Väggbygge

Vi bestämde oss för att inte grundmåla ytterligare en gång nu utan börja bygga väggarna först. Därefter grundmålar vi dem och ser hur mycket färg som blir över.
 
Igår kväll hann vi börja såga till reglar som vi ska skruva fast i golv och vägg.
 
Och nu den utlovade bilden på en vit vind:
 
 

Grundat

Igår grundmålade A vinden. Det gör att det ser ut som ett riktigt rum nu! Möjligtvis är det lite flammigt här och var, och väldigt vitt, men ändå. Bild kommer förhoppningsvis imorgon när jag kan fotografera med dagsljus.

Nu ska vi fatta beslut om vi ska grundmåla ytterligare en gång. Därefter börjar väggbyggandet så att vi får en garderob och ett förråd.

Andra barnmorskebesöket - graviditetsdiabetes?

Igår var jag på det andra barnmorskebesöket och fick träffa "min barnmorska" för första gången. (Vid förra besöket var hon upptagen med annat så jag fick träffa en annan barnmorska.) Jag tycker att barnmorskan verkar trevlig och bra.

Vi vägde mig och mätte blodtryck, hb, blodsockernivå och s/f-mått. Hon tyckte nog att jag var lite lätt och liten, och menade att det inte är så konstigt om jag bara går upp 6-8 kg under graviditeten. "Eh, nej ", sa jag och berättade att jag gick upp tolv kilo under förra graviditeten. Jag vet inte om jag inbillar mig, men jag tyckte att hon såg lite lättad ut.
 
Hon lyssnade även på bebisens hjärta genom en tratt. Jag tycker att det är lite tråkigt att de inte använder doppler för då hade ju även jag fått höra hjärtslagen.

De flesta värden såg bra ut. Dock låg blodsockernivån på 9,7 och är den över 9,0 får man göra en glukosbelastning. Barnmorskan skickade en remiss så att jag ska få göra testet snart.

Jag hoppas verkligen inte att det visar att jag har graviditetsdiabetes. Inte för att jag riktigt vet vad det innebär. Men jag är lite orolig, dels för att synen är påverkad och för att jag ofta känner av ett sockersug.

Blinka lilla...

I lördags var första gången vi fick höra B sjunga en hel sång själv. Det var "Blinka lilla stjärna". Hon kunde inte alla orden, men sjöng något som lät likt då i stället. Dagen efter sjöng hon hela sången igen för sin farmor på Facetime.

B har blivit så "duktig" på sistone. Hon sjunger ofta, men kan inte hela sånger utan sjunger då samma rad om och om igen. Det är härligt att få höra barnsång så ofta!

2014-11-25 Hej bebisen!

Idag fick jag se bebisen i magen för första gången. Det var lika känslosamt som när vi såg B i magen andra gången. (Första gången vi såg henne på ultraljud var i vecka 8 så hon var inte så lik en bebis då.) Det känns så mycket mer verkligt när man får se att det är en bebis i magen och att få se bebisens ansiktsprofil är så fantastiskt.

Tyvärr kunde inte A vara med denna gång eftersom jag fick beskedet med så kort varsel. Jag ringde ultraljudsmottagningen och fick veta att kallelse skickats samma dag för undersökning tre dagar senare. Dessutom passade inte den tilldelade tiden så jag tidigarelade undersökningen till efterföljande dag.

Vid nästa undersökning kommer A att kunna vara med. Då är det rutinultraljud vi ska gå på.

Dagens undersökning var kub-analys, undersökning av risk för att få barn med Downs syndrom. Blodprovet togs redan vid barnmorskebesöket och idag var det alltså dags för ultraljudsundersökning. Utöver att mäta nackspalten tittade barnmorskan på hjärtat, hjärnan, lungor, magsäck, armar och ben. Allt såg bra ut. Det kändes även bra att kunna ge A det lugnande beskedet att det bara är en bebis i magen eftersom han (igen) har varit orolig för att det ska vara tvillingar.

Vid förra graviditeten valde vi att inte göra kub-analys eftersom vi tyckte att risken kändes så liten. Denna gång känner jag mig äldre, men framförallt mer orolig över att inte få ett friskt barn. Så det kändes skönt att veta att risken för Downs syndrom inte är förhöjd utan 1:2368. Det är först när det är under 1:200 som risken är förhöjd.

Slip(p)a damm

Det känns äntligen som vi börjar komma framåt med vinden och snart kan lämna spackel och damm bakom oss. Lite små slipningar återstår på vinden och hela den takbjälke som vi gipsat mellan våningsplanen. Sedan kan vi börja måla!
 
Så här såg vinden ut för två veckor sedan, men man ser nog inte skillnad mot hur det ser ut nu.

Ett, två, tre, fyra...

Idag räknade B till tio på kantonesiska själv för första gången! Jag kände mig så otroligt stolt. (Jag tror inte att hon är ett blivande geni för det.)
 
