

AA två år!

I förra veckan fyllde AA två år. Just födelsedagsmorgonen vaknade hon tidigt och vi (jag gick över till hennes säng under natten) fick gå in till A och B för att sjunga för henne. Hon blev väldigt glad över att få presenter, men innehållet var hon inte särskilt intresserad av.

På eftermiddagen firades hon av mormor, morfar, moster, hennes man och deras två månader gamla flicka. Det blev tårta, lek och sedan middag.

Hon är en liten tvååring, ungefär fyra-fem centimeter kortare än B när hon fyllde två år. Ofta har hon sett ut att vara jämnårig med 1,5 år gamla barn på öppna förskolan.
Men hon kan redan hävda och uttrycka sig. Och hon har humör som hon tydligt visar.

B kan cykla utan stöd

B har under våren lärt sig att cykla utan stöd. Tidigare sprang vi efter henne beredda att fatta tag i cykelstången när hon vinkade till. Hon trodde då att vi höll hela tiden och att vi alltid behövde vara med.
 
Vid ett tillfälle hade A båda barnen och hade inte möjlighet att springa efter henne när hon ville cykla. Då bestämde hon sig för att cykla utan hjälp och det gick jättebra.
 
Det hon behöver lära sig är att bromsa. Nu sätter hon ner fötterna i marken när hon vill stanna. Därför behöver vi alltid se till att hon inte cyklar ut på vägen och varna när bilar kommer.

RSS 2.0