Ny vardag

Det har gått två veckor på terminen med varsitt heltidsarbete för A och mig. Hälften av morgnarna när jag skulle lämna har varit stressiga. A har nog kunnat ta det lite lugnare, däremot har han haft fler stressiga eftermiddagar när det har varit aktiviteter efter förskolan/skolan.

Jag får cykla även de morgnar och eftermiddagar som jag inte behöver ta barnen, men jag får lite motion och det tar bara lite mer tid. Vi har, som tur är, inte haft så mycket regn än.

Jag tror att vi båda kan sammanfatta det med att det fungerat bra, även om vi fått minus på flextiden. Från nästa vecka går vi båda ner lite i arbetstid, just för att vi ska hinna hämta och lämna. Så då blir stressen förhoppningsvis lite mindre och det kan väl bara gå bättre...


Helg med sexårsfirande

I söndags fyllde B sex år. Det firades med kalas för de stora kompisarna från förskoleavdelningen i lördags och middag med släkten i söndags.

Till sitt kalas hade B önskat sig en piñata och valde då en i form av en enhörning. Temat för kalaset blev då naturligtvis enhörningar - med motivet på papperstallrikar, pappmuggar, servetter och ballonger. Vi beställde även en tårta i form av en enhörning. B blev överlycklig när hon såg den, men tyvärr var den inte vidare smaklig. (Dekorationerna bestod mest av massa smörkräm, som smakade smör.) Men det verkade inte barnen bry sig om.

Till sin födelsedagsmiddag på söndagen hade B önskat sig köttbullar och makaroner. Så det blev mac n' cheese (oststuvade makaroner) och köttbullar med tomatsås. De flesta verkade faktiskt uppskatta det. Och denna tårta var desto godare.

B verkade så otroligt glad och uppskattade varenda present. De räcker förhoppningsvis länge då hon bland annat fick ett stort playmobil-piratskepp, ett stort lego som hon fortfarande bygger på och spel.

B:s ögonfärg

För inte så länge sedan insåg jag att B:s ögon inte alls är bruna som jag förutsatt. Jag lade märke till att hennes ögon var rätt ljusa och när jag tittade närmare upptäckte jag att ögonen är tvåfärgade: grå i utkanten av iris och ganska ljust brun närmast runt pupillen. Däremellan är det en flikig övergång.

Jag har nog alltid antagit (utifrån genetikundervisningen i skolan) att mina barn, oavsett pappa, ska få bruna ögon. Därför blev jag ganska förvånad.

Och AA har alltid sagt att B, AA och jag har chokladögon (bruna ögon) medan A har regnögon (blå ögon).

B:s ögon var tydligt mörkblå när hon var bebis medan AA:s också var blå men mer obestämbara. Jag vet inte i vilken ålder ögonens färg inte längre förändras så jag är öppen för att de fortfarande kan förändras.

Ny vardag med dubbla lämningar/hämtningar

Idag börjar en ny vardag med lämningar och hämtningar på två olika ställen. Både A och jag har ängslats inför detta. A har till och med drömt om att han kommit fram till skolan med B väldigt sent.

Vi har tänkt att vi ska cykla för att det ska gå lite fortare. Därför har vi under sommaren testat hur långt B orkar cykla (trots att vi inte alls har långt till skolan). Däremot kommer A börja cykla till och från jobbet, vilket medför att jag får cykla en hållplats även de morgnar som jag inte lämnar respektive de eftermiddagar som jag inte lämnar. Alternativt kan jag åka hem för att hämta cykeln när jag ska hämta. Jag får testa mig fram.

När det inte kommer att gå att cykla längre framåt vintern får vi helt enkelt promenera, men det kommer att ta lite längre tid och möjligtvis kommer vi få höra en hel del klagomål från B.

Förhoppningvis är det bara under detta läsår som vi behöver hämta på två olika ställen. Om B i årskurs ett får plats på det fritids som vi önskar kommer hon att tas med till A:s förskola på eftermiddagen så att vi hämtar båda barnen där. Men vi kommer såklart fortfarande behöva lämna på två ställen på morgnarna.

Egen nattning

Under sommaren har vi fått B att somna själv på kvällen. Hon fick välja mellan att stanna uppe en stund (ca. en halvtimme) efter att AA nattas och somna på egen hand eller att nattas av en förälder samtidigt som AA nattas i sitt rum.

B har alltid valt det första och för henne är det inte längre ett val utan så då det ska vara. Hon har blivit besviken de gånger vi har lagt dem samtidigt (på grund av andra aktiviteter och att klockan blivit mycket).

Vi borstar tänderna på båda barnen strax innan AA ska lägga sig. Sedan får B stanna i vardagsrummet och välja vad hon vill göra. Det brukar bli spela/titta på iPad. Sedan går en av oss förälder med till hennes rum för att läsa och sjunga för henne innan vi går ut ur rummet.

I början var det viktigt att vi stod precis utanför hennes rum. B gick upp ur sängen för att kolla att vi inte hade gått därifrån. Vi fick inte ens sitta på trappsteget, 2 m bort.
Sedan bodde vi i svärmors sommarstuga på ca 40 kvm i drygt två veckor. Där kunde vi sätta oss i soffan en bit bort.
Efter det har hon accepterat att vi stannar kvar på övervåningen. Jag har utnyttjat tiden till att tvätta håret eller läsa ansiktsmask.

Nu går B inte ens upp från sängen för att kolla oss. Nästa steg blir att låta oss gå ner från övervåningen, men för mig känns det okej att stanna på övervåningen när jag får göra saker som jag själv får bestämma.
RSS 2.0