Jag räknar alltid högt och på kantonesiska när jag är med henne, till exempel när jag gjorde hennes välling, i hopp om att något ska fastna. Nu visade det sig ju att det lönar sig att prata mycket kinesiska med henne, trots att det innebär lite "besvär" för mig.

Känslor överallt

Känslorna är lite överallt just nu. Troligtvis på grund av graviditeten och hormonerna; A känner igen diskussionerna från förra gången. Men det skulle lika gärna kunna vara en "normal" dal i livet...

Jag är tacksam att A står fast vid min sida och lyssnar på mig, svarar på mina frågor och står ut med mig. Bekräftar mig.
Det är ju till och med så att jag blir trött på mig själv ibland.

2014-11-17 Mer än järn

I helgen började jag att ta blutsaft. Det är något jag tänkt på ett par veckor, men både glömt och inte hunnit inhandla.

Jag tycker redan att jag känner mig mindre trött än jag varit den senaste tiden. Sedan vet jag inte om det beror på blutsaft en eller att jag fått sova ut en morgon (eftersom B sov hos mormor och morfar).

Det känns lite som en befrielse att slippa vara trött JÄMT, till och med när jag nyss vaknat. Jag har längtat efter denna dag.

Tyngre

Jag insåg för några dagar sedan att det var länge sedan jag vägde mig sist. Igår kväll, innan vi gick för att lägga oss, ställde jag mig på vågen.

Jag har gått upp drygt fem kilo redan (och jag är i vecka 25). Med tanke på att jag äter mer onyttigheter än under förra graviditeten så är det inte så förvånande.

Jag räknade till en början med att gå upp lika mycket som förra gången, tolv kilo, eller något mer. Nu är jag mer osäker och tror att det kan bli ett par eller några kilo till.

2014-11-12 Första besöket hos barnmorskan

Idag var jag på första besöket hos barnmorskan. Min ordinarie barnmorska var upptagen på annat håll så jag fick träffa en annan.
 
Det togs en hel del blodprover, samma som vid förra graviditeten, men även ytterligare några eftersom jag denna gång vill göra kub-analys samt deltar i en studie på hur stress under graviditet påverkar risk för astma hos barnet. Urinen testades även för förekomst av protein.

2014-11-10 Redan bula

Jag upplever redan att jag ofta är större om magen, men främst när jag ätit. Dessutom orkar jag inte äta så stora portioner längre. Jag äter väldigt små portioner för att vara jag och är törstig väldigt ofta, så det blir mycket vatten.

Fundera, inreda, köpa

Just nu är jag mycket mer intresserad av inredning än vanligt. Samma sak hände under förra graviditeten. A brukar säga att jag "boar" in mig inför barnets ankomst.
 
Främst vill jag inreda B:s nya rum, som vi inte ens börjat göra om. Jag vill ge henne en sänghimmel, kanske för att jag själv önskade mig det när jag var liten, men jag tror även att B skulle uppskatta det. Funderar mycket på färgsättning, dekorationer och möbler.
 
Även köket upptar en del tankeverksamhet. Jag har just funnit dess accentfärg, eller snarare -metall, eftersom det är mässing. Vi fick en väggklocka med guldfärgad kant från syster i julklapp. Och nu funderar jag ut matchande mässingprodukter att införskaffa, till exempel skål och kruka från Skultuna. Jag önskar mig även en mässinglampa från Gubi, men A har motsatt sig den, tyvärr.
 
Självklart, blir det även en hel del funderingar på vinden. Eftersom jag vill kopiera vårt nuvarande sovrums färgsättning är det inte så mycket att fundera på.
 
Och så lite nya möbler eller dekorationer till vardagsrum och bebisens (B:s nuvarande) rum. Mest funderingar, och får idéer och inspiration från tidningar.
 
Det är svårt att säga hur mycket av allt detta som blir verklighet.

Positiva bieffekter av graviditeten

Äntligen har jag märkt av en del positiva bieffekter av graviditeten. Annars tycker jag det mesta blivit svårare och tyngre.
 
Jag har börjat tappa mindre hår, men fortfarande en del. Det märks framförallt när jag hanterar håret, till exempel tvättar, sätter upp det eller tar ur en tofs.
 
En annan sak som jag märkt av är att jag inte fryser lika ofta, och inte heller blir varm lika ofta. Jag antar att kroppstemperaturen inte pendlar mellan lika stora spann som tidigare.

Blyg = väluppfostrad?

I helgen var vi bortbjudna hem till A:s lillebror. B är inte bekant med sin farbrors mamma och hennes sambo och var därför ganska blyg. Även B:s gammelfarmor som vi träffar några gånger per år var där.
 
B lekte väldigt bra med sin farbror och A. Hon verkade trivas och uppskatta tillvaron.
 
