Dumplingskunskap

Dumplings är degknyten med fyllning.
Många länder har sin egen typ av dumplings. Någon har jämfört dumplings med piroger eller svenska kroppkakor. Själv skulle jag nog vilja säga att det är ganska stor skillnad även om det finns någon likhet.

Degen är gjord av mjöl och vatten, men även ägg kan ingå. Degen "kavlas" ut till små plattor som kan vara olika tjocka.

Fyllningen kan göras av i princip vad som helst. Asiatiska dumplings innehåller ofta fläsk, grönsaker och någon smaksättare som ingefära eller lök (sallads- eller purjolök).

Dumplings kan tillagas på olika sätt. Den kan kokas, stekas, friteras, ångkokas eller stekas på undersidan och ångkokas på ovansidan (s.k. potstickers).

Ofta serveras dumplings med någon typ av sås att doppa i: fisksås, sojasås, kinesiska vinäger eller någon stark sås. Kokt dumplings kan även serveras i buljong, men kan ändå serveras med sås.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0