När det bjöds på tårta släppte hon allt hon hade för händerna och kom rusande. Väl vid bordet att hon tyst och tittade länge efter tårtan medan hon "väntade" på att få en tårtbit. När hon fått den upplagd åt hon metodiskt och tyst upp den. Sedan tittade hon efter tårtan igen tills hon fick ytterligare en liten bit som hon åt upp lika metodiskt.
 
Under nästan hela tiden vid bordet var B tyst. Även om blygheten uppfattades så upplevdes hon även som väluppfostrad. Jag tror inte riktigt på att en 2,5-åring kan vara väluppfostrad; de gör trots allt lite som de själva vill och det som faller dem in. Och lite tråkigt är det att tysthet och blyghet är väluppfostran.

2014-11-07 Inga tankar kvar till bebisen

Jag har lite skuldkänslor över att jag inte lägger lika mycket tankeverksamhet på bebisen i magen som när B låg i magen. De mesta tankarna läggs på vardagen, jobbet, B och vinden. Därefter hinns det inte så mycket.
 
Nästa vecka är det dags för besök hos barnmorskan. Det ser jag fram emot och hoppas att det blir mer verkligt för mig då.

2014-11-05 Tappar hår, klipper hår

Jag har tappat mycket hår den senaste månaden. Dessutom har jag haft ganska långt hår vilket gjort att det ser väldigt mycket ut.

Förra helgen klippte jag bort en hel del av hårets längd. Sedan dess känns huvudet lättare och det ser i alla fall ut som jag inte tappat lika mycket hår.

Jag längtar tills jag slutar tappa hår som jag gjorde när jag var gravid med B. Det var så skönt att slippa se mina långa hårstrån överallt. Jag hoppas att den tiden också kommer.

Oro för nästa barn

Att B har varit ett så pass "lätt" barn att ha att göra med gör mig ganska orolig inför nästa barn. Kommer jag att jämföra nästa barn med B? Kommer jag tycka att nästa barn är jobbigt (trots att det inte är så)? Kommer jag kunna älska nästa barn lika mycket som B?

Tjejkväll för två

Igår kväll fick B och jag en helkväll för oss själva. Eftersom B fortfarande är ganska pappig var det otroligt mysigt att vara med henne på egen hand, men jag erkänner att jag var lite orolig när jag hämtade henne från förskolan.
 
Vi lagade middag tillsammans och sen badade jag B. Inget gnäll, tjat om napp eller krångel alls.
 
Att hon oftast är nöjd och lätt att ha att göra med har jag alltid tyckt, men gårdagskvällen visade verkligen vilken otroligt behaglig liten människa och mysigt sällskap hon är.

Vitt pulver faller från vinden

Vi har nu kommit till den jobbigaste delen av vindsprojektet: spackling och slipning av väggar och snedtak.

Förra veckan spacklade A och vi har slipat då och då när vi har haft tid, men man hinner aldrig komma särskilt långt. Däremot hinner man sprida spackeldamm i resten huset och smutsa ner hela sig själv. Så en timmes slipning ger mest smuts och mer arbete.

Jag hoppas att vi är färdiga med detta moment snart.

Is och dans, men inte isdans

I helgen fick B prova på både dansklass och skridskoåkning. Och hon verkade uppskatta båda.

Det var A som gick med henne på dansen eftersom föräldern skulle delta. Tänkte att det nog skulle förekomma mindre gravidvänliga rörelser, vilket det också gjorde. (Att ligga på rygg och rulla benen över huvudet är nog inte så bra.) Så jag fick det återberättat. Barnen skulle både göra vissa rörelser och springa runt. B hade gjort alla rörelser, men hon hade också hörts mest. Tyvärr var kursen redan fulltecknad så B kan inte gå denna termin.

Även skridskoåkningen fick A ta hand om, både eftersom jag åker så vingligt och för att jag inte vill ramla med bebisen i magen. B hade förvånansvärt bra balans och kunde faktiskt stå själv på isen. Hon tyckte dock bäst om när det gick fort. Jag tyckte att det verkade gå bäst när A höll hennes händer och åkte baklänges framför henne. När han åkte bakom henne blev det lätt att hon lutade sig bakåt.

Vi får se om hon kommer tycka att det är roligt framöver eftersom de får åka på spolad fotbollsplan med dagis när de är äldre.

2014-11-02 Sova sig igenom graviditeten?

Känner mig inte särskilt älskvärd just nu: trött, gnällig, jobbig, orolig och dessutom konfliktsökande(?) och uppmärksamhetstörstande.

Jag "känner" att A lämnar mig vilken sekund som helst. Det är inte alls som första graviditeten som var härlig, spännande och något nytt gemensamt. Detta är old news, jag är old news och det finns varken tid för vila och avkoppling eller partid och romantik.

Mest av allt vill jag bara sova.

RSS 2.0